Ο εθελοντισμός σήμερα

-153

Μαρία -Κωνσταντίνα Κοντσε Γ3

Ο εθελοντισμός, ως οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα των τελευταίων δεκαετιών και ταυτίζεται με τον όρο φιλανθρωπία που χρησιμοποιήθηκε κατά την κλασική εποχή για να αποδώσει την αγάπη του ανθρώπου για τον συνάνθρωπο του. Έτσι λοιπόν, ως εθελοντής ορίζεται ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο του χρόνο ή την γνώση του προς όφελος των άλλων χωρίς αντάλλαγμα. Η σημασία του εθελοντισμού συνίσταται στην παρέμβαση του ανθρώπου με σκοπό να απαλύνει  τον ανθρώπινο πόνο και να διαμορφώσει έναν καλύτερο κόσμο.

  Στη σύγχρονη εποχή οι μορφές εθελοντικής δράσης είναι ποικίλες καθώς αναπτύσσονται σε διαφορετικούς τομείς. Συγκεκριμένα, ο εθελοντισμός εκδηλώνεται ως ανθρωπιστική δράση μέσω της προσφοράς υλικών αγαθών, χρημάτων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αιμοδοσίας και δωρεάς οργάνων. Η κοινωνική δράση πραγματώνεται μέσα από συλλόγους και ιδρύματα για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώ η περιβαλλοντική δράση αφορά φορείς με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος μέσω των αναδασώσεων, της ανακύκλωσης και την προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Τέλος, πολιτιστικοί φορείς μέσω των καλλιτεχνικών δρώμενων ενισχύουν άτομα που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

  Στο καίριο λειτούργημα του εθελοντισμού συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που πρεσβεύουν την ανιδιοτελή προσφορά προς τους συνανθρώπους τους, Αξίζει να αναφερθεί ότι η δράση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, συνήθως και με διεθνή παρουσία, πραγματώνει πληρέστερα τον εθελοντισμό σε αντίθεση με τη μεμονωμένη δράση ενός πολίτη. Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από το 1877 έως σήμερα είναι ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα που ήταν παρών στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της χώρας μας..

  Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του εθελοντισμού στην αντιμετώπιση δυσκολιών του ανθρώπινου βίου. Πράγματι είναι φανερή η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ευπαθών ομάδων, καθώς και η ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών των πολιτών που δεν αισθάνονται πια εγκλωβισμένοι σε ένα αλλοτριωμένο περιβάλλον. Με την εθελοντική δράση αναπτύσσεται το ιδεώδες της ανθρωπιστικής προσέγγισης του κόσμου με αλτρουιστική νοοτροπία όπως και η καλλιέργεια της ενεργούς και παράλληλα συλλογικής δράσης των ατόμων.

  Συμπερασματικά, ο εθελοντισμός αποτελεί έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό και ωφέλιμο τρόπο για την ενεργή συμμετοχή κάθε πολίτη στα κοινωνικά ζητήματα. Είναι το ιδανικό ιδεώδες για τις νεότερες γενιές, ώστε να γίνει σαφές ότι η κοινωνική δράση συνιστά αναγκαίο λειτούργημα για την ενίσχυση του κοινωνικού συνόλου.

Σχολιάστε

Top