Ο Τουρισμός στην Ελλάδα

Χριστίνα Μάρκο A’2 Λυκείου

Ο τουρισμός είναι ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος ψυχαγωγίας, ειδικά στον Δυτικό Κόσμο ενώ παράλληλα αποτελεί μια πολύ μεγάλη βιομηχανία και σημαντικότατη πηγή εσόδων για τις τουριστικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το  2015 οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί ήταν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), η Ελλάδα το 2012 υποδέχθηκε 15,5 εκατ. τουρίστες με όφελος για την οικονομία περίπου $12,8 δισ. (9,3 δισ. €). Βρίσκεται στην 17η θέση στον κόσμο.

1. Γαλλία - Παρίσι

1. Γαλλία – Παρίσι

1. Η Γαλλία έχει 83εκατ. επισκέπτες και έσοδα 53,7 δις. Η πιο τουριστική χώρα του κόσμου προσελκύει επισκέπτες κυρίως από την Αμερική και την Ασία οι οποίοι μαγεύονται από τη γοητεία του Παρισιού και θεωρούν εμπειρία ζωής την άνοδο στον πύργο του Άιφελ και τη βόλτα στο Μουσείο του Λούβρου.Οι επισκέπτες από την Ευρώπη προτιμούν τις μεσογειακές ακτές του νότου και τις περιοχές των οινοπαραγωγών όπου δοκιμάζουν τα κορυφαία γαλλικά κρασιά.

2. Ισπανία - Μαδρίτη

2. Ισπανία – Μαδρίτη

2. Η Ισπανία έχει 57,7 εκατ. επισκέπτες και 55,9 δισ. έσοδα. Εξαιρετικά δημοφιλής στους Ευρωπαίους επισκέπτες, προσελκύει σε αριθμό και κερδίζει σε έσοδα όσα και η Κίνα. Οι μεσογειακές της ακτές είναι μαγνήτης για τους τουρίστες από τα βόρεια και οι πόλεις της -Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Σεβίλλη- είναι από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς τόσο για την ομορφιά όσο και για την ιστορία τους.

3. Ελλάδα - Αθήνα

3. Ελλάδα – Αθήνα

3. Η Ελλάδα. Ο τουρισμός στην Ελλάδα από πολύ παλιά υπήρξε  τόπος περιηγητών εξαιτίας του μεγάλου πολιτιστικού, ιστορικού και φυσικού πλούτου της. Η τουριστική ανάπτυξη της χώρας ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, για να εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και τοπικό, αφού πολλές περιοχές της έχουν ως κύρια πηγή εσόδων τον τουρισμό. Η χώρα, παρόλη την τεράστια τουριστική κίνηση και το μεγάλο οικονομικό όφελος από αυτή, δεν έχει πετύχει την επιθυμητή άνοδο του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και γενικά το επίπεδο των υποδομών δεν είναι το άριστο. Πολλές από τις ξενοδοχειακές μονάδες που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ’60 και ’70 δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. Η άμεση απασχόληση στον τουριστικό τομέα κυμαίνεται από 410.000 έως 486.000 θέσεις εργασίας ανά έτος, ενώ η έμμεση ανέρχεται σε 774.000 – 940.000. Συνολικά το 93% των ελληνικών ξενοδοχείων θεωρούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μόνο το 7% θεωρούνται μεγάλα ξενοδοχεία. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μια κόπωση των τουριστών από την κλασική μορφή τουρισμού. Κατ’ αρχήν ο επισκέπτης γίνεται πιο απαιτητικός ως προς το επίπεδο των υπηρεσιών. Ενδέχεται, λοιπόν, οι περιοχές προσκολλημένες στο τουριστικό μοντέλο «Θάλασσα – Ήλιος – Αμμουδιά», χωρίς υψηλά επίπεδα υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών να παρουσιάσουν πτώση της ζήτησης. Μεγάλοι κερδισμένοι καταρχήν οι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί της Μεσογείου και κυρίως η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο τουριστικός όμιλος. Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση για την Ισπανία που είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός των Γερμανών και που βούλιαξε πέρσι από τουρίστες, ενώ  κατακόρυφη αύξηση καταγράφει η ζήτηση για υπερατλαντικά ταξίδια, με το Μεξικό να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων με +71%.  Με τον αριθμό των κρατήσεων να εμφανίζεται στην παρούσα φάση αυξημένος κατά 41% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, η Ελλάδα είναι κατά την έναρξη της φετινής σεζόν το φαβορί στην Tui και κινείται ήδη στα περσινά πολύ καλά επίπεδα. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα κατάφερε πέρσι να αναρριχηθεί και πάλι στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, ακολουθώντας την Ισπανία και αφήνοντας πίσω της την Τουρκία στην τρίτη θέση. Για το ερχόμενο καλοκαίρι ο τουριστικός όμιλος έχει διευρύνει σε μεγάλο βαθμό την προσφορά του, έχοντας συμπεριλάβει νέα ξενοδοχεία αλλά και νέους προορισμούς. Στα ιδιαίτερα δημοφιλή νησιά Κρήτη, Ρόδο και Κω η προσφορά έχει αυξηθεί κατά 40%. Επιπλέον ξεκινούν νέες πτήσεις για την Κω από Ανόβερο, Νυρεμβέργη, Στουτγάρδη και Βασιλεία και από Βερολίνο-Σένεφελντ  για Κρήτη και Ρόδο. Οι βασικοί λόγοι για την κατακόρυφη αυτή αύξηση της ζήτησης για πακέτα διακοπών στην Ελλάδα σχετίζονται αναμφίβολα και με τις δραματικές εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία και κυρίως τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων. Εντούτοις δεν είναι ο μόνος λόγος. Τέλος , θα πρέπει να επισκεφθείτε την Ελλάδα γιατί είναι ένας εξαιρετικός προορισμός με τον οποίο θα ευχαριστηθείτε.

Ένα σχόλιο στο Ο Τουρισμός στην Ελλάδα

  1. Ο/Η Σοφία Ασλανίδου λέει:

    Εξαιρετική δουλειά μπράβο παιδιά

Σχολιάστε

Top