Μία επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΕΙΚΟΝΑ4

Αντώνης Μπούρας Γ’3

Το Κέντρο Πολιστισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ή αλλιώς ΚΠΙΣΝ, είναι ένας καινούριος πολυλειτουργικός χώρος που θα περιλαμβάνει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αλλά και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Αυτό το εμβληματικό κτιριακό συγκρότημα και το πάρκο, καταλαμβάνει την έκταση των 210.000 τετραγωνικών μέτρων. Το κέντρο βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Φαλήρου, απέναντι από το γήπεδο του Tae Kwon Do.

Στο κέντρο δίνεται η δυνατότητα της ξενάγησης στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου. Η ξενάγηση ξεκινάει από την πλατεία, ένα μεγάλο υπαίθριο χώρο που περιβάλλεται από τα γυάλινα παράθυρα του κτιρίου. Στη συνέχεια, περνάει στο εσωτερικό του συγκροτήματος. Η πρώτη αίθουσα που βλέπουμε είναι η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής, ένας ορθογώνιος χώρος με αρκετές «ιδιορυθμίες», μιας και έχει πολλά επίπεδα, από την ίδια τη σκηνή μέχρι και τις κερκίδες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να μαζευτούν «μέσα» στον τοίχο. Έπειτα, εισερχόμαστε στην Κεντρική Σκήνη της Λυρικής Σκηνής. Η αίθουσα αυτή έχει κόκκινες αποχρώσεις, βελούδινα καθίσματα, ένα εμβληματικό γλυπτό του Ιάπωνα καλλιτέχνη Σουσούμου Σίγκου ενώ η οροφή του κτιρίου έχει ένα χαρακτηριστικό χαμόγελο, που μέσα του κρύβονται όλοι οι φωτισμοί της σκηνής. Ύστερα, περνάμε στο χώρο της σκηνής, όπου εκτός από τη σκηνή που βλέπουν οι θεατές, από πίσω υπάρχουν άλλες δύο ιδίου μεγέθους που είτε χρησιμεύουν για πρόβες κατά τη διάρκεια της παράστασης ή για περίπλοκες παραστάσεις που χρειάζονται περισσότερο χώρο στη σκηνή. Μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από το φουαγιέ του 5ου ορόφου, βρισκόμαστε στις αίθουσες πρόβας μπαλέτου, τρείς χώροι παρόμοιου μεγέθους με θέα τον Πειραιά και γύρω-γύρω καθρέπτες. Ακολούθως, υπάρχουν οι αίθουσες δοκιμών χορωδίας και ορχήστρας, ειδικοί τεράστιοι χώροι με ιδιαίτερο σχεδιασμό στους περιβάλλοντες τοίχους και τις οροφές, ενώ σε κάποιες από αυτές υπάρχει η δυνατότητα απευθείας ηχογράφησης. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει ανελκυστήρας πιάνου στο κέντρο, ο οποίος χωράει πάνω από τριάντα άτομα.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή αυτό το συγκρότημα κτιρίων δεν περιλαμβάνει μόνο την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Η οποία, βρίσκεται στο άλλο μισό του κεντρικού κτιρίου. Η ξενάγηση εκεί ξεκινάει από την είσοδο του κοινού και είναι εμφανείς οι βιβλιοθήκες από παντού! Ο χώρος αυτός περιβάλλεται από παράθυρα από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη βρίσκονται βιβλιοθήκες και στους πέντε ορόφους. Ύστερα, κατευθυνόμαστε σε ένα μεγάλο ενιαίο χώρο, χωρισμένο σε ηλικιακές (κλίμακες). Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, στην εφηβική, καταλήγει στη φοιτητική. Αυτός ο χώρος είναι ένα γενικό αναγνωστήριο, ενώ έχει υπολογιστές με ελεύθερη χρήση προς το κοινό. Εκτός αυτού, το κέντρο έχει σύνδεση VDSL σε όλους τους χώρους του. Έπειτα, περιηγηθήκαμε στα υπόλοιπα αναγνωστήρια, που είναι ειδικά διαμορφωμένα για έρευνα και ήσυχο διάβασμα. Τα περισσότερα περιβάλλονται από βιβλιοθήκες ενώ έχουν αρκετά γραφεία στο κέντρο των αιθουσών. Ακόμα, υπάρχουν αναγνωστήρια τα οποία είναι μικρής χωρητικότητας και απευθύνονται σε ακαδημαϊκούς, οι οποίοι χρειάζονται απόλυτη ησυχία. Τέλος, είχαμε τη δυνατότητα να μπούμε στο χώρο του αρχείου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου φυλάσσεται «όλη η γραπτή πνευματική παρακαταθήκη των Ελλήνων». Το καλύτερο σημείο του κέντρου είναι δικαιωματικά, η οροφή. Ένας ημιυπαίθριος χώρος με το ενεργειακό στέγαστρο, το οποίο καλύπτει όλες τις καθημερινές ηλεκτρικές ανάγκες του κτιρίου, πλην των αναγκών των παραστάσεων. Στον ημιυπαίθριο χώρο, ο καθένας μπορεί να δει την Αθήνα σε 360ο μοίρες. Από τη μία η πόλη της Αθήνας, ο Πειραιάς, το γήπεδο του Tae Kwon Do και ο Σαρωνικός Κόλπος. Όλα σε ένα.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο κήπος και το κανάλι είναι εμφανέστατα από την οροφή, ενώ και τα δύο έχουν κάποια ιδαίτερα χαρακτηριστικά. Ο κήπος που καταλαμβάνει το 85% ολόκληρου του κέντρου, έχει 1000 διαφορετικά είδη δέντρων, ενώ το κανάλι εισάγει νερό από τη θάλασσα, το φιλτράρει με αποτέλεσμα να γίνει πόσιμο, και το ξαναεπιστρέφει στη θάλασσα.

Συνοπτικά, το ΚΠΙΣΝ είναι ένα αξιοθαύμαστο έργο που σίγουρα ήταν αναγκαίο για την Ελλάδα του 2016. Είναι πολύ αξιόλογο που είναι μία δωρεά ιδιώτη και που έχει ελεύθερη είσοδο για όλους. Αναμένουμε τα εγκαίνια και την πλήρη λειτουργία του το α’ εξάμηνο του 2017.

Σχολιάστε

Top