Τζορτζ Μπουλ

Boole-standrewsΟ Τζορτζ Μπουλ (George Boole) γεννήθηκε στο Λινκονσάιρ της Αγγλίας στις 2 Νοεμβρίου το 1815 και πέθανε σε ηλικία 49 ετών στο Μπαλιντέμπλ της Κομητείας Κορκ στην Ιρλανδία στις 8 Δεκεμβρίου το 1864.

 

Ήταν ένας σπουδαίος Άγγλος μαθηματικός , φιλόσοφος και επίσης μελετητής της λογικής. Ασχολήθηκε και εργάστηκε στους τομείς των διαφορικών εξισώσεων και της αλγεβρικής λογικής. Ο Μπουλ έγγραψε το βιβλίο με το όνομα «Οι Νόμοι της Λογικής» και ασχολήθηκε με την θεμελιωτική ερευνά και μελέτη της λογικής και πως αυτή συνδέεται με την επιστήμη των μαθηματικών.

 

Ο Μπουλ υποστήριζε ότι «καμία γενική μέθοδος για την επίλυση ερωτημάτων στην θεωρία των πιθανοτήτων δεν μπορεί να εδραιωθεί εάν δεν αναγνωρίζει ξεκάθαρα τους παγκόσμιους νόμους της σκέψης που είναι η βάση κάθε λογικής».

 

Ο πατέρας του, Τζον Μπουλ (1779-1848), ήταν έμπορος στο Λίνκολν και τον δίδαξε ο ίδιος. Έλαβε την βασική εκπαίδευση αλλά ελάχιστη επίσημη και ακαδημαϊκή. Ήταν αυτοδίδακτος στις μοντέρνες γλώσσες. Στην ηλικία των 16 ο Μπουλ συντηρούσε τους γονείς του και τα τρία μικρότερα αδέλφια του, αναλαμβάνοντας χρέη δασκάλου στο Ντόνκαστερ, στην σχολή του Χέϊγκαμ. Δίδαξε επίσης στο Λίβερπουλ. Η ιδιότητα του Μπουλ ως μαθηματικού αναγνωρίστηκε όταν το 1849 του ανατέθηκε η θέση του πρώτου καθηγητή μαθηματικών στο κολλέγιο Κουϊνς στην Ιρλανδία. Η πρώτη δημοσιευμένη εργασία του Μπουλ αφορούσε τις «Έρευνες στη θεωρία των αναλυτικών μετασχηματισμών», με ειδίκευση στη μείωση της γενικής εξίσωσης δεύτερης τάξης, τυπωμένη στη Μαθηματική Εφημερίδα του Κέμπριτζ το Φεβρουάριο του 1840. Τα έργα του είναι περίπου 50 άρθρα μαζί με μερικές ξεχωριστές εκδόσεις. Το 1857, ο Μπουλ δημοσίευσε την πραγματεία σχετικά με τη «Σύγκριση των Υπερβατικών», με ορισμένες εφαρμογές στη «Θεωρία των Ολοκληρωμάτων», στην οποία μελέτησε το άθροισμα των υπολειμμάτων μιας ρητής συνάρτησης η οποία ονομάστηκε συνάρτηση του Μπουλ.

 

Επίσης ο Τζορτζ Μπουλ έγινε παγκοσμίως γνωστός για την «άλγεβρα Μπουλ».

Σχολιάστε

Top