Θέατρο χορού «Δόρα Στράτου»

Στο λόφο του Φιλοπάππου ξεχωριστή θέση κατέχει το θέατρο χορού «Δόρα Στράτου». Χτίστηκε με εντολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1963 ειδικά για το συγκρότημα χορού και συνεχίζει μέχρι και σήμερα τις παραστάσεις του αφιερωμένες στους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

Το θέατρο είναι χτισμένο μέσα στο πράσινο, στη νότια πλευρά του λόφου. Την Παρασκευή 03/02/2017 το επισκεφθήκαμε.

Η είσοδος του κτιρίου στην Πλάκα

Η είσοδος του κτιρίου στην Πλάκα

Την Παρασκευή 10/02/2017 επισκεφθήκαμε τον δρ. Άλκη Ράφτη, Πρόεδρο Δ.Σ. και τους συνεργάτες του στα γραφεία του θεάτρου χορού στην Πλάκα όπου και απάντησαν στις ερωτήσεις μας.

 

Υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος για την δημιουργία του χοροθεάτρου στο λόφο Φιλοπάππου;

 Η Δόρα Στράτου επέλεξε αυτό το μέρος για να νομίζουν οι θεατές ότι οι χορευτές χορεύουν σε μια μεγάλη πλατεία χωριού, ο χώρος είναι μέσα στο πράσινο και είναι μεγάλος. Ήθελε οι θεατές να έχουν την αίσθηση ότι συμμετέχουν σ’ ένα πανηγύρι του χωριού. Επίσης έπαιξε ρόλο ότι η τοποθεσία είναι κοντά στην Ακρόπολη.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις των τουριστών στις παραστάσεις;

 Στους τουρίστες αρέσει να βγάζουν φωτογραφίες με τους χορευτές και κάποιοι θέλουν να συμμετέχουν στους χορούς.

Από ποια ηλικία μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα παραδοσιακών χορών τα παιδιά;

Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα παραδοσιακών χορών από την ηλικία των 4 ετών. Επίσης μπορούν να συμμετέχουν και οι ενήλικες σε μαθήματα παραδοσιακών χορών.

Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου;

 Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πάρα πολύ θετική. Όσοι έρχονται εντυπωσιάζονται και από τα μαθήματα και από τις παραστάσεις. Όμως δυστυχώς δεν έρχονται πολλοί άνθρωποι πια. Τουλάχιστον όχι όσο θα άξιζε σ’ αυτό το θέαμα. Δεν έρχονται και οι ξένοι τουρίστες που ερχόντουσαν παλιότερα. Τις δεκαετίες ‘70 – ‘80 υπήρχε περισσότερη ανταπόκριση και δύσκολα έβρισκε κανείς εισιτήρια.

 Αντιμετωπίζει προβλήματα το θέατρο χορού και αν ναι, ποια;

 Το χοροθέατρο αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής φύσης με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να συντηρήσουμε τις παραδοσιακές στολές, να διατηρήσουμε το θέατρο χορού, να προσλάβουμε και άλλους υπαλλήλους, να διαφημίσουμε κατάλληλα το χοροθέατρο. Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε κάποια επιχορήγηση από το κράτος για να βοηθήσει. Παρ’ όλα τα προβλήματα όμως, είμαστε εδώ.

Θεωρείτε ότι το όραμα της Δόρα Στράτου πραγματοποιήθηκε;

 Το όραμα της Δόρα Στράτου ήταν η διάσωση και η διάδοση της ελληνικής παράδοσης. Γύρισε όλη την Ελλάδα και μάζεψε πολύτιμες πληροφορίες για τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, φορεσιές, μουσικά όργανα και έθιμα.

Ναι, το όραμα της Δόρα Στράτου πραγματοποιήθηκε και έχει διαδόχους για να το συνεχίσουνε. Από το 1953 που ιδρύθηκε το σωματείο μέχρι και σήμερα συνεχίζει την πορεία του με πολύ πενιχρά μέσα.

 Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; Θέλετε να προσθέσετε / αλλάξετε κάτι στο θέατρο χορού “Δόρα Στράτου”;

Δεν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι. Ο άμεσος στόχος μας είναι να φτιάξουμε αντίγραφα των παραδοσιακών φορεσιών οι οποίες έχουν φθαρεί. Έχουν φθαρεί γιατί χρησιμοποιούνται στις παραστάσεις, οι χορευτές χορεύουν με αυτά. Θέλουμε όμως τα αντίγραφα να είναι πιστά και το κόστος είναι πολύ μεγάλο για τη δημιουργία τους. Είναι δύσκολο να βρούμε τα απαραίτητα υφάσματα για τις φορεσιές, για παράδειγμα δεν μπορούμε να βρούμε ύφασμα για τα κρητικά ζωνάρια. Υπάρχουν περίπου 2.500 φορεσιές στην ιματιοθήκη μας. Εξίσου σημαντικός στόχος είναι η σωστή διάδοση των ελληνικών χορών σε τρίτους. Δεν θέλουμε να αλλάξει η μουσική και τα βήματα των παραδοσιακών χορών. Θέλουμε να συντηρήσουμε την αυθεντική παράδοση.

 

dora_stratou_7

Ο δρ. Άλκης Ράφτης γράφει την αφιέρωση στο βιβλίο

Φεύγοντας μας δόθηκαν αφίσες, κάρτες, ενημερωτικό υλικό για τις δραστηριότητες του σωματείου καθώς και  το βιβλίο «Βελονιές με Παράδοση» από τις φορεσιές του θεάτρου «Δόρα Στράτου», Εκδόσεις Μύρτος για τη σχολική μας βιβλιοθήκη. Ζητήσαμε την άδεια και σαρώσαμε κάποιες φορεσιές από το βιβλίο για να τις συμπεριλάβουμε στο άρθρο μας.

 

 

Για να δείτε τις φορεσιές κάντε κλικ εδώ.

εδώ

 

 

Υπεύθυνη ομάδα : Ε2/ Εύα, Στέλλα, Βέσα, Μπάμπης, Απόλλωνας

Πηγές : Ιστοσελίδα θεάτρου χορού «Δόρα Στράτου»

 

 

4 comments on “Θέατρο χορού «Δόρα Στράτου»

  1. Ο/Η Κώστας Ν. λέει:

    Τέλειο, μου αρέσει πολύ!!!

  2. Ο/Η Αλέξανδρος Παπαχρήστος λέει:

    Πολύ ωραίο, μπράβο στα παιδιά!

  3. Ο/Η Λάμπης Ρ. λέει:

    Συγχαρητήρια στους μικρούς δημοσιογράφους!!! Η προσπάθεια τους αξίζει πολλούς επαίνους!!!

  4. Ο/Η Πέτρος Ο. λέει:

    Σε σχέση με ότι είδα σε όλο το περιοδικό τα παιδιά ασχολήθηκαν με πολύ ενδιαφέροντα θέματα και τα κατάφεραν. Έκαναν πολύ ωραίες ερωτήσεις και έγραψαν πολύ ωραίες απαντήσεις. Επίσης οι εικόνες που χρησιμοποίησαν ήταν πολύ ωραίες. Αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο!!!

Σχολιάστε

Top