Ποδηλατικές διαδρομές mountain bike στην Εύβοια για την παρέα

 

 

 

Στιγμιότυπο από 2017-01-26 12:30:21

Εύβοια!Ένας μαγευτικός προορισμός για πολλές εξορμίσεις το Σαββατοκύριακο και όχι μόνο.Η Εύβοια,κυρίως η κεντρική,λόγω της μεγάλης ποικιλίας δασών που περιέχει,προσφέρει πολλά μονοπάτια και χωματόδρομους προς εξερεύνηση  με το ποδήλατο και μεγάλη ποικιλία φυσικής ομορφιάς.

Πως είναι γενικά οι διαδρομές-πίστες στην Εύβοια;

Υπάρχουν διαδρόμες διαφόρων ειδών, με πολλές ανηφόρες για τους λίγο πιο extreme  αναβάτες, καθώς επίσης και με πιο πολλά ισάδια για αυτούς που θέλουν να περάσουν την ώρα τους στη φύση χωρίς να κουράζονται. Επιπλέον υπάρχουν και διαδρομές οι οποίες είναι και αυτές σε χώμα αλλά είναι μονοπάτια πολύ μικρά μέσα στο δάσος,τα οποία ανήκουν συνήθως σε κάποια πίστα, η οποία μπορεί να μην λειτουργεί τώρα αλλά να είναι εγκαταλελημμένη.

Η πίστα του Μακρυμάλλη

Πίστες στην Εύβοια υπάρχουν πολλές και κυρίως γύρω από την περιοχή της Χαλκίδας,  με την μεγαλύτερη να απέχει  το πολύ 18 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Εύβοιας. Υπάρχει η πίστα του Μακρυμάλλη(πιθανώς δεν χρησιμοποείται πια για αγώνες αλλά την χρησιμοποιούν πολλοί ποδηλάτες) η οποία είναι πιο πολύ στυλ downhill αλλά και οι λίγες ανηφόρες που έχει προσφέρουν μια αρκετά κουραστική νότα σε όλη τη μαγεία του downhill. Την πίστα είναι εύκολο να τη βρεις. Περνάς τον Μακρυμάλλη και πηγαίνεις προς την Ιερά μονή Μακρυμαλλή. Ύστερα περίπου απο 1 χιλιόμετρο, εφόσον έχει ήδη ξεπροβάλλει η μονή,και εφόσον έχουμε φτάσει στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου, η είσοδος της πίστας βρίσκεται γύρω στα 15 μέτρα πριν το εκκλησάκι στα αριστερά του δρόμου. Στην αρχή ξεκινάει με μια ανηφόρα για να ανεβείς το λόφο και μόλις το κάνει το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις το μονοπάτι(όχι αυτό που πήρες για να ανέβεις, αλλά υπάρχει άλλο γύρω στα 10 μέτρα αριστερά σου που είναι στενό και κατηφορίζει)και ύστερα απο πολλύ ώρα κατάβασης και όταν πια θα έχει τελειώσει η πίστα θα έχεις φύγει με μια εμπειρία τέλεια(και όχι ελπίζω με ράμματα). Πάντως στις διασταυρώσεις για να μην χαθήτε υπάρχουν  στα δέντρα κρεμασμένες κορδέλες που δείχνουν το δρόμο. Όταν σε κάποια στιγμή βγείτε στην άσφαλτο θα υπάρχουν πάλι σημάδια που θα σας δείχνουν που να πάτε(γιατί η πίστα συνεχίζεται).

Η αρχή της διαδρομής:

Κάπου στα μέσα της πίστας:

Τέλος της διαδρομής:

Η πίστα του Αφρατίου

Μια άλλη πίστα στην οποία αγώνες γίνονται ακόμα και σήμερα(μάλιστα ο επόμενος είναι στις 20 Νοεμβρίου 2016)τους οποίους διοργανώνει το master bike, και δεν είναι άλλη απο την πίστα στο Αφράτι. Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα απο την Χαλκίδα και την βρίσκουμε πολύ εύκολα. Όπως πάμε για Βασιλικό, με το περνάμε την γέφυρα του Λίλα κάνουμε αριστερά στον χωματόδρομο και προχωρώντας 1 χιλιόμετρο βλέπουμε την αρχή της. Είναι μια διαδρομή με αρκετές ανηφόρες αλλα και πολλές ξεκούραστες κατηφόρες. Υπάρχει συνδυασμός και μονοπατιών,αλλά και πλατιών χωματόδρομων. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια επικίνδυνη διαδρόμη και εκτός απο το κράνος που φυσικά είναι δεδομένο, ο αναβάτης καλό θα ήταν να φοράει και επιγωνατίδες και επιαγκωνίδες καθώς επίσης και θώρακα.

Επίσης για όσους δεν θέλουν μια διαδρομή-πίστα για προπόνηση αλλά όπως είπαμε στην αρχή για μια χαλαρωτική βόλτα,  κατά μήκος μιας οποιασδήποτε ασφάλτου πάντα θα δει δεξιά και αριστερά του δρόμου πολλούς χωματόδρομους που θα του κινήσουν την περιέργεια για εξερεύνηση και να είστε σίγουροι ότι δεν θα βγείτε χαμένοι.

Η ασφάλεια πάνω από όλα

Πάντως αν εσείς που θέλετε να πάρετε εναν χωματόδρομο πάντα να βάζετε σημάδια για να μπορέσετε να ξαναγυρίσετε πίσω στην άσφαλτο. Eπίσης να τηρήτε τους κανόνες ασφαλείας φορώντας πάντα κράνος.

 

 

 

 

 

Top