88 χρόνια ΕΠΑ μέσα από τα μάτια του κ.Ακουαρόνε

All-focus

Επιμέλεια κειμένου Ανίτα Παπαλαζάρου Α3

Επιμέλεια απομαγνητοφώνησης Δροσούλα Μουρίκα Α2ΓΕΛ, Καρακομνηνού Ελένη Β3, Μπούρας Αντώνιος Α2 ΓΕΛ, Παπαλαζάρου Ανίτα Α3,Παπανικολάου Μαρία Α3,  Χανός Παναγιώτης A4

Στο 16ο τεύχος της εφημερίδας μας επιλέξαμε να ασχοληθούμε με θέμα  «Το παιχνίδι» και επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο παιχνιδιών ΕΠΑ. Στις 27/3/2018 λοιπόν, βρεθήκαμε στον egkatastaseis_kai_toy_storeσυγκεκριμένο χώρο όπου ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες, ο κ. Θωμάς Ακουαρόνε, μας παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη*. Μας περιέγραψε πολύ  παραστατικά  την πορεία της εταιρίας του που ξεκίνησε το 1930 και συνεχίζει δυναμικά μέχρι σήμερα να δραστηριοποιείται στο χώρο του παιχνιδιού. Εντυπωσιαστήκαμε, γιατί ακούσαμε λεπτομέρειες που αναφέρονταν στην κατασκευή παιχνιδιών και στην ιστορία του εργοστασίου του. Επιπλέον, κάποια παιχνίδια της ΕΠΑ τα οποία, όπως μας επισήμανε ο κ. Ακουαρόνε ήταν πάρα πολύ διαδεδομένα και δεν κυκλοφορούν πια, τα είχαμε ήδη δει στο Παιδικό Μουσείο. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι πολύ θετική εντύπωση μας προξένησε εκτός από την ευφράδεια, η ευγένεια, η φιλικότητα και η φιλόξενη διάθεση του κ. Ακουαρόνε.

Ο κ. Θωμάς Ακουαρόνε είναι η τρίτη γενιά των ιδιοκτητών της εταιρίας παιχνιδιAll-focusών ΕΠΑ με καταγωγή από την Ιταλία. Ο προ-προ-πάππους του έρχεται στην Θεσσαλονίκη ιδρύοντας ένα τυπογραφείο. Και ποια είναι η σχέση του τυπογραφείου με τα παιχνίδια; Ο παππούς του, ο συνονόματος παππούς του, ο Θωμάς Ακουαρόνε, το 1930 περίπου, παρατηρεί ότι τα μολυβένια στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούν για να γράψουνε την κάθε λέξη στο τυπογραφείο ύστερα από κάποιες εκτυπώσεις ,αχρηστεύονται. Τα χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη, τα λιώνει και κάνει μολυβένια στρατιωτάκια. Έτσι ξεκινά σαν ένα πάρεργο αρχικά την εταιρία

Μετά από κάποιο διάστημα όμως, συνεχίζει ο κ. Ακουαρόνε, βλέπει ότι αυτό έχει και εμπορικό ενδιαφέρον .Σιγά σιγά αρχίζει να εκθέτει αυτά τα αντικείμενα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Ανακοινώνει στον πατέρα του ότι ο ίδιος φεύγει από το τυπογραφείο και ξεκινάει μια δικιά του δουλειά, η οποία είναι τα παιχνίδια ΕΠΑ.Ο τίτλος σημαίνει «Εργοστάσιο Παιδικών Αθυρμάτων». Ιστορικά πλέον παιχνίδια της εταιρίας εκθέτονται στο  μουσείο Μπενάκη.

Το επόμενο παιχνίδι το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται ήταν ξύλινοι κύβοι, οι οποίοι είχαν από την κάθε έδρα τους και από μία εικόνα και σχημάτιζαν έτσι 6 διαφορετικά παζλ.

Στην δεκαετία του 1960 η Ε.Π.Α κυκλοφορεί επιτραπέζια παιχνίδια που αναφέρονται σε γεγονότα της εποχής. Περίφημο ήταν το “Sputnik’, που πήρένα παιχνίδι και πάλι επίκαιρο ε το όνομά του από τον δορυφόρο που εκτόξευσαν οι Ρώσοι και έκανε την πρώτη τροχιά γύρω από τη γη. Περίπου εκείνη την εποχή βγαίνει και ένα από τα πιο επιτυχημένα και ιστορικά παιχνίδια της ΕΠΑ ,η “Οδύσσεια’, το ταξίδι  του Οδυσσέα από την Τροία στην Ιθάκη.

