Ολυμπιακή εκεχειρία, ένας θεσμός ετών

olympic-truce-logo

 

Μπούρας Αντώνης, Β’3

 

Η Ολυμπιακή εκεχειρία, ένας θεσμός, ο οποίος χρονολογείται περίπου, στα 778-776 π.Χ. είχε ως κύριο σκοπό, την απαλλαγή των αθλητών από στρατιωτικές υποχρεώσεις, αλλά και την ασφαλή μετακίνηση και συμμετοχή των αθλητών στην πόλη – κράτος, που είχε αναλάβει τη διοργάνωση των Αγώνων, όπως και την ασφαλή παρακολούθηση τους από τους θεατές. Ο όρος εκεχειρία, μία λέξη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σημαίνει προσωρινή κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η Εκεχειρία ανακοινωνόταν, πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων για να ήταν σίγουρο, ότι η πόλη – κράτος δεν δεχόταν επίθεση κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Αξίζει να αναφερθεί ότι, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, οι νομικές διαμάχες σταματούσαν, ενώ οι θανατικές ποινές ήταν απαγορευμένες.ολυμπιακή εκεχειρία image 2

 

Ωστόσο, μετά την «επανεκκίνηση» των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, δεν υπήρξε εφαρμογή της εκεχειρίας. Εντούτοις, έγινε μία ανεπιτυχής προσπάθεια «αναβίωσης» του θεσμού, το 1998. Πλέον, για την «υπεράσπιση» του θεσμού αλλά και την προστασία των συμφερόντων των αθλητών, έχει δημιουργηθεί το Διεθνές Κέντρο Εκεχειρίας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελλάδα. Επίσης, μετά το 1998, όποια πόλη φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενθαρρύνεται να αναπτύξει το πνεύμα και την έννοια της εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

 

Ωστόσο, παρόλο που υπήρχε ήδη ο θεσμός της εκεχειρίας, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2008, στις 7 Αυγούστου, ξεκίνησε ο πόλεμος της Νότιας Οσσετίας στη Γεωργία. 7 Αυγούστου ήταν η ημερομηνία της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

 

Με αυτή τη συμβολική ιδέα, οι στόχοι της Ολυμπιακής εκεχειρίας είναι πρώτον να ευαισθητοποιηθεί  η νεολαία στην ανάδειξη των Ολυμπιακών ιδανικών – προτύπων. Δεύτερον, είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί ο αθλητισμός ως μέσο για τη δημιουργία επαφών μεταξύ λαών που βρίσκονται σε σύγκρουση. Τρίτον, είναι απαραίτητη η εκεχειρία, για να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και τέταρτον, να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους λαούς να κάνουν  διάλογο και να συμφιλιωθούν.

 

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει ανοικτά αυτήν την προσπάθεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, την υποστήριξή της απόφασης της ΔΟΕ, να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην Αθήνα.

 

Μία ακόμα δράση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ήταν η απόφαση  για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα να  ταξιδέψει σε οποιαδήποτε κατοικημένη  ήπειρο, με σκοπό να υποστηριχτεί ο θεσμός της εκεχειρίας.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top