
SYDNEY MCLAUGHLIN
Η Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν-Λεβρόνι είναι μια Αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου, ειδικευμένη στα 400 μέτρα με εμπόδια. Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου 1999 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Ξεκίνησε την αθλητική της καριέρα σε νεαρή ηλικία και γρήγορα αναδείχθηκε σε μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στον κόσμο έχει καταρρίψει αρκετά ρεκόρ παγκόσμια και αμερικανικά. Έχει κερδίσει πολλά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, η ΜακΛάφλιν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με εμπόδια, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 51.46 δευτερόλεπτα. Η επίδοσή της αυτή θεωρείται μία από τις κορυφαίες στην ιστορία του αθλητισμού. Στις 30 Ιουνίου 2024, κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΜακΛάφλιν σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 50.65 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ της. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, η ΜακΛάφλιν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με εμπόδια, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 50.37 δευτερόλεπτα. Η αφοσίωσή της στον αθλητισμό και η συνεχής βελτίωση των επιδόσεών της την έχουν καθιερώσει ως μία από τις κορυφαίες αθλήτριες του παγκόσμιου στίβου.Η Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν-Λεβρόνι, η κορυφαία Αμερικανίδα αθλήτρια στα 400 μέτρα με εμπόδια, συνέχισε να εντυπωσιάζει το 2024. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 50.37 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ. Στις 30 Ιουνίου 2024, η ΜακΛάφλιν-Λεβρόνι πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 50.65 δευτερόλεπτα.
ARMAND DUPLANTIS
Ο Μόντο Ντουπλάντις, Σουηδός αθλητής του επί κοντώ, συνέχισε να εντυπωσιάζει και το 2025. Τον Απρίλιο, συμμετείχε στο Mondo Classic, έναν αγώνα επί κοντώ που διοργάνωσε ο ίδιος στη Σουηδία, προσφέροντας συναρπαστικές στιγμές στους φιλάθλους.Στις 5 Αυγούστου 2024, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο Ντουπλάντις κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 6.25 μέτρα, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ. Μετά την επιτυχία του, επέλεξε να ξεκουραστεί, απολαμβάνοντας διακοπές στη Σαντορίνη με τη σύντροφό του, Ντεζιρέ Ινγκλάντερ. Η αφοσίωσή του στον αθλητισμό και η συνεχής αναζήτησή του για νέες προκλήσεις τον καθιστούν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες του στίβου το 2025.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Duplantis έχει καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ πολλαπλές φορές, με το πρώτο του ρεκόρ να έρχεται το 2020. Η πρόοδός του περιλαμβάνει άλματα όπως 6,17 μ. το 2020, 6,20 μ. το 2022 και 6,25 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Επιπλέον, στις 5 Αυγούστου 2024, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο Duplantis κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με άλμα 6,25 μ., καταρρίπτοντας το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ. Η συνεχής του βελτίωση και η ικανότητά του να σπρώχνει τα όρια του αθλήματος τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές του άλματος επί κοντώ όλων των εποχών.
NOAH LYLES
Ο Νόα Λάιλς (Noah Lyles), γεννημένος στις 18 Ιουλίου 1997, είναι Αμερικανός σπρίντερ που ειδικεύεται στα 100μ και 200μ. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αθλητές ταχύτητας παγκοσμίως. Ο Νόα Λάιλς έχει ανοίξει δημόσια για τις προσωπικές του προκλήσεις, όπως το άσθμα, τις αλλεργίες, τη δυσλεξία, τη διαταραχή διάσπασης προσοχής (ΔΕΠΥ), το άγχος και την κατάθλιψη. Τονίζει ότι αυτές οι καταστάσεις δεν τον καθορίζουν και ότι η θέληση και η αφοσίωση μπορούν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε εμπόδιο. Η αφοσίωση και η επιμονή του Νόα Λάιλς αποτελούν έμπνευση για πολλούς, αποδεικνύοντας ότι με σκληρή δουλειά και θετική στάση, μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να επιτευχθούν μεγάλα επιτεύγματα.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Ολυμπιακοί Αγώνες:
Χρυσό μετάλλιο στα 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.
