Παλατινή Ανθολογία

Αποτέλεσμα εικόνας για παλατινη ανθολογίαΗ «Παλατινή Ανθολογία» είναι μια συλλογή σύντομων ποιημάτων της ύστερης αρχαιότητας πάνω σε πολυποίκιλα θέματα γραμμένα από διάφορους συγγραφείς. Απαρτίζεται από 15 βιβλία και περιλαμβάνει περίπου 3.700 επιγράμματα με περισσότερους από 23.000 στίχους, τα οποία γράφτηκαν από τον 6ο αι. π.Χ. έως το 10ο αι. μ.Χ.

Διασώζεται σε ένα χειρόγραφο με δύο τμήματα (κώδικες). Το βασικό τμήμα, που περιλαμβάνει τα πρώτα 13 βιβλία, φυλάσσεται σήμερα στην Παλατινή Βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης και γι’ αυτό ολόκληρη η συλλογή ονομάστηκε Παλατινή Ανθολογία.
Το άλλο τμήμα, που διασώζει τα υπόλοιπα 2 βιβλία, βρίσκεται στο Παρίσι . Σύμφωνα με την ευρέως αποδεκτή άποψη, το χειρόγραφο χρονολογείται στο 10ο αιώνα.Καταρτίστηκε στα τέλη του 10ου μ.Χ. αιώνα στην Κωνσταντινούπολη και βάση της αποτελεί η ανθολογία του Κωνσταντίνου Κεφαλά, πρωτοπαππά του παλατιού της Κωνσταντινούπολης, η οποία είχε συνταχθεί λίγο πριν από το 900 μ.Χ. Ο Κεφαλάς είχε καταρτίσει την Ανθολογία του με βάση προγενέστερες συλλογές επιγραμμάτων, της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής και ύστερης ρωμαϊκής εποχής:
Του Μελέαγρου από τα Γάδαρα της Συρίας,ο οποίος συστηματικά συγκέντρωσε (περί το 70 π.Χ.) επιγράμματα διαφόρων ποιητών. Στον πρόλογο της συλλογής του αναφέρει τους ποιητές που ανθολόγησε και παρομοιάζει τον καθένα μ’ ένα λουλούδι.
Στην συλλογή του 40υ μ.Χ. όπου ο Φίλιππος ο Θεσσαλονικεύς  σε αλφαβητική κι αυτός σειρά,  περιλάμβανε έργα ποιητών μετά τον Μελέαγρο καθώς και δικά του. Στον Διογενειανό τον Ηρακλειώτη που το 140 μ.Χ. εξέδωσε το Επιγραμμάτων ανθολόγιον που περιλάμβανε επιγράμματα διαφόρων ποιητών, ο ίδιος δεν ήταν ποιητής.

Τα είδη των επιγραμμάτων ποικίλλουν: πρόκειται για επιγράμματα χριστιανικά, ερωτικά, επιτύμβια, αναθηματικά, συμποτικά, σκωπτικά, επιδεικτικά, προτρεπτικά,  αλλά και για επιγραφές αγαλμάτων, αριθμητικά προβλήματα, αινίγματα, χρησμούς, κ.ά.
Μεταξύ των επιγραμμάτων της συλλογής υπάρχουν και σαράντα έξι (46) επιγράμματα ανωνύμων συγγραφέων που παρουσιάζουν μαθηματικό ενδιαφέρον (14ο βιβλίο). Τα μαθηματικά αυτά επιγράμματα αποδίδονται στον γραμματικό Μητρόδωρο, ο οποίος τα συγκέντρωσε από άλλους συγγραφείς. Ορισμένα πάντως είναι πιθανόν να επινοήθηκαν και από τον ίδιο το Μητρόδωρο.

Οι μαθηματικές συνθέσεις έχουν όλες μορφές γρίφων με ιστορικές , μυθολογικές ή καθημερινές αναφορές. Υπάρχουν επίσης προβλήματα διαίρεσης , υπολογισμοί του μήκους ενός ταξιδιού , η διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου , ο χρόνος που χρειάζεται να γεμίσει ένα σιντριβάνι από ένα κρουνό.Ας δούμε μερικά προβλήματα που αναγράφονται στην  Παλατινή Ανθολογία.

          Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ

Ο πανίσχυρος Ηρακλής ρώτησε τον Αυγεία , θέλοντας να υπολογίσει τον αριθμό των ζώων του κι εκείνος απάντησε :

«Φίλε μου , τα μισά βρίσκονται στις όχθες του Αλφειού , το ένα όγδοο βόσκει στο λόφο του Κρόνου, το ένα δωδέκατο βρίσκεται μακριά στην περιοχή του Ταράξιππου. Το ένα εικοστό είναι στην ιερή Ήλιδα και έχω αφήσει το ένα τριακοστό στην Αρκαδία. Εδώ υπάρχουν τα υπόλοιπα πενήντα ζώα»

ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΖΗΣΕ Ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ

« Διαβάτη σε αυτό τον τάφο αναπαύεται ο Διόφαντος. Σε εσένα που είσαι σοφός η επιστήμη θα δώσει το μέτρο της ζωής του .Άκουσε

¨Ο Θεός του επέτρεψε να είναι νέος για το ένα έκτοι της ζωής του.
¨Ακόμη ένα δωδέκατο και φύτρωσε το μαύρο γένι του.
¨Μετά από ένα έβδομο ήρθε του γάμου του η ώρα.
¨Τον πέμπτο χρόνο του γάμου γεννήθηκε ένα παιδί.
¨Τι κρίμα. Αφού ο γιος έζησε μονάχα τα μισά χρόνια από τον πατέρα γνώρισε την παγωνιά του θανάτου.
¨Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Διόφαντος βρήκε παρηγοριά στη θλίψη του φτάνοντας στο τέλος της ζωής του»

ΠΟΣΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΧΕ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ;

- Πες μου φίλε Πυθαγόρα , πόσους μαθητές έχει η σχολή σου;

- Άκου Πολυκράτη και μετά βρες εσύ πόσους έχω.

Λοιπόν οι μισοί παρακολουθούν μαθηματικά , το ¼ μελετά τη φύση , το 1/7 ασκείται στη σιωπή κι ακόμα πρέπει να ξέρεις ότι   υπάρχουν και 3 γυναίκες.

 ΤΟ ΓΝΕΨΙΜΟ

«Πως ξέχασες , γυναίκα τη Φτώχεια; Αλλά εκείνη σε πίεζε πολύ και σε ανάγκασε να δουλέψεις δια της βίας. Χρησιμοποίησες για γνέψιμο μαλλί μιας μνας την ημέρα , αλλά η μεγαλύτερη κόρη σου έγνεψε μιας μνας και ενός τρίτου , ενώ η μικρότερη βοήθησε με μισή μνα. Τώρα τους ετοίμασες το απόδειπνο , υπολογίζοντας μόνο μια μνα νήματος»

 

Σχολιάστε

Top