Η πλατεία Συντάγματος

 

Επιμέλεια:  Βασίλης Π.

Η πλατεία Συντάγματος  αποτελεί το πιο δημοφιλές και γνωστό σημείο της Αθήνας. Έλαβε το όνομά της από το Σύνταγμα που παραχώρησε ο Βασιλεύς των Ελλήνων Όθων, όταν γύρω από το ανάκτορο (το οποίο σήμερα στεγάζει την Βουλή των Ελλήνων) συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου με σκοπό να ζητήσουν Σύνταγμα στις 3η Σεπτεμβρίου του 1843.

Η πλατεία λόγω της κεντρικής της θέσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σύγχρονη αθηναϊκή και ελληνική ιστορία. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1843 η πλατεία ονομαζόταν “Πλατεία Ανακτόρων”. Έλαβε την σημερινή ονομασία της από την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 και έπειτα, με την οποία ο Βασιλιάς των Ελλήνων Όθωνας υποχρεώθηκε υπό την στρατιωτική φρουρά των Αθηνών, που είχε συσπειρωθεί γύρω από το ανάκτορο με ηγέτη τον Δημήτριο Καλλέργη, να συγκαλέσει Εθνοσυνέλευση και να παραχωρήσει Σύνταγμα. Το γνωστό σε όλους μας Σύνταγμα του 1843. Η πλατεία Συντάγματος, λόγω της γειτνίασής της με την έδρα της Βουλής των Ελλήνων, αποτελεί σημείο όπου ξεκινούν ή καταλήγουν πολλές πορείες διαμαρτυρίας.

Η πλατεία Συντάγματος και η πλατεία Ομόνοιας αποτελούν τα δημοφιλέστερα σημεία της Αθήνας, καθώς αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Η πλατεία Συντάγματος διαθέτει αρκετά σημαντικά ιστορικά κτήρια, που με το πέρασμα των χρόνων έχουν μείνει ίδια, όπως λόγου χάριν την Βουλή των Ελλήνων, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία στολίζουν περίχαρα το κέντρο των Αθηνών. Επίσης, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία στην Ελλάδα μετά την πλατεία της Κέρκυρας και συμπεριλαμβάνεται στις 100 μεγαλύτερες του κόσμου.

Το ανατολικό άκρο της πλατείας βρίσκεται υψηλότερα από το δυτικό και για αυτόν τον λόγο, η πρόσβαση από την Πλατεία προς την Λεωφόρο Αμαλίας γίνεται μέσω μίας κεντρικής, μαρμάρινης σκάλας. Τα σκαλοπάτια της πλατείας Συντάγματος, όπως και το μαρμάρινο σιντριβάνι του 19ου αιώνα στο κέντρο της, αποτελούν σημείο συνάντησης των Αθηναίων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης.

Πηγή: https://el.wikipedia.org& https://www.maxmag.gr/agnosti-ellada/plateia-syntagmatos/