Στήλη: Επιστήμη & Πολιτισμός

«η Έπαυλη των Ανδρών» του Ντενι Γκετζ

Ένα μυθιστόρημα άκρως μαθηματικό; Σε καμία περίπτωση! Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην επικοινώνια , στην ιδιοφυία , στην τρέλα ,στην ψυχική προσέγγιση δυο ανδρών διαφορετικής εθνικότητας, κοινωνικής προέλευσης , ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Δυο ανδρών που έχουν ανάγκη ,θα έλεγε κανείς, να «ξεδιπλώσουν» τις ψυχές τους ,να ακουστούν και να ακούσουν.

epavli
Η ιστορία ξεκινά με πρώτο ήρωα τον Χανς Σίνγκερ , έναν ήρωα εμπνευσμένο από τον Γερμανό μαθηματικό Γκέοργκ Κάντορ (1845 – 1918), δημιουργός της Θεωρίας των Συνόλων ,ο οποίος όρισε μαθηματικά το Άπειρο και θεμελίωσε την θεωρία των πεπερασμένων αριθμών. Ο ήρωας μας δέχεται επιθέσεις και αμφισβητησεις από μαθηματικούς συναδέλφους του που αποτελούν αιτια για τις κρίσεις του και τις επισκέψεις του σε ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου του Λουφσταντ , δηλαδή την έπαυλη των ανδρών.
Εκεί ο μεγάλος σε ηλικία, Χανς Σίνγκερ ,θα συγκατοικήσει και θα γνωριστεί με τον νεαρό Γάλλο στρατιώτη Ματτία Ντιτούρ. Ένας πολιτικοποιημένος , αναρχικός και οπαδός του δολοφονημένου Ζορές αλλά και πρώην μηχανοδηγός. Υιοθετημένος γιος μιας φτωχής οικογένειας ο οποίος παθαίνει νευρικό κλονισμό στο μέτωπο του πολέμου και εντάσσεται στην κλινική.
Αναμέσα στους δύο αυτούς ήρωες , δυο διαφορετικών τελείως προσωπικοτήτων , θα αναπτυχθεί μια όμορφη φιλία. Ο ένας μαθηματικός , ένα αφηρημένο μυαλό που αναλύει κάθε φαινόμενο γύρω του και αναζητά συνεχώς την γνώση. Ο άλλος ένας επαναστάτης , πολιτικοποιημένος νεαρός, πληγωμενος από το πεδιο της μάχης, ο οποίος «παρασύρρεται» τελικά από τις σκέψεις του Χανς και σταδιακά αναμεσά τους αναπτύσσεται μια σχέση φιλίας , μια σχέση μαθήτη και καθηγητή, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης αλλά και ενθουσιασμού.
Μέσα από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις τους ξαφνικά ένας νέος κόσμος προβάλλεται μπρος σου. Ο ένας αφηγείται στον άλλον σποραδικά το βίο του , δύο τόσο διαφορετικές ιστορίες , που μένεις άλαλος από το πώς επικοινωνούν δύο τόσο διαφορετικοί άνθρωποι , χωρίς καμία τάση ανωτερότητας , επίδειξης ή σύγκρισης, αλλά αντιθέτως έχοντας ο Χανς έναν έξυπνο συνομιλητή απέναντί του δεν αμφιβάλει ότι μπορεί να κατανοήσει τα ανώτερα μαθηματικά με τα οποία ο ίδιος ασχολείται. Κι όσο διαβάζεις τόσο πιο πολύ πείθεσθε ότι τίποτα δεν συνδέει τους δύο άνδρες παρά μόνο η συγκατοίκηση τους στο σκοτάδι και η πορεία τους προ το φως.

Το παιχνίδι της μίμησης

Το παιχνίδι της μίμησης είναι ένα βρετανικό, αμερικανικό βιογραφικό θρίλερ που βγήκε στου κινηματογράφους το 2014.

image003

Η ταινία είναι βασισμένη στη ζωή του Βρετανού μαθηματικού, καθηγητή της λογικής , κρυπτογράφου και πρωτοπόρου επιστήμονα υπολογιστών Άλαν Τούρινγκ που κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων, κι <<έσπασε>> τον κώδικα της περίφημης Ναζιστικής  Γερμανικής μηχανής Enigma και έτσι βοήθησε τους Συμμάχους να νικήσουν στον πόλεμο.

image004

Μετά τον πόλεμο βοήθησε να αναπτυχθεί η τεχνολογία των κομπιούτερ στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.  Παρά τη βοήθεια που προσέφερε όμως, το 1952 ο Τούρινγκ κατηγορήθηκε από την αγγλική κυβέρνηση για την ομοφυλοφιλία του (η οποία και ήταν παράνομη τότε στη χώρα )και διώχθηκε  με χημικό ευνουχισμό .

Ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι επρόκειτο για ένα πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα. Ένα στοιχειωτικό πορτρέτο ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους.

 

Ελισαβετ Β.

Η λογική του Αριστοτέλη

Η Λογική είναι η μελέτη τρόπων συλλογισμού, καθώς και η χρήση έγκυρων συλλογισμών. Η λογική χρησιμοποιείται σε πολλές επιστήμες, όπως στη Φιλοσοφία, στα Μαθηματικά και στην Πληροφορική. Εξετάζει γενικές μορφές οι οποίες μπορούν να επιχειρηματολογηθούν. Στα μαθηματικά είναι η μελέτη των έγκυρων συμπερασμάτων μέσα σε μια τυπική γλώσσα. Η λογική επιπλέον μελετήθηκε στη θεωρία επιχειρηματολογίας.

Η λογική αναπτύχθηκε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, όπως σε Ινδία, Κίνα, Περσία και Ελλάδα. Η μελέτης της λογικής ήταν επίσης μέρος της γραμματικής και της ρητορικής. Στη Δύση, η λογική καθιερώθηκε ως επίσημος κλάδος από τον Αριστοτέλη, ο οποίος της έδωσε θεμελιώδη θέση στη φιλοσοφία.image001

Η λογική του Αριστοτέλη, και ιδιαίτερα η θεωρία του για τον συλλογισμό, είχε τεράστια επιρροή στη δυτική σκέψη. Τα έργα λογικής, που ονομάζονται ως σύνολο Το Όργανον, είναι η πρώτη τυπική μελέτη της λογικής που έχει βρεθεί. Αν και είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τις ημερομηνίες, η πιθανή σειρά της γραφής των λογικών έργων του Αριστοτέλη είναι:

  1. Κατηγορίες, μια μελέτη για τις δέκα κατηγορίες που χαρακτηρίζουν τα όντα του αισθητού κόσμο.
  2. Τοπικά (με ένα παράρτημα του που ονομάζεται Περί των Σοφιστικών ελέγχων), μια συζήτηση της διαλεκτικής,
  3. Περί ερμηνείας, μια ανάλυση απλών κατηγορηματικών προτάσεων, σε απλούς όρους, άρνηση, και ενδείξεις ποσότητας, καθώς και μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των εννοιών της αντίθεσης και μετατροπής. Το 7ο κεφάλαιο είναι η προέλευση του «τετραγώνου αντίθεσης» (ή λογικού τετραγώνου). Το 9ο κεφάλαιο περιέχει τις απαρχές της τροπικής λογικής.
  4. Αναλυτικά Πρότερα, μια τυπική ανάλυση του έγκυρου επιχειρήματος ή «συλλογισμού».
  5. Αναλυτικά Ύστερα, μια μελέτη της επιστημονικής απόδειξης, που περιέχει τις ώριμες απόψεις του Αριστοτέλη στη λογική.

Τα έργα αυτά είναι εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία της λογικής. Ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος επιστήμονας της λογικής που επιχείρησε μια συστηματική ανάλυση της λογικής σύνταξης, σε ουσιαστικό και ρήμα. Στις Κατηγορίες παρουσίασε όλα τα πράγματα, στα οποία ένα ουσιαστικό μπορεί να αναφέρεται. Αυτή η ιδέα αποτελεί τη βάση του φιλοσοφικού του έργου, τα Μεταφυσικά, τα οποία είχαν επίσης βαθιά επίδραση στη Δυτική σκέψη. Υπήρξε ο πρώτος επιστήμονας της τυπικής λογικής (δηλαδή έδωσε τις αρχές της συλλογιστικής που χρησιμοποιεί μεταβλητές για να δείξει την υποκείμενη λογική μορφή των επιχειρημάτων). Ερευνούσε τις σχέσεις εξάρτησης που χαρακτηρίζουν αναγκαστικά το συμπέρασμα, και διέκρινε την εγκυρότητα αυτών των σχέσεων, από την αλήθεια των προκείμενων (η αξιοπιστία του επιχειρήματος). Τα Αναλυτικά Πρότερα αποτελούν το εγχειρίδιο της συλλογιστικής, όπου τρεις σημαντικές αρχές εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία: η χρήση των μεταβλητών, μια καθαρά τυπική αντιμετώπιση και η χρήση ενός αξιωματικού συστήματος. Στα Τοπικά και Περί των Σοφιστικών ελέγχων ανέπτυξε επίσης μια θεωρία μη-τυπικής λογικής (π.χ. θεωρία των πλανών.)

image002

Κατερίνα Β. & Σταμάτης Β.

