Ημερίδα: Πως συνδέονται Φιλοσοφία, Μαθηματικά, Πληροφορική

Επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα: «Εννοιολογικές συγκλίσεις ανάμεσα σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα: Φιλοσοφία, Μαθηματικά και Πληροφορική» πραγματοποίησε η Σχολική Σύμβουλος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Δεληκάρη Παρασκευή, με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Λυκείου Τραγαίας: Μαρίας Βαλάκη, (φιλόλογος), Μαρίας Καλτσά (φιλόλογος), Πέτρου Κουτρούλη (εκπαιδευτικός πληροφορικής) και Γιάννη Μελισσουργού (μαθηματικός).

Αυτό που έκανε την ημερίδα να ξεχωρίσει ήταν το γεγονός ότι πρωτοστάτησαν οι μαθητές, καθώς οι ίδιοι παρουσίασαν αποτελέσματα των εργασιών τους. Προσέγγισαν διαθεματικά τα τέσσερα γνωστικά αντικείμενα και με έναν αυθόρμητο τρόπο μέσα από την εφηβική ματιά έκλεψαν την παράσταση.

Υπό την καθοδήγηση των καθηγητών-επιμορφωτών «εκτέθηκαν» στο επιστημονικό κοινό και εντυπωσίασαν!
Μέσα από τις εργασίες τους φάνηκαν οι καινοτόμες διδακτικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν και ομαδοσυνεργατικός τρόπος διδασκαλίας. Οι μαθητές παρουσίασαν power point, video, γραπτά κείμενα, καλλιτεχνικά έργα και προφορική κατάθεση ιδεών στα πλαίσια μιας εικονικής τάξης.

Συσχέτισαν τις μελέτες τους με την τέχνη, αφού στο θέμα για τον Καζαντζάκη εμπνεύστηκαν από τον Αλέξη Ζορμπά για να γράψουν παραδοσιακά δίστιχα, να ζωγραφίσουν αλλά και να χορέψουν το παγκοσμίως γνωστό συρτάκι από την ομώνυμη ταινία. Συνέδεσαν την φιλοσοφία και την πληροφορική, συγκρίνοντας τεχνητή και ανθρώπινη νοημοσύνη και αξιοποίησαν τη λογική ως συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη φιλοσοφία, τα μαθηματικά και την πληροφορική. Τέλος παρουσίασαν το ηλεκτρονικό περιοδικό του Γενικού Λυκείου Τραγαίας το computerάκι.

lykeio_tragaias_imerida_06

Να σημειωθεί ότι η επιμορφωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 16 Μαρτίου στο χώρο του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου και τα θέματα που αναπτύχθηκαν από τους εκπαιδευτικούς ήταν τα εξής:

• «Η Παρηγορία της Φιλοσοφίας» (Μαρία Βαλάκη, φιλόλογος εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου)
• «Αναζητώντας φιλοσοφικές αλήθειες με το «Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη» (Μαρία Καλτσά, φιλόλογος εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου)
• «Ανθρώπινες Μηχανές… Τεχνητοί Άνθρωποι» (Πέτρος Κουτρούλης, εκπαιδευτικός Πληροφορικής του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου)
• «Από τη Λογική του Αριστοτέλη στη Λογική των Μαθηματικών και της Πληροφορικής» (Γιάννης Μελισσουργός, μαθηματικός εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου)

Τέλος πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με θέμα «Προς μια διαθεματική Λογική;» από τη Σχολική Σύμβουλο Παρασκευή Δεληκάρη.
lykeio_tragaias_imerida_04

 

Σχολιάστε

Top