Χάλκινο μετάλλιο στα 200μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.
Χάλκινο μετάλλιο στα 200μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα:
Χρυσό μετάλλιο στα 200μ. και τη σκυτάλη 4×100μ. το 2019 στη Ντόχα.
Χρυσό μετάλλιο στα 200μ. και τη σκυτάλη 4×100μ. το 2022 στο Γιουτζίν.
Χρυσό μετάλλιο στα 100μ., 200μ. και τη σκυτάλη 4×100μ. το 2023 στη Βουδαπέστη.
Ρεκόρ
Το προσωπικό του ρεκόρ στα 200μ. είναι 19.31 δευτερόλεπτα, επίδοση που αποτελεί αμερικανικό ρεκόρ και τον κατατάσσει τρίτο στην παγκόσμια ιστορία.
SHA ΄CARRI RICHARDSON
Η Sha’Carri Richardson γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 2000 στο Ντάλας του Τέξας. Ανατράφηκε από την θεία της, Shay Richardson, και τη γιαγιά της, Betty Harp, οι οποίες αποτέλεσαν τη βασική της υποστήριξη και έμπνευση για τον αθλητισμό.
Αθλητική Καριέρα
2019: Ως πρωτοετής στο Louisiana State University, η Richardson κατέκτησε το NCAA Division I Championship στα 100μ με χρόνο 10.75 δευτερόλεπτα, σπάζοντας το ρεκόρ κολλεγίων.
2021: Προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά αποκλείστηκε λόγω θετικού τεστ για μαριχουάνα.
2023: Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 100μ με επίδοση 10.65 δευτερόλεπτα.
2024: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ και το χρυσό με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4×100μ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΑΛΗΣ
Ο Εμμανουήλ Καραλής (γεν. 20 Οκτωβρίου 1999, Αθήνα) είναι Έλληνας αθλητής του άλματος επί κοντώ, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι και είναι κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ με επίδοση 6,00 μ., επίδοση που σημείωσε τον Αύγουστο του 2024 στο Diamond League της Σιλεσίας.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Ο Καραλής έχει επίσης διακριθεί σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κλειστού Στίβου. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού του 2024 στη Γλασκόβη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με επίδοση 5,85 μ., ενώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024 στη Ρώμη κατέλαβε την 2η θέση με 5,87 μ. Η καταγωγή του είναι από τον Πύργο Ηλείας από την πλευρά του πατέρα του, ενώ η μητέρα του κατάγεται από την Ουγκάντα. Έχει μια δίδυμη αδερφή, την Αγγελική. Η οικογένειά του τον έχει στηρίξει καθοριστικά στην αθλητική του πορεία. Στις 25 Αυγούστου 2024, στο Diamond League της Σιλεσίας, ο Καραλής έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που πέρασε το φράγμα των 6 μέτρων στο επί κοντώ, καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα 6,00 μ. Η αφοσίωσή του στον αθλητισμό και οι συνεχείς του επιτυχίες τον καθιστούν έναν από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές του στίβου.
USAIN BOLT
Ο Γιουσέιν Μπολτ είναι Τζαμαϊκανός πρώην αθλητής του στίβου, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους σπρίντερ όλων των εποχών. Κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση για τις επιδόσεις του σε αγώνες ταχύτητας, ιδιαίτερα στα 100 μέτρα, 200 μέτρα και 4×100 μέτρα.
Κορυφαία επιτεύγματα:
Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα: 9,58 δευτερόλεπτα (το 2009 στο Βερολίνο).
Παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα: 19,19 δευτερόλεπτα (το 2009 επίσης στο Βερολίνο).
3 Χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, του Λονδίνου το 2012 και του Ρίο το 2016.
Έχει κερδίσει συνολικά 8 Ολυμπιακά χρυσά μετάλλια και 11 παγκόσμια πρωταθλήματα.
Η ικανότητά του να καλύπτει τα πρώτα 60 μέτρα εξαιρετικά γρήγορα τον βοήθησε να διατηρεί υψηλές επιδόσεις σε μεγάλες αποστάσεις.
