Ζώα και φυτά υπό εξαφάνιση!

Endangered-Animals

Από τους Δημήτρη Ακπορέχα και Κωνσταντίνο-Μάριο Κουσίδη, μαθητές του Β1

Δεκάδες είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται καθημερινά εξαιτίας της ανεξέλεγκτης συρρίκνωσης των βιοτόπων τους, του παράνομου κυνηγιού, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των κλιματικών αλλαγών. Πολλά από αυτά, δεν έχουμε προλάβει καν να τα γνωρίσουμε. Όμως κάθε είδος που χάνεται, παίρνει μαζί του και ένα κομμάτι της γενετικής και εξελικτικής ιστορίας εκατοντάδων χρόνων, πολύτιμη πηγή γνώσης για τον άνθρωπο. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά κάποια είδη ζώων και φυτών που δυστυχώς τείνουν προς εξαφάνιση…                                         

ΛΕΥΚΟΣ ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ

ΛΕΥΚΟΣ ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ

Εδώ και 15 εκατομμύρια χρόνια κατοικεί στον πλανήτη και πλέον μόλις 5 λευκοί ρινόκεροι έχουν απομείνει. Τραγικός απολογισμός, ειδικά αν σκεφτούμε πως το 1960 υπήρχαν περισσότεροι από 2.000 εκπρόσωποι του είδους. Από τους 5 εναπομείναντες μόνο ο ένας είναι αρσενικός και φρουρείται όλη μέρα από ένοπλους άνδρες σε καταφύγιο στην Κένυα.

ΤΑ ΒΑΚΙΤΑ

TABAKITA

Ένα από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά, τα βακίτα μοιάζουν αρκετά με δελφίνια. Ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραματικά λόγω της παράνομης αλιείας στην περιοχή του κόλπου του Μεξικό, στην Καλιφόρνια, όπου και απαντώνται συχνότερα οι  -λιγότεροι από 100- εναπομείναντες εκπρόσωποι του είδους.

 

ΠΑΝΓΚΟΛΙΝ

ΠΑΝΓΚΟΛΙΝ

Οι φολίδες του δέρματος τους δημιουργούν μια πανέμορφη φυσική πανοπλία, η οποία δυστυχώς είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους λαθροκυνηγούς. 8 διαφορετικά είδη αυτού του ζώου ζουν στην Ασία και την Αφρική, 2 εκ των οποίων κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση

 

ΤΑ ΡΕΪΛ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΜ

ΤΑ ΡΕΪΛ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΜ

Πρόκειται για πτηνά που δεν μπορούν να πετάξουν τα οποία κατοικούσαν κατά χιλιάδες στο νησί του Γκουάμ. Ο πληθυσμός τους άρχισε να μειώνεται γεωμετρικά όταν αποτέλεσαν θήραμα για ένα είδος φιδιών που εισέβαλε στο νησί. Σήμερα ζουν σε προστατευόμενο περιβάλλον τόσο στο Γκουάμ όσο και σε ζωολογικούς κήπους στις Η.Π.Α. ενώ τελευταία γίνονται προσπάθειες να τα αφήσουν να αναπαραχθούν στη φύση.

 

ΤΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΣΕΝΤΖΙ

ΤΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΣΕΝΤΖΙ

Ονομάζονται και «ποντίκια-ελέφαντες» επειδή η μακριά μύτη τους παραπέμπει σε προβοσκίδα. Παραδόξως, αν και μοιάζουν πολύ με τρωκτικά, συγγενεύουν περισσότερο με τους ελέφαντες! Ζουν στην Κένυα και ο πληθυσμός τους σε μέρη του νησιού έχει μειωθεί ως και 30%, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω μείωση τους, λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος.

 

ΠΥΓΜΑΙΟ ΤΑΡΣΙΕΡ

ΠΥΓΜΑΙΟ ΤΑΠΣΙΕΡ

Πρωτεύοντα θηλαστικά που θεωρούνταν εξαφανισμένα από το 1921. Το 2008 εντοπίστηκαν τρεις τελευταίοι απόγονοι του είδους.

 

ΦΥΤΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Lotus berthelotii

Lotus berthelotii

 

Το ράμφος του παπαγάλου, όπως ονομάζεται το φυτό αυτό, είναι ενδημικό των Κανάριων Νήσων και από το 1884 έχει χαρακτηριστεί «εξαιρετικά σπάνιο». Είναι είδος υπό εξαφάνιση στην άγρια φύση, στην οποία υπάρχουν λίγα μόνο φυτά. Καλλιεργείται από κηπουρούς και διατίθεται ως καλλωπιστικό φυτό για τα ασημένια βελονοειδή φύλλα του και τα κόκκινα λουλούδια του. Πανέμορφη είναι και η ποικιλία με τα κιτρινο-πορτοκαλί άνθη.

 

Cyanea truncata

Cyanea truncata


Μέλος της οικογένειας των κωδωνιοειδών, το φυτό αυτό ενδημικό στα νησιά Oahu και Molokai στη Χαβάη κι έχει πλέον εξαφανιστεί από την άγρια φύση. Το 2001 το είδος καλλιεργήθηκε σε κατάλληλο βιότοπο κι έτσι παραμένει ζωντανό.

 

Franklinia

Franklinia


Πρόκειται για ένα καλλωπιστικό δέντρο, το οποίο έχει εξαφανιστεί από την άγρια φύση, από τον 19ο αιώνα. Η αιτία της εξαφάνισης του στη φύση δεν είναι γνωστή, αλλά έχει αποδοθεί σε μια σειρά από αιτίες όπως φωτιά, πλημμύρα, άνευ ορίων συλλογή από τους συλλέκτες φυτών, μια νόσος μυκήτων που εισήχθη με την καλλιέργεια φυτών βαμβακιού. Επιβιώνει λόγω της καλλιέργειας, που παρουσιάζει όμως δυσκολίες. Είναι ένα πολύτιμο δέντρο, λόγω των λευκών λουλουδιών του που μοιάζουν με τα άνθη της καμέλιας, αλλά και του αρώματός του, που θυμίζει αγιόκλημα.

 

Hibiscus  immaculatus

Hibiscus  immaculatus


Το φυτό αυτό είναι ένα είδος ιβίσκου, ενδημικό στη Χαβάη. Είναι εξαιρετικά σπάνιο, ίσως το σπανιότερο είδος ιβίσκου και αναπτύσσεται μόνο σε λίγες κοιλάδες του νησιού Molokai. Θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση και η κυριότερη απειλή είναι η καταστροφή των ενδιαιτημάτων από αγριοκάτσικα.

 

ΠΗΓΕΣ:

www.msn.com              

http://aksioperierga.blogspot.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ζώα και φυτά υπό εξαφάνιση!"

Σχολιάστε

Top