Τι κάνετε τα Χριστούγεννα;

ΑΠΟ: 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Απρ• 21•13

Ρωτήσαμε συμμαθητές μας για το τι κάνουν τα Χριστούγεννα στον τόπο καταγωγής τους και ποια ήταν τα Χριστούγεννα που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Να τι μας απάντησαν:

Μέγκη B2: Είμαι από την Αλβανία και εκεί παλιά τα Χριστούγεννα τοποθετούσαν το φλουρί στον μπακλαβά, αλλά σήμερα  υπάρχει η Βασιλόπιτα. Το φαγητό των Χριστουγέννων ήταν το αρνί με το πιλάφι, ενώ σήμερα κυριαρχεί η γαλοπούλα ως κύριο πιάτο.

Τα Χριστούγεννα που θα μου μείνουν αξέχαστα ήταν στην Αλβανία το 2007, όταν ήμουν 5 χρονών και η Κατερίνα,η μικρή μου αδελφή, 3χρονών. Ενώ η μαμά μου ετοίμαζε το φαγητό, ο μπαμπάς μου βγήκε έξω να δει τι γίνεται. Όταν ήρθε μέσα ήταν ντυμένος Αϊ Βασίλης και έλεγε ‘’είμαι ο Αϊ Βασίλη,ελπίζω να ήσασταν καλά παιδιά αυτόν τον χρόνο’’. Τον αγκάλιασα και μου έδωσε το δώρο μου, ενώ η μικρή μου αδερφή φοβόταν να τον πλησιάσει. Εκείνος της είπε ‘’Αφού δεν έρχεσαι δεν έχει δώρο’’. Τελικά με τα πολλά πήγε και ανοίξαμε τα δώρα μας. Πήρα δώρο ένα παιχνίδι λαπτοπ και η Κατερίνα ένα παπάκι που το σέρνεις. Στο τέλος φόρεσα την στολή του Αϊ Βασίλη και παίζαμε με την Κατερίνα. Τι ωραία Χριστούγεννα που ήταν!

Τέα A1: Τα Χριστούγεννα που θα μου μείνουν αξέχαστα ήταν πρόπερσι που ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει ένα παγοδρόμιο στην Αριστοτέλους και πήγαμε με την παρέα μου. Πέρασα πολύ ωραία! Ήταν μια αξέχαστη μέρα για εμένα!!

Μοράβα Ελένη B2: Τα περσινά Χριστούγεννα,το 2010 είχαμε πάει στο σπίτι του θείου μου όλοι οι συγγενείς. Αγοράσαμε δύο σαμπάνιες, οι οποίες έπεσαν όλες πάνω στον μπαμπά μου. Όταν ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα δώρα είδα ότι πήρα ένα φόρεμα και ένα τζιν και χάρηκα πολύ γιατί ήταν ότι ακριβώς ήθελα. Χορεύαμε όλο το βράδυ και δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Αναστασία A2: Συνήθως το Χριστούγεννα ανάβουμε το τζάκι, τρώμε όλοι μαζί τα φαγητά και στο τέλος τρώμε κέικ και μελομακάρονα. Τα Χριστούγεννα που δεν θα ξεχάσω πότε ήταν όταν ήμουν μικρή και είχα πάει στο παγοδρόμιο με τον μπαμπά μου. Αν και έφαγα πολλές βούτες ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία για εμένα.

Λυδία A1: Είμαι από την Ουκρανία, από το Ντανιετσκ, εκεί στήνουν στην πλατεία μια τεράστια τσαγέρα, γεμάτη τρύπες που έχει μέσα φως για να φωτίζει το βραδύ. Βάλουν  πολλές κολόνες και ρίχνουν νερό από πάνω. Επειδή όμως έχει πολύ κρύο γίνεται πάγος και μετά κάνουν διαγωνισμό για το ποιος θα ανέβει πρώτος πάνω για να πάρει τα δώρα οπού υπάρχουν εκεί. Πολλοί άνθρωποι ντύνονται ήρωες από παραμύθια και μετά βγαίνει η Μπαμπαγιάκγα από το παραμύθι και προσπαθεί να χαλάσει την υπέροχη χρονιά. Πέρσι τα Χριστούγεννα ήμουν μόνη μου, γιατί οι γονείς μου είχαν πάει σε κάτι φίλους τους που δεν συμπαθούσα τα παιδιά τους οπότε έμεινα σπίτι. Ευτυχώς ήταν η ξαδέρφη μου και βγήκαμε έξω, παίζαμε χιονοπόλεμο. Μέτα πήγαμε στην καφετέρια και ήπιαμε ζεστή σοκολάτα. Αν και δεν ήμουν με την οικογένειά μου πέρασα ωραία.

Ελένη Μακαλτσή B2: Στην Λευκοθέα Σερρών όπου εκεί περνάω τα Χριστούγεννα σπάμε πιάτα η ρόδια για να φύγουν τα κακά πνεύματα. Φίλοι ή συγγενείς φέρνουν τα πιάτα ειδικά γι αυτό τον λόγο. Επίσης βάζουμε καμπανάκια στα κρεβάτια για να μας προσέχει ο Θεός και να μας ξυπνήσει αν έρθουν τα κακά πνεύματα. Στα κάλαντα τα παιδιά έχουν μαζί τους καλαθάκια με σοκολατάκια και τα μοιράζουν σε αυτούς που λένε τα κάλαντα. Όποιος έχει το πιο ωραίο καλαθάκι παίρνει πιο πολλά χρήματα.  Πρόπερσι ήμουν στην Λευκοθέα Σερρών στο σπίτι μαζί με όλους μου τους συγγενείς. Καθόμουν στο τζάκι και λέγαμε ιστορίες. Παρόλο που το γουρούνι ψιλοκάηκε ήταν μια ξεχωριστή βραδιά.

Σχολιάστε

Top