Σημείο τομής των Θετικών και Θεωρητικών Επιστημών

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Θεωρητικές και οι Θετικές Επιστήμες έχουν αμέτρητα πράγματα να «χωρίσουν». Γι’ αυτόν τον λόγο κάθε μαθητής Λυκείου βρίσκεται σε δύσκολη θέση, όταν καλείται να κάνει αυτή την ξεχωριστή επιλογή μεταξύ των Αρχαίων, της Φιλοσοφίας, της Ιστορίας και των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας…..

Σίγουρα τα Μαθηματικά και η Φιλοσοφία είναι δύο διαφορετικές επιστήμες κυρίως στην εποχή μας, όπου κάθε επιστήμη προσπαθεί να εξειδικεύεται . Γι’ αυτό άλλωστε η βαθιά και σημαντική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα Μαθηματικά και τη Φιλοσοφία έχει αποδυναμωθεί.

Σ’ αυτό σίγουρα έχει βοηθήσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας που συμβάλλει στον πλήρη διαχωρισμό κάθε επιστήμης. Ο σημερινός επιστήμονας μελετά και ερμηνεύει μόνο τα δικά του «γνωστικά μονοπάτια »˙  φοράει παρωπίδες και αδιαφορεί για τις αρχές των άλλων επιστημών.

Ας θυμηθούμε τον Πλάτωνα, ο οποίος φρόντισε να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα με την εξής επιγραφή στο κτήριο της φημισμένης Ακαδημίας του:

image001

Είναι φανερή η στάση αυτού του καθαρά θεωρητικού επιστήμονα απέναντι στα Μαθηματικά!!!

Στην αρχαιότητα και τη βυζαντινή περίοδο  υπήρχαν  πολλοί γνωστοί φιλόσοφοι-μαθηματικοί. Ο Θαλής, ο Δικαίαρχος, ο Ιππόδαμος, ο Ξενοκράτης, ο Ίππασος, ο Λέων ( βυζαντινή σχολή Μαγναύρας ) κ.α.  Στη σύγχρονη εποχή, ο γνωστός μαθηματικός Μπέρναρντ Μπολζάνο διατύπωσε την εξής φράση: « Ένας αδύνατος μαθηματικός δεν θα γίνει ποτέ δυνατός φιλόσοφος». Η σχέση, λοιπόν, που συνδέει Μαθηματικά και Φιλοσοφία, αλλά και γενικότερα Θεωρητικές και Θετικές επιστήμες είναι τόσο δυνατή που δεν περνά απαρατήρητη από κανέναν.

Ο βασικός συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο επιστημών είναι η έννοια της Λογικής. Όποιος γνωρίζει κάποια Θεωρητική ή Θετική επιστήμη έχει επίγνωση της βασικής τους Λογικής. Είτε Μαθηματικά είτε Αρχαία  ο τρόπος σκέψης είναι περίπου ο ίδιος. Η λογική της απόδειξης, της πλήρους τεκμηρίωσης, της αιτιολόγησης είναι κοινή και για τις δύο επιστήμες.

ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΜΗΣ

Οι Θεωρητικές και Θετικές επιστήμες αναπτύσσονται ταυτόχρονα, όσο διαφορετικές και αν είναι. Αλληλοϋποστηρίζονται για να αναπτυχθούν.

Έχοντας κοινή Λογική, εφαρμόζοντας τους ίδιους νοηματικούς κανόνες, οι δύο επιστήμες συμπλέουν αρμονικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όποιος είναι καλός στη Σύνταξη των αρχαίων κειμένων είναι και στα Μαθηματικά ή το αντίστροφο. Αφού τα τόσο τα Μαθηματικά όσο και η Σύνταξη είναι Λογική.

