«Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»

μουσικη και μαθηματικα

Νικολέτα-Αικατερίνη Παπαλαζάρου

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των νευροεπιστημόνων για την επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλό μας συνεχώς μεγαλώνει. Όλα ξεκίνησαν από μία έρευνα ομάδας νευροβιολόγων του Πανεπιστημίου «Irvine» της Καλιφόρνιας, με τίτλο «Music and spatial task performance: a causal relationship».

Ένα από τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας ήταν πως υπάρχει βαθιά βιολογική σύνδεση μεταξύ μουσικής και ομιλίας. Καταλαβαίνουμε δηλαδή τα συναισθήματα που εκφράζονται μέσω της μουσικής, επειδή μιμείται τον τρόπο που αυτά εκφράζονται μέσω της ομιλίας.

Ακόμη, αποδείχθηκε ότι μόνιμες επιδράσεις στην ευφυΐα έχει η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Άτομα που παρακολουθούν μαθήματα μουσικής (πιάνο, τραγούδι) έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε διάφορα τεστ νοημοσύνης. Μάλιστα, μαθητές που για 3 συνεχόμενα χρόνια τουλάχιστον έκαναν πιάνο παρουσίασαν βελτίωση στην ικανότητα ανάγνωσης, στη λεκτική έκφραση και στη μαθηματική σκέψη .Η μουσική συμβάλλει επίσης στο «χτίσιμο» γερής μνήμης, λένε ψυχολόγοι και από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

μουσικη και παιδια

Ωστόσο, αυτό που κάνει τα μαθήματα μουσικής ιδιαίτερα είναι ότι πρόκειται για μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που τα παιδιά απολαμβάνουν, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί πολλές δεξιότητες, όπως το να συγχρονίζουν τις κινήσεις των χεριών, το να διαβάζουν και να παίζουν ταυτόχρονα τις νότες, αλλά και να αναπτύσσουν αφαιρετική σκέψη. Απαιτείται συνεπώς συγκέντρωση, προσοχή, μνήμη, συντονισμός και πειθαρχία. Με άλλα λόγια, τα μαθήματα μουσικής είναι ένα «εργαλείο» που μπορεί να «αναδιαμορφώσει» τον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας τις συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών ζωνών του εγκεφάλου, μουσικών και μη μουσικών.

μουσικη και εγκεφαλος

Επίσης, ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση πως επαγγελματίες μουσικοί έχουν πιο δημιουργική σκέψη σε σχέση με τους μη μουσικούς. Οι μουσικοί φαίνεται ότι βρίσκουν πιο ευφάνταστες λύσεις σε διάφορα προβλήματα. Σε ένα πείραμα ομάδες επαγγελματιών έπρεπε να βρουν νέες χρήσεις σε ορισμένα οικιακά αντικείμενα. Η ομάδα των μουσικών ήταν αυτή που βρήκε τις πιο πρωτότυπες χρήσεις.

Η μουσική όμως ευνοεί σε μεγάλο βαθμό και την ψυχική μας υγεία. Η καρδιά είναι το πιο ευάλωτο όργανο στο στρες και η μουσική φαίνεται να την ηρεμεί, αφού μειώνει τους παλμούς της, και εξασφαλίζει την πιο ομαλή ροή του αίματος. Επιπλέον, ευεργετική είναι και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου. Τέλος, δέκα με είκοσι λεπτά μουσικής ακρόασης μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή μας, αφού το άκουσμά της προκαλεί στον εγκέφαλο αντιδράσεις που συνδέονται με την ευχαρίστηση και τη χαλάρωση.
Γεμίστε λοιπόν τη μέρα σας με μουσική και θα δείτε όλα σας τα προβλήματα να λύνονται πιο εύκολα!

 

 

 

Πηγή πληροφοριών:http://www.vita.gr/ygeia/article/10630/h-moysikh-ayksanei-to-iq/

Σχολιάστε

Top