Karate και Αυτοάμυνα

Karate_WM_2014_(2)_173

 

Karate σημαίνει <<Άδειο Χέρι>>, είναι μια πολεμική τέχνη που γεννήθηκε στην  Ιαπωνία κατα τον 20 αιώνα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020 στο Τόκιο το  karate  συμμετέχει για πρώτη φορά. Χρησιμοποιείται  κυρίως  για αυτοάμυνα αλλά και σαν τρόπο εξάσκησης και άθλησης. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του 60′. Η Ελληνική Ομοσπονδία Karate (ΕΛ.Ο.Κ). Σήμερα έχει πανω από 208 συλλόγους και 30.000 αθλητές στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά είδη karate, τα τέσσερα πιο γνωστά είναι: το  Shotokan, το Shito Ryu, το Wado Ryu  και το  Goju Ryu. Το καθένα  είναι διαφορετικό, περιέχει θεωρία και πράξη, οι αθλητές οι οποίοι θέλουν να ανέβουν επίπεδο ζώνης δίνουν εξετάσεις που είναι αναγνωρισμένες  από την Ελληνική Ομοσπονδία.    Οι ζώνες για τις οποίες εξετάζονται οι μαθητές είναι εννιά: η άσπρη, η κόκκινη, η κίτρινη, η πράσινη, η μπλε, η μωβ, η καφέ. η μαύρη και μετά απο εκεί αρχίζουν οι βαθμοί της μαύρης ζώνης ή αλλιώς DAN. Όσο η ζωνη ανεβαίνει επίπεδο τόσο δυσκολεύει, αλλάζει και γίνεται όλο και πιο απαιτιτικό.

Υπάρχουν όργανα διεξαγωγής για να πραγματοποιήθουν οι αγώνες στο karate. θα πρέπει να υπάρχει η οργανωτική επιτροπή αγώνων η οποία είναι υπεύθυνη για την τήρηση των κανόνων και να αναγκήλει τον νικητή κάθε αγώνα. Η γραμματεία αναλαμβάνει την δημοσίευση της βαθμολγίας και το χρονικό διάστημα κάθε αγώνα. Επιπλέον είναι ο  διαιτητής ο οποίος σταματάει τον αγώνα όποτε κρίνει αυτός απαραίτητο και βαθμολογεί του αθλητή. Η απόφαση του είναι αμετάκλητη δεν μπορεί να την αλλάξει με βάση τον κανονισμό της διαιτησίας. Μαζί με τον διαιτητή είναι και 4 παρατηρητές οι οποίοι βρίσκονται σε κάθε μια απο τις γωνίες του ταταμιου για να βοηθήσουν τον διαιτητή. Τέλος, είναι η επιτροπή διαιτησίας, αυτοί δεν μπορούν να είναι ενεργοί αθλητές. Κατά την διάρκεια του αγώνα οι αθλητές θα πρέπει να έχουν σωστή αθλητική συμπεριφορά, δηλαδή να φοράνε την στολή τους, το μασελάκι και η ζώνη, τα γάντια και τις καλαμίδες οι οποίες θα πρέπει να είναι κόκκινες ή μπλε ανάλογα το χρώμα με το οποίο είναι προγραμμματισμένος ο αθλητής να παίξει.

Τα kata είναι  συδιασμένες κινήσεις απέναντι σε φανταστικούς αντιπάλους. Αποτελούν μέρος του καρατε. Στο Sito Ryu τα kata είναι 46 και αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό kata  από κάθε άλλο είδος karate.

 

(Ένα kata 2 παιδιών  μαύρης ζώνης  από την προπόνηση )

Το kumite σημαίνει αγώνας/μάχη  αποτελεί και αυτό όπως τα kata  μέρος του karate. Κάθε χρόνο η ομοσπονδία διοργανώνει αγώνες στην Αθήνα, οι πιο σημαντικοί αγώνες είναι οι Πανελλήνιοι. Ένας αγώνας διαρκεί για την κατηγορία των ανδρών 3 λεπτά, την κατηγορία των γυναικών 2 λεπτα, για τους νέους από 18 εως 20 ετων διαρκεί 3 λεπτά, για τις νεανίδες 18 εως 20 ετών διαρκεί 2 λεπτά, στους έφηβους από 16 εως 17 ετών και των παίδων και κορασίδων από 13 εως 15 ετών στα 2 λεπτά. Οι πόντοι έχουν ως εξής:

1.Yuko (ένας πόντος) μπορεί να τον κερδίσει με μια γροθιά στην κοιλιά ή στην πλάτη.

2. Waza-Ari (δύο πόντοι) μπορεί ο αθλητής να τους κερδίσει ρίχνοντας μια κλωτσιά στα πλευρά του αντιπάλου

3.Ippon (τρεις πόντοι) μπορεί ο αθλητής να τους κερδίσει με κλωτσιά στο κεφάλι ή με την ρίψη του αντιπάλου

Για να κερδίσει ο αθλητής έναν από τους παραπάνω πόντους θα πρέπει η τεχνική του να έχει σωστό χρόνο, απόσταση, δυναμική εφαρμογή, καλή παρουσίαση και σωστή αθλητική συμπεριφορά.

 

( Ευρωπαϊκοί Αγώνες Kumite ανδρών Τουρκία-Ελλάδα 2015)

(Τελικός Αγώνες Kumite γυναικών Ελλάδα-Καναδάς 2015)

 

 

 

 

 

Top