Παλιά επαγγέλματα που χάθηκαν

Με το πέρασμα των χρόνων οι ανάγκες των ανθρώπων και ο τρόπος παραγωγής προïοντων αλλάζουν. Πολλά από τα παλιά επαγγέλματα χάθηκαν. Έτσι είναι και έτσι πρέπει να γίνεται γιατί ο κόσμος εξελίσσεται και προοδεύει.

 Γανωτής

Γανωτής ή Γανωτζής ή Γανωματής ονομάζεται ο τεχνίτης που επικαλύπτει χάλκινα σκεύη. Η λέξη Γανωτής προέρχεται από το ρήμα γανώνω και συγκεκριμένα από το ρήγα γάνω που σημαίνει δίνω λάμψη.

Οι γανωτζήδες ήταν πολλές φορές πλανόδιοι τεχνίτες που αναλάμβαναν το λουστράρισμα  των χάλκινων οικιακών σκευών. (π.χ. καζάνια, ταψιά , κουτάλια, πηρούνια κλπ). Αυτό έπρεπε να γίνεται συχνά για λόγους υγείας κυρίως στα χάλκινα σκεύη που χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα.

Και γι αυτό το λόγο οι Γανωτζήδες είχαν δουλειά όλο το χρόνο.

gan2

Πεταλωτής

Τα πέταλα ήταν κάτι σαν σιδερένια παπούτσια που τοποθετούσαν στις οπλές των αλόγων για να μην φθαρουν και για να διατηρούν τα ζώα την ευστάθεια τους κατά τις μεταφορές. Το πετάλωμα γινόταν κάθε τρεις ή κάθε έξι μήνες. Έδενε το ζώο και με την τανάλια έβγαζε τα παλιά πέταλα , έκοβε το νύχι που περίσσευε με ένα μαχαίρι και το καθάριζε. Ζέσταινε τα πέταλα και τα κάρφωνε προσέχοντας ώστε το καρφί να μπει σε ξηρό μέρος του ποδιού έτσι ώστε να πληγωθεί το ζώο. Το πετάλωμα γινόταν και στα τέσσερα πόδια του ζώου και για να το κάνει κανείς αυτό χρειάζεται να έχει μεγάλη εμπειρία.

pet

Blogs.sch/Δημοτικό Σχολείο Φανερωμένης Τρικάλων

<< blogs.sch.gr/dimfankar/εργασίες-μαθητών-2/199-2/

Τελευταία πρόσβαση Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Εφημεριδοπώλης

Εφημεριδοπώλης είναι ο πλανόδιος επαγγελματίας που δεν χρειαζόταν να έχει δικό του ή κάποιο συγκεκριμένο μαγαζί. Πήγαινε στα πρακτορεία διανομής τύπου και παραλάμβανε τις εφημερίδες. Επίσης προωθούσε την καθημερινή κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης. Ή τις πουλούσε στους περαστικούς ή χτυπούσε τα κουδούνια των σπιτιών ρωτώντας τους αν θέλουν εφημερίδα ή τις άφηνε στην  είσοδο των μόνιμων πελατών του.

efh

Μαρία Πάνου, 4 Μαρτίου 2013, Επ-e-κοινωνώντας.com, Διαθέσιμο από: << https://journalofpupils.wordpreess.com >>

Τελευταία πρόσβαση Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Τζαμπάζης

Τζαμπάζης ονομαζόταν ο έμπορος μεγάλων ζώων ζωντανών κυρίως μουλαριών, βοδιών, αλόγων. Τα ζώα αυτά τα έκαναν ανταλλαγές με άλλα καλύτερα. Αυτή η εμπορική πράξη πολλές φορές γινόταν και στα παζάρια όπου ο τζαμπάζης οδηγούσε τα αγορασμένα ζώα ή για πώληση ή για νέα τράμπα ( αλλαγή )

390608-02 (1)

Διακόνημα , << www.diakonima.gr/2011/04/07/φωτογραφίες-από-την-πανήγυρη-του-ευαγ/ >>

Τελευταία πρόσβαση Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Top