Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  βρήκε την οριστική του θέση στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ. Την Τετάρτη 22/02/2016 επισκεφτήκαμε το μουσείο και πήραμε συνέντευξη από τους:

  • κ. Δημήτρη Καννά, Εικαστικός, Εμψυχωτής Τμήματος Εκπαιδευτικών
  • κ. Ελισάβετ Ιωαννίδη, Βοηθός Επιμελήτρια, Γραφείο Εκθέσεων και Πολιτιστικής Δράσης
  • κ. Ηρώ Νικολακέα, Αρχιτέκτων Μηχανικός του ΕΜΣΤ

emst_2

Ποιος είχε την ιδέα να φιλοξενηθεί το μουσείο σ´ αυτό το χώρο;

Συλλογικά όργανα είχαν προτείνει κάποια κτίρια ύστερα από έρευνα. Τελικά κατάληξαν σ´ αυτό που βρισκόμαστε σήμερα. Ένα μουσείο χρειάζεται μεγάλους χώρους.

Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να λειτουργήσει το μουσείο. Πότε έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου και πότε θα ανοίξει σε πλήρη λειτουργία;

Ιδρύθηκε το 1997. Από το 2000-2003 λειτουργούσε στο ισόγειο αυτού του κτιρίου. Το 2003 για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης μεταφέρθηκαν οι εκθέσεις του στο Ωδείο Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής και συνέχισε τη λειτουργία του εκεί.

Τα εγκαίνια του κτιρίου δεν έχουν γίνει ακόμα. Το ΕΜΣΤ άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Οκτώβριο του 2016 με την πρώτη περιοδική έκθεση “Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα” σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA).

Ελπίζουμε ότι θα ανοίξει σε πλήρη λειτουργία με τη μόνιμη συλλογή του, τέλος του 2017.

Τι εκθέματα φιλοξενούνται στους χώρους του; Ποιοι είναι οι πιο γνωστοί καλλιτέχνες που φιλοξενούνται;

Τα εκθέματα είναι εκθέματα σύγχρονης τέχνης. Στη σύγχρονη τέχνη οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι ζωντανοί, τα έργα τους έχουν φτιαχτεί μετά το 1960. Τα έργα είναι βίντεο-αρτ, περφόρμανς, κατασκευές, έργα μέσω υπολογιστών και ζωγραφική.

Η συλλογή περιλαμβάνει έργα των Τσόκλη, Κεσσανλή, Μπότσογλου, Βιόλα.

 

Είστε ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου; Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες δεν επισκέπτονται τα μουσεία και αν ναι, γιατί;

Είμαστε ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου. Περίπου 14.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το μουσείο το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας του.

 

Μελετώντας τις φωτογραφίες

Μελετώντας τις φωτογραφίες

Σκοπεύετε να διοργανώνετε εκπαιδευτικά προγράμματα / δράσεις για τους κατοίκους της περιοχής;

Όταν θα ανοίξει το μουσείο πλήρως θα αναπτυχθούν όλα τα προγράμματα. Γενικότερα θα είναι για παιδιά, από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο. Τα προγράμματα προκύπτουν ανάλογα με το τι έχεις να παρουσιάσεις, οπότε είναι πιθανό να προκύψουν διάφορες δράσεις.

 Πως θα επιδράσει το μουσείο στην καθημερινότητα των Κουκακιωτών; Επηρεάζει η παρουσία του την περιοχή;

Από τη στιγμή που ένας τέτοιος μεγάλος χώρος ανοίγει, η περιοχή σίγουρα αναβαθμίζεται. Το κτίριο ήταν ένα ερείπιο, μάζευε κόσμο ανεξέλεγκτο, μάζευε σκουπίδια. Ήταν ένα πρόβλημα για την περιοχή. Λόγω της φύλαξης του χώρου υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή. Με τον ερχομό του μουσείου, θα δημιουργηθούν ομάδες που θα λειτουργήσουν γύρω από το μουσείο σε κοντινό χώρο, θα γίνει ένας χώρος τέχνης γύρω από το μουσείο.

Θα υπάρξει πολυεθνική παρουσία στο Κουκάκι και αυτοί οι άνθρωποι δεν θα κινούνται μόνο στο Μουσείο, θα κινούνται και στις γειτονιές του Κουκακίου, στα καφέ, στα μπαράκια, στα εστιατόρια, στα καταστήματα κ.α. Καλλιτέχνες θα μένουν στο Κουκάκι.

Θα υπάρχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από τουρίστες και ντόπιους και λόγω της επισκεψιμότητας θα υπάρξει άνθηση των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Και βέβαια το Κουκάκι μπαίνει σ´ έναν άξονα που ξεκινάει από το Φάληρο (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”), σταματάει στη Νέα Σμύρνη (στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεχίζει με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και καταλήγει στο Μουσείο της Ακρόπολης. Άρα το Κουκάκι μπαίνει στον διεθνή χάρτη ως ένας πολιτιστικός προορισμός.

Σημαντική είναι και η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

Για τους κατοίκους θέλουμε το μουσείο να αποτελεί έναν πόλο έλξης.

Ποια είναι η ιστορία του κτίριου;

Η ιστορία αναφέρεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να τη διαβάσετε: Κτίριο ΦΙΞ- ΕΜΣΤ

Ποια ήταν η διαδικασία ανακαίνισης του κτιρίου;

Το 2003 ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανακαίνιση και ολοκληρώθηκαν για το 2015. Υπήρξαν πολλά προβλήματα:

  • Υπάρχουν πολλές δύσκολες διαδικασίες για να φτιάξεις ένα κτίριο που έχει κριθεί διατηρητέο.

  • Υπήρξαν μεγάλες διακοπές κατά τη διάρκεια των εργασιών γιατί ανέκυπταν προβλήματα εκτός προγράμματος.

  • Βρέθηκαν ουσίες μέσα στο κτίριο που πλέον είναι απαγορευμένες (αμίαντος) οπότε έπρεπε να αφαιρεθούν με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους.

Γι´ αυτούς τους λόγους πήρε 12 χρόνια η ανακαίνιση.

Πηγές : Ιστοσελίδα ΕΜΣΤ

Υπεύθυνη ομάδα : Ε1 – Παύλος, Άρης, Μαρινέλα, Βασιλική

Σχολιάστε

Top