Κάθε μαθηματική ανακάλυψη είναι προϊόν φιλοσοφικών αναζητήσεων. Κάθε μαθηματικό μοντέλο χρειάζεται τη συμβολή της Φιλοσοφίας. Κάθε φιλοσοφική ρήση αποτελεί πηγή για τους θετικούς επιστήμονες, δίνοντας ευκαιρίες να ανακαλύψουν  νέες πτυχές του αντικειμένου τους.

Υπάρχει, λοιπόν, τόσο μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις Θεωρητικές και τις Θετικές Επιστήμες;

Κατερίνα Β. & Σταμάτης Β.

Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού

four-colors-of-summer-cover-smallΠρόκειται για το ερωτικό-μαθηματικό μηθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη.

 

Ο πρωτοπρόσωπος αφηγητής μας πηγαίνει σαρανταπέντε χρόνια πίσω, καλοκαίρι του 1970, όπου μετά την απόλυσή του από τον στρατό, δέχεται πρόσκληση από ένα συμφητητή και φίλο του να κάνουν διακοπές στην Σέριφο, στο πατρικό του, την οποία και δέχεται. Εκεί γνωρίζει μία όμορφη κοπέλα, την Ερνεστίν, την οποία και ερωτεύεται με την πρώτη ματιά. Μετά την γνωριμία τους , ο νεαρός ζητά να μάθει με έντονο ενδιαφέρον για αυτην και την οικογένειά της.

 

Έτσι, γυρνάει τον χρόνο πίσω στην Σέριφο του 1916, στην εξέγερση των μεταλλωρήχων ,  η Μαριγώ ,γιαγιά της Ερνεστίν , ερωτεύεται έναν Γάλλο μηχανικό, στον Α’ και Β’  Παγκόσμιο πόλεμο, στο πανεπιστήμιο γκετιγκεν, οι Εβραίοι καθηγητές διώχντονται και στο Παρίσι όπου ένας μαθηματικός-αξιωματικός Γερμανός ερωτεύεται την Δανάη , μαμά της Ερνεστίν, ο οποίος και ξεκινάει έρευνα για ένα ανοικτό μαθηματικό πρόβλημα που συνδέει όλα αυτά τα γεγονότα, το λεγόμενο πρόβλημα των τεσσάρων χρωμάτων.

<<Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός χρωμάτων που χρειάζεται για να χρωματιστεί ένας χάρτης επίπεδος, φανταστικός ή πραγματικός, έτσι ώστε δύο χώρες να μην έχουν το ίδιο χρώμα. Το πρόβλημα αυτό παίδεψε για πολλά χρόνια πολλούς μαθηματικούς για να αποδήξουν ότι τέσσερα είναι τα χρώματα. Παρ’ όλα αυτά στον 20ο αιώνα με την χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή αποδήχτηκε , κάτι που δημιούργησε αμφιβολίες κατά πόσο αποδεκτή είναι μια τέτοια απόδειξη.>>

Αυτό το πρόβλημα βάζει τον έρωτα την Ερνεστίν και του νεαρου αφηγητή σε μια δοκιμασία που μετά από 15 χρόνια θα έχει αίσιο τέλος(1985).

Τεχνητή Νοημοσύνη

aiΤεχνητή νοημοσύνη ονομάζεται ο κλάδος της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με την κατασκευή ειδικών μηχανημάτων που σκοπό έχουν να φτάσουν πιο κοντά στην ανθρώπινη φύση ώστε να διευκολύνουν όσο πιο δυνατό γίνεται την ζωή μας.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η τεχνολογία δεν θα μπορέσει πότε να δημιουργήσει ένα μεταλλικό κατασκεύασμα με συναισθήματα και ικανότητα επιλογής και συνείδησης πράξεων όπως ο άνθρωπος. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα τους.

Από την άλλη κάποιοι πιστεύουν πώς η τεχνολογία θα προχωρήσει τόσο πολύ έτσι ώστε να καταφέρει να κερδίσει αυτό το στοίχημα. Εάν συμβεί αυτό τότε θα υπάρξει ένα ζήτημα για το πώς ο άνθρωπος θα μπορέσει να συνυπάρξει με τις μηχανές.

