Ο Iπτάμενος Ολλανδός: Ένας Μύθος ή μια Αλήθεια;

iptamenos_ollandos_karavi

Κοντσέ Μαρία-Κωνσταντίνα Β΄2Flying_Dutchman_SideView

Λένε πως όταν έχει κακοκαιρία, στις νότιες ακτές της Αφρικής, κοντά στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, εμφανίζεται στον ουρανό ένα πλοίο, σαν σύννεφο που έχει σχήμα πολεμικής φρεγάτας ή εμπορικού. Λένε πως λάμπει με ένα απόκοσμο φως, που ακολουθεί για λίγο τα πλοία και ύστερα εξαφανίζεται. Κι αν νομίζεις πως το είδες … μην κοιτάξεις προσεκτικά, γύρνα αλλού το βλέμμα, γιατί λένε ότι φέρνει γρουσουζιά σε όποιον κοιτάξει. 

Και πως οι ναύτες του είναι και αυτοί φαντάσματα κι αν τους χαιρετίσεις θα προσπαθήσουν να σου στείλουν μήνυμα για τους δικούς τους. Ο Ιπτάμενος Ολλανδός είναι ένα μυθικό πλοίο-φάντασμα στην εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων κατά τον 17ο αιώνα. Το όνομα του συνδέθηκε με διάφορους ναυτικούς θρύλους. Το πλήρωμα του πέθανε εν πλω στα ανοικτά του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος και καταδικάστηκε να μην πιάσει ποτέ λιμάνι μέχρι την Δευτέρα Παρουσία. Έχει διατυπωθεί μια άποψη ότι ο πραγματικός Ιπτάμενος Ολλανδός, στον οποίο βασίστηκαν οι πρώτες ιστορίες ήταν ο Μπέρναντ Φοκέ. Καπετάνιος της εταιρείας ανατολικών Ινδιών, διάσημος για την ταχύτητα των ταξιδιών του που του κααταλόγισαν πως ήρθε σε συμφωνία με τον διάβολο.

The-Flying-Dutchman-vrs-The-Black-Pearl-pirates-of-the-caribbean-31292993-660-397

Πολλοί ναυτικοί λένε ότι συνάντησαν αυτό το καράβι σε κάποιο ταξίδι τους, μέχρι και ο Βρετανικός Μονάρχης Γεώργιος Έ. Την νύχτα της 11ης Ιουλίου του 1881 το πλοίο του RoyalNavy έρχεται αντιμέτωπο με ένα πλοίο άγνωστο που ήταν περιτριγυρισμένο με μια τρομακτική κοκκινωπή αύρα. Οι ναυτικοί και ο Δούκας του Γιορκ παρακολουθούν το θέαμα αυτό και διαπίστωσαν ότι ήταν ο Ιπτάμενος Ολλανδός. Το παράξενο ήταν ότι ο ναύτης που το είδε πρώτος έπεσε από το κατάρτι και σκοτώθηκε, ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα πέθανε και ο ναύαρχος του πλοίου. Πολλές μαρτυρίες και μύθοι συνδέονται με τον Ιπτάμενο Ολλανδό κάπου εκεί έξω στις μεγάλες τρικυμίες ξεπροβάλλει πάντα ένα πλοίο-φάντασμα.

Η σύγχρονη επιστήμη απορρίπτει κατηγορηματικά την ύπαρξη του. Ο Ιπτάμενος Ολλανδός είναι απλώς ένα παιχνίδι του φωτός. Όταν ο κρύος και ζεστός αέρας συναντιούνται πάνω από τη θάλασσα, η ατμόσφαιρα γίνεται σαν φακός και μπορεί να κάνει ένα πλοίο που πλέει μακριά στη θάλασσα να προβάλλεται ψηλά στον ουρανό. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως αντικατοπτρισμός ή αλλιώς Φάτα Μοργκάνα.

 

Σχολιάστε

Top