«ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

Wind-Power

«ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

του Γιάννη Γ. Ψυχογυιού,

Μαθητή Α΄ Γυμνασίου

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μαζί με την καλή πλευρά της φέρει και την κακή. Στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι έχουν θεοποιήσει την τεχνολογία νομίζοντας πως δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτήν. Κι όμως πριν μερικά χρόνια η ζωή στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη μας ήταν τελείως διαφορετική. Χωρίς αμφιβολία, οι διευκολύνσεις που μας έχει προσφέρει η τεχνολογία είναι σημαντικές. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις αρνητικές συνέπειες των πράξεων μας.

Η μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, η χρήση λιπασμάτων στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης, το καυσαέριο των αυτοκινήτων ή των μηχανών-μοτοσικλετών ή των αεροπλάνων, οι πετρελαιοκηλίδες, η υπερβολική αλιεία ή το κυνήγι και τα απόβλητα ή τα σκουπίδια που πέφτουν στη θάλασσα είναι μερικά από αυτά που πρέπει να προσέξουμε, αν θέλουμε το καλό του πλανήτη μας, αλλά και το δικό μας. Δυστυχώς, κάνουμε κακή χρήση της ελευθερίας μας και παραπλανούμαστε από τη σκέψη ότι μας ανήκει η Γη, ενώ στην πραγματικότητα εμείς ανήκουμε στη Γη. Αργά ή γρήγορα τα ορυκτά, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας θα εξαντληθούν.

Στη συνέχεια, ένα μεγάλο ερώτημα ακολουθεί αυτήν τη σκέψη, πώς ο πολιτισμός μας, διψασμένος για ενέργεια, θα συνεχίσει ακάθεκτος τον δρόμο του; Η λύση της πυρηνικής ενέργειας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, μιας και πολλά ατυχήματα που θα οδηγήσουν στην απρόβλεπτη καταστροφή τόπων και χωρών αλλά και στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή με την κακή χρήση αυτού του είδους ενέργειας.

Επομένως, στρεφόμαστε προς τις λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του πλανήτη μας με κυριότερη την ηλιακή. Ακόμα, μπορούν να εφαρμοστούν περισσότερο στην πράξη οι σκέψεις για την αιολική ενέργεια (κινητική ενέργεια του ανέμου) ή να αυξηθούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που δουλεύουν με τη δύναμη του νερού και να μειωθούν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που δουλεύουν κυρίως με την καύση του λιγνίτη, γεγονός που αυξάνει τη μόλυνση του πλανήτη μας. Αν δεν παρθούν κάποια σημαντικά μέτρα ενάντια στη μόλυνση του πλανήτη μας, σύντομα θα είμαστε έρμαιο των ανεύθυνων πράξεων μας.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι συμβαίνει γύρω μας. Εάν λιώσουν όλοι οι πάγοι της Γης, η στάθμη του νερού θα ανέβει κατά ογδόντα (80) μέτρα. Μα δεν θα ζημιωθεί μόνο η φύση, αλλά και ο άνθρωπος, διότι όλα είναι φτιαγμένα στο Σύμπαν ώστε να είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Εάν τα φυτά ή η Γη πάθαιναν κάτι, σύντομα θα πάθαιναν και τα ζώα και δε θα αργούσε να υποστεί και ο άνθρωπος τις συνέπειες των πράξεων του, καταλήγοντας στο θάνατο είτε από σοβαρές ή και αγιάτρευτες ασθένειες είτε και από μεγάλη πνευματική ερημιά.

Ήδη στη Σκανδιναβία και γενικά στον αρκτικό κύκλο συναντιούνται τα πρώτα κρούσματα μιας ασθένειας που προκαλεί αλλεργία στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτήν την ιατρική πάθηση  να αναγκάζονται να μετακομίζουν οριστικά πολύ βόρεια, στο λεγόμενο Βόρειο Πόλο, εκεί που δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες για να κατοικήσει ο άνθρωπος εύκολα και έτσι δεν χρειάστηκε να βάλει ηλεκτρικό ρεύμα.

Για να μη μακρηγορώ, θέλω να πω ότι ο άνθρωπος πρέπει να παρεμβαίνει με επίγνωση των πράξεών του στο περιβάλλον και όχι απερίσκεπτα, όπως δυστυχώς έκανε μέχρι τώρα.

Σχολιάστε

Top