Ένα τέτai-posterοιο ζήτημα θιγεί και η ταινία ARTIFICIAL INTELLIGENCE. Μία οικογένεια της οποίας ο γιος έχει αρρωστήσει και αποφασίζει τότε η οικογένεια να μπει σε ένα πρόγραμμα ανάδοχος ρομπότ-παιδιού όπου οι επιστήμονες δημιουργούν ένα ρομπότ-παιδί που μοιάζει με αυτό που θέλουν οι πελάτες-γονείς. Στην αρχή οι γονείς δεν το θέλουν, αλλά έπειτα τους δημιουργεί συναισθήματα που είχαν για το πραγματικό παιδί τους. Έπειτα,το πραγματικό τους παιδί γίνεται καλά και το ρομπότ-παιδί βλέπει πώς τον αγαπούν λιγότερο από εκείνον. Έτσι προγραμματισμένο να αγαπάει υπερβολικά την μητέρα του, θέλει να γίνει ένα κανονικό παιδί, για να το αγαπάνε οι θετοί γονείς του. Μια μέρα όμως άκουσε ένα παραμύθι, τον Πινόκιο,που κατάφερε να γίνει πραγματικό αγόρι και ταυτίζεται τόσο πολύ με την ιστορία έτσι ώστε να θέλει να βρει την μπλε νεράιδα για να τον κάνει κανονικό. Αφού, οι γονείς του ύστερα από μία σειρά γεγονότων αποφασίζει να τον διώξει, το παιδί ξεκινάει μια απίστευτη ιστορία γεμάτη περιπέτειες ψάχνοντας να βρει την μπλε νεράιδα και να κάνει το μεγάλο του όνειρο αληθινό.

 

the social network

bandeannoncethesocialnetworkfacebook2010

Η ταινία «the social network» είναι αμερικάνικης παράγωγης που γυρίστηκε το 2010 στις Η.Π.Α.. Σε αυτή πρωταγωνιστεί ο Τζέσυ Άιζενμπεργκ ο οποίος υποδύεται το φοιτητή του Χάρβαρντ Μαρκ Ζακερμπεργκ και ο Άντριου Γκάρφιλντ, ο οποίος είναι συμφοιτητής και κολλητός φίλος του.

Ο Μάρκ συντετριμμένος από το χωρισμό του με τη κοπέλα του δημιουργεί ένα κοινωνικό ιστότοπο το «FaceMash» όπου οι φοιτητές καλούνται να κρίνουν ποια είναι η πιο όμορφη κοπέλα στο Χάρβαρντ. Παρά τις αντιδράσεις πολλών λόγω αυτής της κίνησης του του προσφέρεται μια πρόταση από τους αδερφούς Γουινκλεβος να τους βοηθήσει στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας που ονομάζεται «Harvard Connection».

Εκμεταλλεύομενος την ιδέα τους ο Μαρκ παρασύρει τον φίλο του Εντουάρντο, στο να συνεισφέρει οικονομικά στη δημιουργία ενός άλλου κοινωνικού ιστότοπου που τον ονόμασαν «Thefacebook» . Μόλις οι αδερφοί Γουινκλεβος μαθαίνουν για τις ενέργειες του Μάρκ του κάνουν μήνυση.

Εν τω μεταξύ μετά από μια διαφωνία του Μάρκ και του Εντουάρντο η συνεργασία τους διακόπτεται και ο Εντουάρντο προχωρεί και αύτος σε μήνυση εναντίον του Μαρκ.Ετσι ο Μαρκ βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου σε δυο διαφορετικές δίκες …….

Η συνέχεια στη ταινία …….

Tα αστέρια της Βερενίκης

book

Με φόντο τις συνομωσίες αλλά και τους έρωτες  της Αυλής των Πτολεμαίων και με αφορμή το χρονικό της πρώτης μέτρησης της γης από τον Ερατοσθένη, ο Ντενί Γκετζ μας προσφέρει ένα ιδιοφυές μυθιστόρημα που καθρεφτίζει την αστείρευτη ανάγκη του ανθρώπου για γνώση .

Αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα είναι το κατάλληλο μέσο για να ταξιδέψεις στο παρελθόν, στον 3ο αιώνα π.Χ.  Ο Γκετζ χάρη στην ζωντανή αφήγηση του σε κρατάει καθηλωμένο μέχρι το τέλος της ιστορίας και μέσα από την παραστατική περιγραφή του σε εντάσσει στην Αίγυπτο των Πτολεμαίων και σου δίνει την ευκαιρία να συμμετάσχεις στην πρώτη μέτρηση της γης από τον Ερατοσθένη . ο συγγραφέας σε βάζει ακόμη μέσα στο βασιλικό παλάτι  κι έτσι παίρνεις μία γεύση από τις χαρές ,τις λύπες, τις ίντριγκες ακόμη και τους φόνους που συνταράσσουν την βασιλική οικογένεια.

