Το κοινωνικό πρόσωπο του Ο.Α.Σ.Θ.

σήμα αναπηρίας3 perikommeno

Τριανταφυλλίδου Αναστασία, Γ4

Από το 2005 ο Ο.Α.Σ.Θ έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα δωρεάν εξυπηρέτησης για ανθρώπους με ειδικές αναπηρίες. Πρόκειται για μια υπηρεσία εξυπηρέτησης «πόρτα πόρτα» με σκοπό την ομαλή μετακίνηση ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η μετακίνηση των Α.με.Α προς τους διαφόρους προορισμούς στους οποίους πρέπει να παρίστανται κάθε μέρα. Σύμφωνα με το άρθρο 17 του συπληρωματικού νόμου 3185/2003 (ΦΕΚ Α’ 229/26-9-2003) ο Ο.Α.Σ.Θ είναι υποχρεωμένος να διαθέτει και να κυκλοφορεί τα διασκευασμένα

ειδικό όχημα

λεωφορεία, χωρητικότητας τεσσάρων θέσεων αναπηρικών αμαξιδίων και τεσσάρων θέσεων συνοδών.

Τα οχήματα είναι ειδικά κατασκευασμένα, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των επιβατών τους. Για τα οχήματα αυτά επιλέχθηκαν οδηγοί οι οποίοι εκδήλωσαν προσωπικό ενδιαφέρον ,μέσω έγγραφης δήλωσης τους ,είτε είχαν σχέσεις και γνώσεις

συμπεριφοράς προς Α.με.Α. Το δυναμικό της υπηρεσίας ανέρχεται σε 7 οδηγούς ,ενώ επιπλέον υπάρχει συνοδός, όλες τις ημέρες και ώρες, που έχει κύριο στόχο την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση, αλλά και την άμεση εξυπηρέτηση των Α.με.Α. Οι υπηρεσίες παρέχονται καθημερινά από τις 6.00-22.00 ενώ τα σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 7.00-23.00.

ειδικό όχημα εσωτερικό

Στο Κέντρο Ρύθμισης Κυκλοφορίας τοποθετήθηκαν ειδικοί υπάλληλοι με προηγούμενη εμπειρία .Κάθε μετακίνηση προγραμματίζεται από την προηγούμενη για την επόμενη μέρα, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στις τηλεφωνικές γραμμές που διατίθενται αποκλειστικά για την εν λόγω χρήση.O Ο.Α.Σ.Θ παρέχει επίσης και ομαδικές μετακινήσεις Α.με.Α για κοινωνικό σκοπό.

Πρώτη προτεραιότητα στο δικαίωμα μετακίνησης έχουν οι κινητικά ανάπηροι «Α.μεΑ.» (με αμαξίδιο ή σοβαρότατο κινητικό πρόβλημα που δεν τους επιτρέπει τη χρήση συμβατικά προσβάσιμων λεωφορείων ) στους οποίους και δίνεται η δυνατότητα να τηλεφωνήσουν στον Ο.Α.Σ.Θ. από τις 07:30 έως τις 10:00 της προηγούμενης ημέρας για να προγραμματίσουν πρώτοι την μετακίνηση που επιθυμούν. Ακολούθως προτεραιότητα στο δικαίωμα μετακίνησης έχουν οι έχοντες 100% πρόβλημα όρασης στους οποίους και δίνεται η δυνατότητα να τηλεφωνήσουν στον Ο.Α.Σ.Θ. από τις 10:30 έως τις 12:00 για να προγραμματίσουν την μετακίνηση που επιθυμούν και στη συνέχεια από τις 12:30 έως τις 14:00 οι υπόλοιπες κατηγορίες Α.μεΑ που θα εξυπηρετούνται στα διαθέσιμα ελεύθερα χρονικά διαστήματα ή με συνδυασμένη μετακίνηση, μετά την ικανοποίηση των αιτημάτων μετακίνησης των δύο πρώτων κατηγοριών Α.μεΑ. Μετά τις 15:00 είναι δυνατό και οι 3 κατηγορίες Α.μεΑ. να προγραμματίσουν μετακίνηση στα εναπομείναντα διαθέσιμα ελεύθερα χρονικά διαστήματα ή με συνδυασμένη μετακίνηση.

Σχολιάστε

Top