Η φήμη του «Lightning Bolt» (Κεραυνός Μπολτ) προέρχεται από το γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους που κατάφεραν να συνδυάσουν εξαιρετική ταχύτητα και αντοχή στον στίβο.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ
Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες στον στίβο, ειδικευόμενη στο άλμα επί κοντώ. Έχει κατακτήσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και έχει κάνει τη χώρα της υπερήφανη με τις επιτυχίες της.
Σημαντικά Επιτεύγματα:
Ολυμπιακό Χρυσό Μετάλλιο: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, η Στεφανίδη κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, κάνοντας την πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατακτά Ολυμπιακό χρυσό σε αυτό το αγώνισμα.
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: Το 2017 στο Λονδίνο, η Στεφανίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.
Πανευρωπαϊκό Χρυσό: Η Κατερίνα Στεφανίδη έχει κερδίσει επίσης χρυσά μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (το 2015 στο Βερολίνο και το 2019 στη Γλασκώβη).
Η Στεφανίδη έχει καταρρίψει και αρκετούς εθνικούς και διεθνείς ατομικούς της ρεκόρ και έχει αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στον κόσμο στο άλμα επί κοντώ.
ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ
Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι Έλληνας αθλητής του στίβου, ειδικευμένος στο άλμα σε μήκος, και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αθλητές παγκοσμίως στην κατηγορία του. Με τις επιτυχίες του έχει αναδείξει τη σημασία του ελληνικού αθλητισμού σε διεθνές επίπεδο.
Σημαντικά Επιτεύγματα:
Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, ο Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα σε μήκος με επίδοση 8,41 μέτρα, κάνοντας το όνειρο της πρώτης ελληνικής νίκης στο άλμα σε μήκος στους Ολυμπιακούς πραγματικότητα.
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2019 στην Ντόχα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα σε μήκος, σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του.
Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Ο Τεντόγλου έχει κατακτήσει επίσης χρυσά μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, όπως το 2018 στη Γλασκώβη και το 2021 στην Πολωνία, όπου ξεχώρισε για τις εξαιρετικές του επιδόσεις.
Ρεκόρ: Το προσωπικό του ρεκόρ στο άλμα σε μήκος είναι 8,60 μέτρα, που τον κατατάσσει στην κορυφή των καλύτερων αθλητών στον κόσμο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΟΥ
Η Αναστασία Μαρινάκου μεγάλωσε στην Χαλκίδα, εκεί όπου έκανε τα πρώτα της αθλητικά βήματα. Εδώ και αρκετά χρόνια, ζει και προπονείται στην Αθήνα, με ενα μικρό διάλειμμα, όπου μετακόμισε με την οικογένεια της στην Αυστραλία. Από τις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες, είναι βασικό μέλος της Εθνικής Ομάδας με αρκετές διακρίσεις, σημαντικότερη αυτών η 4η θέση στα 1500μ. στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20 (Εσκιλστούνα, 2015). Εκτός του πρωταθλητισμού, η Αναστασία σπούδασε με υποτροφία του ΣΕΓΑΣ, στο τμήμα Δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ Ακμή. πρωταθλήτρια τόσο στον κλειστό όσο και στον ανοιχτό στίβο, με εξαιρετικές επιδόσεις στα 800μ., 1500μ. και 3000μ. Μετά από μια περίοδο τραυματισμών που την κράτησαν μακριά από τους αγώνες, η Μαρινάκου επέστρεψε δυναμικά, κατακτώντας την πρώτη θέση στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας το 2024. Τον Νοέμβριο του 2024, σημείωσε νέο ρεκόρ στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική της φόρμα και την αφοσίωσή της στον αθλητισμό.
ΣΤΟΧΟΙ
Για το 2025, η Μαρινάκου έχει θέσει ως στόχο τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων στη Μαδρίτη και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Τόκιο. Η προετοιμασία της περιλαμβάνει αγώνες τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως η πρόσφατη πρεμιέρα της στον κλειστό στίβο με αγώνα 3000μ. στο Μετς της Γαλλίας.