 

Η βασίλισσα Βερενίκη θυσιάζει τις χρυσές της μπούκλες στη θεά Ίσιδα για να γυρίσει ο άντρας της ζωντανός από την εκστρατεία.

Ένας μονάρχης, στο απόγειο της δύναμής του, που αναζητά τη γνώση στα βιβλία.

Κι ένας μαθηματικός πανεπιστήμονας και παιδαγωγός της βασιλικής οικογένειας που αναρωτιέται πόσο μεγάλη είναι η γη.

Έτσι ξεκινάει ένα περιπετειώδες ταξίδι κατά μήκος του Νείλου. Με αφορμή το χρονικό της πρώτης μέτρησης της Γης από τον Ερατοσθένη, ο Ντενί Γκετζ μας δίνει ένα ιδιοφυές μυθιστόρημα που καθρεφτίζει την αστείρευτη ανάγκη του ανθρώπου για γνώση.

Φέρνει στο προσκήνιο τους έρωτες και τις δολοπλοκίες της βασιλικής Αυλής ενώ συνάμα αποκαλύπτει την ιδιοφυή μέθοδο που ακολούθησε ο Ερατοσθένης για να μετρήσει την περίμετρο της Γης.

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και για αυτό το λόγο σε κρατάει καθηλωμένο μέχρι και την τελευταία σελίδα. Είναι προφανές ότι όλοι οι χαρακτήρες του είναι προσεκτικά επιλεγμένοι , ο καθένας έχει το δικό του ρόλο μικρό ή μεγάλο και επηρεάζει ανάλογα τα γεγονότα. Άλλο ένα δείγμα του ταλέντου του συγγραφέα είναι ο τρόπος που καταφέρνει να εντάξει στο μυθιστόρημα πολλά στοιχεία για την ιστορία και τους μύθους της αρχαίας Αιγύπτου. Μεταφέροντας έτσι στον αναγνώστη πολλές και ενδιαφέρουσες γνώσεις. Βέβαια δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα μαθηματικά και κυρίως την γεωμετρία, με την βοήθεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη μέτρηση της της γης. Ο Γκετζ μέσα από το βιβλίο του εκφράζει την χρησιμότητα των μαθηματικών για την καθημερινή ζωή του ανθρώπου .

Πρόκειται λοιπόν για ένα βιβλίο-αριστούργημα, ικανό να δώσει στον αναγνώστη μια πλήρη εικόνα όχι μόνο για την Αλεξάνδρεια την εποχή εκείνα όταν ήταν το κέντρο των γραμμάτων και της φιλοσοφίας, αλλά και για ολόκληρη την αρχαία Αίγυπτο.

 

ΠΗΓΗ: http://thalesandfriends.org/el/book/asteria-verenikis/

ο θειος Πέτρος και η εικασία του Γκολντμπαχ

GKOLNTMPAXΤο βιβλίο ο θειος Πέτρος και η εικασία του Γκολντμπαχ του Απόστολου Δοξιάδη αποτελεί ένα αίνιγμα. Παρουσιάζει την σχέση του νεαρού συγγραφέα με τον αποτραβηγμένο από τον κόσμο μαθηματικό θείο του, ο οποίος προσπαθεί να αποδείξει ότι κάθε άρτιος θετικός ακέραιος μεγαλύτερος του δύο μπορεί να γραφεί ως άθροισμα δύο πρώτων αριθμών, ένα διάσημο άλυτο πρόβλημα των μαθηματικών γνωστό ως η Εικασία του Γκόλντμπαχ.

 

Ο θειος Πέτρος ήταν το μαύρο πρόβατο για την οικογένεια του τον αποκαλούσαν ως <<αποτυχημένο της ζωής>>. Ο νεαρός ανιψιός –αφηγητής του βιβλίου- όμως ανακαλύπτει ότι κάποτε ήταν ένας ιδιοφυής μαθηματικός που αφιέρωσε την ζωή του στο να βρει την λύση της εικασίας Γκολνταμπαχ. Ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν εις μάτην να επιλύσουν γενεές μαθηματικών.