Οι περισσότερες πωλήσεις όμως της ΕΠΑ αναφέρονται στα τουβλάκια, τα τύπου LEGO , που λέγονταν «τέκτων». Επίσης, η εταιρεία παρήγαγε μεταλλικές κατασκευές που ενέπνευσαν αρκετά παιδιά να γίνουν μηχανικοί! Ο κ. Θωμάς Ακουαρόνε βρίσκεται στα ηνία της επιχείρησης με τον αδερφό του και υποστηρίζει ότι το παιχνίδι κυλάει στις φλέβες τους , ενώ προσπαθούν να φανούν αντάξιοι συνεχιστές του πατέρα τους.

Αυτή την στιγμή η ΕΠΑ παράγει επιτραπέζια που πωλούνται σε όλα τα καταστήματα παιχνιδιών. Το σήμα με τον κίτρινο ρόμβο υπάρχει περίπου από το 1950 και πήρε την επωνυμία ΕΠΑ (Εργοστάσιο Παιδικών Αθυρμάτων) . Τα αδέρφια  Ακουαρόνε θεωρούν  ιεροσυλία να το αλλάξουν, αν και προδίδει την ηλικία του!

Το παιχνίδι το οποίο έχει τις περισσότερες πωλήσεις σήμερα, όσο και αν φαίνεται παράξενο,   είναι το Φιδάκι και ο Γκρινιάρης, που το χαρακτηρίζει ως ένα πάρα πολύ κλασσικό παιχνίδι, το οποίο  παράγεται εδώ και τουλάχιστον 50 με 60 χρόνια , ενώ πριν λίγες μέρες από την επίσκεψή μας είχε κυκλοφορήσει  το “Ταξιδεύω στην Ελλάδα’, το οποίο και μας δώρισε πολύ ευγενικά ο κ. Ακουαρόνε. Σε σχετική μας ερώτηση αναφέρει ‘ότι Τα παιχνίδια της εταιρείας είναι ελληνικά και κυκλοφορούν μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, έχουν μία καλή σχέση τιμής και ποιότητας και αυτός είναι και ο λόγος που είναι ιδιαίτερα καλά εμπορικά τα προϊόντα.. Παράγονται  στο εργοστάσιο, ενώ οι πρώτες ύλες είναι οι περισσότερες από το εξωτερικό. Ο κ. Ακουαρόνε , υπογραμμίζει ότι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε δεν περισσεύουν χρήματα στην οικογένεια για αγορά παιχνιδιών. Έτσι ένα εργοστάσιο παιχνιδιών διατηρείται πλέον με δυσκολία. Επίσης η αθρόα εισαγωγή των κινέζικων παιχνιδιών , σε συνδυασμό με καποιες αλυσίδες καταστημάτων «ευτέλισαν» τα παιχνίδια, διότι έμαθαν τους ανθρώπους να εστιάζουν στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα.

Τα δύο αδέρφια εργάζονται πολλές ώρες κάθε μέρα, αλλά θεωρούν ότι έχουν την καλύτερ20180327_123100η δουλειά του κόσμου, αφού απευθύνονται σε παιδιά και αυτό τους γεμίζει όρεξη και διάθεση για εργασία.  Η εταιρεία βγάζει καινούρια παιχνίδια κάθε 3-4 μήνες, ενώ ανανεώνουν συχνά τα παιχνίδια τους δηλαδή , ύστερα από κάποια χρόνια, τα επανακυκλοφορούν λίγο διαφορετικά.

Τα δύο αδέρφια σπούδασαν Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θεωρεί ότι θα τον βοηθούσε και κάποια εξειδίκευση, π.χ. γραφιστική, όμως πάνω από όλα, χρειάζεται αγάπη και μεράκι για να προοδεύσει κανείς επαγγελματικά. Η επιχείρηση απασχολεί σήμερα επτά άτομα και προτιμώνται νέοι άνθρωποι, εργAll-focusατικοί και συνεργάσιμοι. Επιπλέον η εταιρεία διαθέτει πολλούς πωλητές, ενώ συνεργάζεται και με ιταλικές εταιρείες παιχνιδιών. Ο κ. Ακουαρόνε , στο τέλος της συνέντευξης εκφράζει την ευχή και την πεποίθηση ότι κάποιο από τα παιδιά τους, ως τέταρτη γενιά πλέον , θα συνεχίσει την ιστορική πορεία της εταιρείας.

 

 

*Ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Θωμά Ακουαρόνε θα τη βρείτε εδώ

Σχολιάστε

Top