Τότε ή σήμερα;

Στιγμιότυπο οθόνης (52)

Η ανάγκη των νέων για διασκέδαση στον ελεύθερο χρόνο τους είναι απαραίτητη.Aναζητούν κάτι το διαφορετικό που θα τους απομακρίνει από την καθημερινότητα. Όμως σε αυτή τους την προσπάθεια βρίσκουν λάθους τρόπους διασκέδασης  που έχει ως αποτέλεσμα να τους απομονώνουν. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει αρκεί να βρουν τον δρόμο τους και να σκεφτούν σωστά αν οι μεγαλύτεροι τους ταρακουνήσουν με τα σωστά ερεθίσματα και με τα κατάλληλα κίνητρα.

Σε αντίθεση με σήμερα η ανάγκη των παλιών για διασκέδαση στον ελεύθερο χρόνο τους ήταν διαφορετική. Βέβαια δεν υπήρχαν όλες αυτές οι πολυτέλειες (συγκοινωνίες, αυτοκίνητα, δρόμοι, ραδιόφωνα,τηλεοράσεις, τηλέφωνα,ηλεκτρικό ρεύμα κ.α.) που έχουμε τώρα, παρόλο αυτά διασκέδαζαν πολύ καλύτερα. Η νεολαία τότε δεν επηρεαζόταν από ηλεκτρονικές συσκευές και αυτό τους οδηγούσε στην εφεύρεση νέων παιχνιδιών και χώρων όπου μπορούσαν να περάσουν καλά.

Από αυτά συμπεραίνουμε ότι με την εξέλιξη κυρίως της τεχνολογίας και των παιδιών έχει αλλάξει και ο τρόπος διασκέδασης των παιδιών. Εννοείται ότι υπήρχαν και τότε κινητά τηλέφωνα ή τηλεοράσεις, με την διαφορά όμως πως τα παιδιά προτιμούσαν να μιλάνε πρόσωπο με πρόσωπο αντί μέσα από μια οθόνη όπως σήμερα.

4 3 1 5

(Οι φωτογραφίες δεν είναι δικιές μου. Τις έχω αντλίσει από το διαδίκτυο.)

Τώρα ας δούμε κάποιες συνεντεύξεις. Έχω επιλέξει να πάρω από τέσσερα άτομα τα οποία τα δυο ζoύν στην πόλη και τα άλλα δυο ζει και ζούσε σε χωριό.

ΠΟΛΗ

  1. Πως διασκεδάζατε;

Πρώτα από όλα ήταν τα party. Μαζευόμασταν αγόρια-κορίτσια σε ένα σπίτι φίλου που γιόρταζε και με έντονη μουσική,ξηρούς καρπούς και ποτά διασκεδάζαμε μέχρι το πρωί. Ένας άλλος τρόπος ήταν οι καφετέριες στις οποίες μαζευόμασταν κάθε μέρα συνήθως μετά το σχολείο. Εκτός από αυτά πηγαίναμε στο Άλσος (Κηφησιά, Κολονού, στην Λ.Αλεξάνδρας) στο οποίο υπήρχαν τραγουδιστές και γελοποιοί (Πασχάλης, Στάθης Ψάλτης κ.α.) Πηγαίναμε στις Discotec όπου υπήρχε έντονη μουσική,φωτορυθμικά και ποτά και χορεύαμε απάνω σε μια πίστα στο κέντρο του μαγαζιού. Επιπλέον δύο φορές την εβδομάδα πηγαίναμε στο σινεμά. Και τέλος διοργανώναμε μικρές μονοήμερες εκδρομές όπου πηγαίναμε σε θάλασσα ή βουνό σε κοντινές αποστάσεις για να είναι εύκολη η μετακίνηση με τα Μ.Μ.Μ.

2.Ποια είναι η γνώμη σας για την σημερινή διασκέδαση των νέων;

Η σημερινή διασκέδαση των νέων είναι τυποποιημένη. Περιστρέφεται γύρω από ηλεκτρονικά μέσα που δεν αφήνουν την νεολαία να αυτοδημιουργήσει με αποτέλεσμα να απομονώνονται. Και που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους με τους φίλους τους τα βλέπεις με ένα κινητό στο χέρι.

—————————————————————————————————————————————————————————————

  1. Πως διασκεδάζεις;

Περνάω αρκετό χρόνο με τους φίλους μου. Πηγαίνουμε βόλτες διάφορες ώρες την ημέρα, πηγαίνουμε σινεμά τουλάχιστον δυο φορές τον μήνα. Επιπλέον συνήθως τα Σάββατα βγαίνουμε έξω ή μαζευόμαστε όλοι η παρέα σε ένα σπίτι και βλέπουμε ταινία. Σπάνια κάποια Σαββατοκύριακα πηγαίνουμε μικρές μονοήμερες εκδρομές. Ακόμα πηγαίνω σε party (σχολικά, σε κέντρα διασκεδάσεων, σε διάφορους εορτασμούς φίλων) όπου χορεύουμε και πίνουμε

2.Ποια είναι η άποψη σου για την διασκέδαση των παλαιότερων γενεών;

Εμείς περνάμε πολύ καλύτερα. Έχουμε περισσότερες  ελευθερίες και επιλογές από τότε. Επίσης πιστεύω πως η διασκέδαση τότε ήταν για μερικά άτομα και για κάποιους ήταν απαγορευμένη λόγω αντιλήψεων και ιδεών της εποχής ενώ τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα και τα δύο φύλλα να τους επιτρέπεται η έξοδος.

ΧΩΡΙΟ

  1. Πως διασκεδάζεις;

Παίζαμε στην πλατεία του χωριού. Επιπλέον πηγαίναμε σε πανηγύρια. Τα βράδια μαζευόμασταν στο καφενείο και εκεί γελάγαμε και χορεύαμε. Εκτός από αυτά μαζευόμασταν σε κάποια γιορτή. Επιπρόσθετα δυο-τρεις φορές τον χρόνο κατεβαίναμε στην πόλη και βλέπαμε σινεμά. Τα καλοκαίρια ερχόταν ο Καραγκιόζης και μαζευόμασταν μικροί-μεγάλοι στην πλατεία και τον βλέπαμε.

2.Ποια είναι η γνώμη σας για την σημερινή διασκέδαση των νέων;

Οι νέοι σήμερα μπορεί να λένε πως διασκεδάζουν αλλά στην πραγματικότητα δεν τους ευχαριστεί όπως μας ευχαριστούσε εμάς παλιά. Γιατί σήμερα εξαρτώνται από ηλεκτρονικά μέσα.

—————————————————————————————————————————————————————————————

1.Πως διασκεδάζεις;

Συνήθως παίζοντας ποδόσφαιρο ή μπάσκετ με φίλους μου ή γενικότερα κάποιο άθλημα…Επίσης βγαίνοντας βόλτες με παρέα και πολλές φορές κάνοντας αυθόρμητα (βλακείες) πράγματα με τους φίλους μου ότι μας έρθει εκείνη την στιγμή.

2.Ποια είναι η άποψη σου για την διασκέδαση των παλαιότερων γενεών

Ότι η διασκέδαση τους δεν εμπλεκόταν καθόλου με την τεχνολογία και γενικότερα διασκέδαζαν με ποιο πολλούς τρόπους

 

Όπως βλέπουμε υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα σε μεγάλους και μικρούς. Οι καιροί έχουν αλλάξει όπως και τα παιδιά.

Top