
Από τον Κωνσταντίνο Βλαδίκα, μαθητή του Α2
Επιμέλεια κειμένου: Νιρέλα Γαϊσίδου
Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης οι πολιτιστικοί σύλλογοι διασώζουν την κληρονομιά ενός τόπου, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση. Έτσι και στην Έδεσσα δραστηριοποιούνται αρκετοί σύλλογοι, με χορευτική και όχι μόνο δράση, οι οποίοι προάγουν κάθε χρόνο ο καθένας ξεχωριστά τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου. Χορεύοντας, κυρίως, μεταλαμπαδεύονται αξίες, ήθη, έθιμα και αρχές από τους παλαιούς στους νεότερους. Αυτό γεννάει ένα αίσθημα τόσο ζεστασιάς και συγκίνησης, όσο και ευθύνης απέναντι στην ιστορία και τους προγόνους.
Μερικοί από τους συλλόγους της πόλης μας που διατηρούν χορευτικά τμήματα είναι οι εξής:
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (1918/1922)
Το 1918 ιδρύεται ο φιλοπρόοδος Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος». Ανήλικοι καθώς ήταν, οι ιδρυτές του Συλλόγου δεν είχαν τη δυνατότητα να υπογράψουν καταστατικό ιδρύσεως. Έτσι φτάνοντας στο 1922, πλέον ενήλικοι ιδρύεται και επίσημα ο σύλλογος. Με τη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων φέρνουν σε επαφή νέους αλλά και μεγαλύτερους με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Έδεσσας.
Ο «Μέγας Αλέξανδρος» είναι ένας ιστορικός χορευτικός σύλλογος της Έδεσσας και μάλιστα από τους σπουδαιότερους στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ «Η ΜΠΙΓΑ»
Ο Σύλλογος Μικρασιατών «Η ΜΠΙΓΑ» ιδρύθηκε το 2002 από μια ομάδα δραστήριων πολιτών του νομού Πέλλας που τους ένωνε η κοινή μικρασιατική τους καταγωγή από το χωριό “Πηγαί” της Μικράς Ασίας, στις όχθες του Γρανικού ποταμού, την Μπίγα, όπως την έλεγαν οι παππούδες τους.
Το Μάρτιο του 2005 ο σύλλογος διευρύνθηκε, σε «Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Πέλλας» που ωστόσο διατήρησε τη διακριτική ονομασία «η Μπίγα» που έμεινε στη σφραγίδα «τιμής ένεκεν» για να θυμίζει σε όλους τους πρώτους ιδρυτές.
Είναι ένας Σύλλογος που, σύμφωνα με το καταστατικό του, σκοπό έχει τη διαφύλαξη, προαγωγή και διάδοση των μικρασιατικών εθίμων και της ιστορίας, καθώς και την περισυλλογή και διάσωση λαογραφικού υλικού σχετικού με την ζωή των Μικρασιατών.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΈΔΕΣΣΑΣ «ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ»
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το έτος 2000 στην Έδεσσα. Σκοπός του είναι να συμβάλει με τη δράση των μελών του στο ζωντάνεμα, τη διατήρηση και τη διάδοση της παραδοσιακής μουσικής και των παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα.
Αυτό πραγματοποιείται με διοργάνωση εκδηλώσεων παραδοσιακής μουσικής και χορών από όλα τα μέρη της Ελλάδας, με συμμετοχή σε φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και παραδοσιακών χορών, καθώς και παραστάσεων. Επίσης, αυτό επιτυγχάνεται με τη συγκέντρωση και καταγραφή δημοτικών τραγουδιών σε στίχους και μουσική, με την καταγραφή των ηθών και των εθίμων που σχετίζονται με τη δημοτική μας παράδοση και με τη δημιουργία χορευτικών τμημάτων εκμάθησης διάφορων παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ» (1969)
Το 1969 μια ομάδα Ποντίων κατοίκων της Έδεσσας, με σκοπό τη διαφύλαξη και διάδοση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου, αποφασίζει την ίδρυση του συλλόγου με αρχική ονομασία «Εστία Θεόδωρος Γαβράς». Το 2004 μετά από τροποποίηση του καταστατικού μετονομάστηκε σε «Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».
Ο σύλλογος πήρε το όνομα του Εθνομάρτυρα «Αγίου Θεόδωρου Γαβρά», του οποίου η μνήμη τιμάται στις 2 Οκτωβρίου.
Οι δράσεις του συλλόγου χαρακτηρίζονται από τις σοβαρές προσπάθειες να διασώσει και να μεταλαμπαδεύσει τον πολύτιμο θησαυρό της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, λειτουργούν τμήματα εκμάθησης ποντιακών χορών και παραδοσιακών ποντιακών οργάνων και πραγματοποιούνται δράσεις εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΈΔΕΣΣΑΣ «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ»
Ο σύλλογος Ηπειρωτών Έδεσσας «Απειρωτάν» χαρακτηρίζεται ως πολιτιστικός φορέας που δραστηριοποιείται στην Έδεσσα με σκοπό τη διατήρηση και προώθηση της ηπειρώτικης παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο σύλλογος συμμετέχει ενεργά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου, όπου παρουσιάζονται ηπειρώτικοι χοροί, μουσικές και παραδόσεις.
Με δράσεις και πρωτοβουλία του συλλόγου κατασκευάστηκε το άγαλμα της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κόρης του βασιλιά Πύρρου και ηπειρώτισσας πριγκίπισσας, το οποίο κοσμεί την πόλη της Έδεσσας.
Ο σύλλογος Ηπειρωτών Έδεσσας, λοιπόν, καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να αναδεικνύεται η ιστορία αλλά και η σύνδεση μεταξύ των δύο περιοχών Πέλλας και Ηπείρου.
Θα μπορούσαμε να πούμε, πως κάθε πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύτιμο στολίδι γι’ αυτήν, αφού διατηρεί ζωντανή την επαφή με την ιστορία των προγόνων, διαμορφώνοντας παράλληλα το μέλλον μέσω της δράσης του. Ας σταθούμε, λοιπόν όλοι, μικροί και μεγάλοι, αρωγοί στη συνεχή και ομαδική προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Μόνο έτσι θα αντλήσουμε δύναμη και γνώση, ώστε να εξελιχθούμε αφενός ως άτομα και αφετέρου ως κοινωνία!