Υπάρχει ζωή σε άλλους κόσμους;

rockyplanet

Του Κομνηνού Λέκκα, μαθητή Β” Λυκείου

Σύντομα, θα αρχίσουμε να ψάχνουμε για ζωή σε κοντινούς κόσμους, όπως ο Άρης και η Ευρώπη (που είναι δορυφόρος του Δία), με πολύ πιο αποδοτικούς τρόπους. Το πρόβλημά μας μέχρι στιγμής ήταν ότι δεν είχαμε συγκεκριμένο τρόπο να ψάχνουμε άμεσα για ζωή, μιας και οι μέθοδοί μας μέχρι σήμερα ήταν περιορισμένες μόνο στο να εξετάζουμε τη γεωλογία του πλανήτη και την ατμόσφαιρά του.

Όλο αυτό θα αλλάξει χάρη σε μια νέα τεχνική που αναπτύχθηκε από επιστήμονες της NASA στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της Καλιφόρνια. Την αποκαλούν «τριχοειδή ηλεκτροφόρηση» και ουσιαστικά περιλαμβάνει την αναζήτηση αμινοξέων, που είναι η βάση για κάθε μορφή ζωής. Αυτή η νέα μέθοδος ισχυρίζονται πως είναι 10000 φορές πιο αποτελεσματική από άλλες που χρησιμοποιούνται σήμερα από το Curiosity Rover (το ρομποτικό όχημα) της NASA και πιο συγκεκριμένα τον «αναλυτή δειγμάτων» (SAM) που είναι ένα όργανο του Rover για την αναζήτηση ζωής στον Άρη.

rompot

«Η μέθοδός μας αυξάνει τον αριθμό αμινοξέων που μπορούμε να ανιχνεύσουμε ανά δείγμα». Η Jessica Creamer, η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, ανέφερε σε μια δήλωσή της ότι «Επιπρόσθετα, μας επιτρέπει να εντοπίσουμε αμινοξέα σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, ακόμα και σε δείγματα με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων». Προς έκπληξή μας, η μέθοδος αυτή θα μας βοηθήσει να αναζητήσουμε ζωή ακόμη και σε θαλάσσιους κόσμους, όπως είναι η Ευρώπη. Ένα laser θα βομβαρδίσει ένα δείγμα υγρού, ώστε να εξεταστούν τα μόρια και -με τη βοήθεια ηλεκτρικών πεδίων- θα διαχωριστούν.

Για να δοκιμάσουν τη μέθοδο αυτή οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα από τη λίμνη Mono Lake της Καλιφόρνια. Η λίμνη έχει αρκετά αλκαλικό PH καθιστώντας την ανάπτυξη ζωής δύσκολη, προσομοιάζοντας έτσι στα υδάτινα αποθέματα της Ευρώπης και του Άρη. Η ομάδα ήταν ικανή να αναλύσει 17 διαφορετικά αμινοξέα και να καταλάβουν ποια από αυτά προέρχονταν από μικροοργανισμούς.

mono lake

Η διαδικασία δεν χρειάστηκε καν προετοιμασία, που σημαίνει ότι δεν θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί σε άλλον κόσμο. Αυτά τα δεδομένα προφανώς μας δείχνουν πως η μέθοδος και τα πρότυπα βιοϋπογραφών μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση ζωής σε πλανήτες όπου υποψιαζόμαστε την παρουσία ζωής πιο πιθανή.

Η συγκεκριμένη έρευνα έχει δημοσιευτεί στο «Analytical Chemistry» και την ιστοσελίδα www.iflscience.com.

Σχολιάστε

Top