 

Διαβάζοντας το βιβλίο παρακολουθούμε την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ του θείου και του ανιψιού, αλλά και των δυο με τα μαθηματικά. Είναι εύκολο και κατανοητό στην ανάγνωση ακόμη και από κάποιον που δεν ξέρει μαθηματικά, είναι ενδιαφέρον και ελκυστικό.Διαβαζεται ως ένα αστυνομικό διήγημα όπου ένα αίνιγμα περιμένει την εξιχνίασή του, διαβάζεται όμως και ως ένα ανάγνωσμα για τις βασικές αξίες της ζωής Σας το προτείνουμε να το διαβάσετε.

Δήμητρα Α.

Ένας υπέροχος άνθρωπος (A beautiful mind)

Η ταινία Ένας υπέροχος άνθρωπος βασίζεται στην ζωή του John Nash , ενός ιδιοφυούς μαθηματικού, που πάλευε για πάνω από 30 χρόνια με την σχιζοφρένεια.

Ένας Υπέροχος Άνθρωπος (2001)

Ένας Υπέροχος Άνθρωπος (2001)

Η ταινία ξεκινάει με τον Nash να γίνεται δεκτός στο πανεπιστήμιο Princeton, για σπουδές στα μαθηματικά. Ο νέος έχει υψηλούς στόχος και προσπαθεί να βρει μία πραγματικά πρωτότυπη ιδέα, πεπεισμένος ότι έτσι θα αποκτήσουν σημασία η ζωή και οι σπουδές του. Η έμπνευση του έρχεται καθώς μπλέκεται σε μία αντιπαράθεση με έναν φίλο του για το πώς θα προσεγγίσουν μία παρέα κοριτσιών. Η παρατήρηση του θα τον οδηγήσει σε μία από τις πιο σημαντικές εργασίες του, πάνω στην θεωρία των παιγνίων και θα καταφέρει να ανατρέψει μια οικονομική θεωρία 150 χρόνων. Έπειτα από αυτό του προσφέρεται ερευνητική θέση διδάκτορα στο ΜΙΤ.
Μερικά χρόνια αργότερα, εκεί θα συναντήσει τον William Parcher, o οποίος του αναθέτει να αποκρυπτογραφήσει μηνύματα μέσα από περιοδικά και εφημερίδες που οι σοβιετικοί χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Έχοντας βαρεθεί τα διδακτικά του καθήκοντα καταπιάνεται με την νέα του εργασία και αποκτά εμμονή με τους κώδικες. Στο μεταξύ θα ερωτευτεί μια φοιτήτρια, την Alicia Larde, την οποία τελικά παντρεύεται.

Με τον καιρό ο Nash, έχει πάθει ψύχωση με την «αποστολή» του, κλίνεται στον εαυτό του, φοβάται τους ανθρώπους καθώς πιστεύει ότι οι σοβιετικοί πράκτορες τον ακολουθούν και γίνεται καχύποπτος και εσωστρεφής. Ο Dr Rosen θα εισηγηθεί για την έγκληση του Nash σε ψυχιατρική κλινική, υποστηρίζοντας ότι ο Nash πάσχει από σχιζοφρένεια. Ο William Putcher, ένας φίλος του με την ανιψιά του και όλη η ιστορία με τους κώδικες και τους σοβιετικούς υπήρχε τελικά μόνο στο μυαλό του.

Ο Τζων Φορμπς Νας το 2006

Ο Nash έχοντας απογοητευτεί από τις παρενέργειες των φαρμάκων, σταματάει κρυφά την λήψη τους και οι παραισθήσεις επιστρέφουν. Σε μια κρίση θα ρίξει στο έδαφος την γυναίκα του και το παιδί του, για να τους προστατεύει από τον… William Parcher που επιχειρεί να τους σκοτώσει. Η γυναίκα του θα φύγει από το σπίτι παίρνοντας μαζί και το παιδί τους αλλά ο John θα την σταματήσει γιατί κατάφερε να ξεχωρίσει, κατά κάποιο τρόπο την φαντασία από την πραγματικότητα. Η Alicia μένει στο πλάι του και στηρίζει την απόφαση του να καταπολεμήσει την σχιζοφρένεια χωρίς φάρμακα, αλλά με την δύναμη του μυαλού του.
Μετά από χρόνια, ο Nash πηγαίνει σχεδόν καθημερινά στην βιβλιοθήκη του Princeton, μαθαίνει να ζει με τις παραισθήσεις του και να τις αγνοεί και επιστρέφει στην διδασκαλία . Το 1994 τιμάται με βραβείο Nobel για το έργο του σχετικά με την θεωρία των παιγνίων.

Top