ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η γυναίκα, στη μακραίωνη ιστορία της ανθρωπότητας, δεν είχε σχέση με την πολιτική, την οικονομία, την τέχνη, τα γράμματα. Ασχολούνταν μόνο με ό,τι της παραχωρούσε το ανδρικό φύλο – τις οικιακές δραστηριότητες – και με αυτό που η ίδια η φύση την προίκισε, δηλαδή τη μητρότητα. Η αθλητική δραστηριότητα της γυναίκας στην πορεία του χρόνου, προχώρησε δειλά, σχεδόν παράλληλα με την κοινωνική της θέση και τη συμμετοχή της στην οικονομική ζωή .
Κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του αθλητισμού έπαιξε το γεγονός της διεξαγωγής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 1896. Έτσι, η γυμναστική των κοριτσιών γίνεται αίτημα και αντικείμενο συζήτησης κυρίως προς τα τέλη του 19ου αιώνα. Στις αρχές του επόμενου αιώνα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, όπου και παρεχόταν κατεξοχήν γυναικεία εκπαίδευση, παρουσιάζεται η «γυμναστική κίνηση» με ασκήσεις κυρίως ενόργανες που πραγματοποιούνταν με ξύλινες κορίνες και σιδερένιους αλτήρες, χωρίς όμως την παρουσία εξειδικευμένων γυμναστριών.
Charlotte Cooper: η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης
Οι γυναίκες στις αρχές 20ου αιώνα– κατά τη διάρκεια μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπου ο εθνικισμός έρχεται στο προσκήνιο, έχουν πρωταγωνιστική θέση. Σε πρόσφατη έρευνα υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει ο εθνικισμός στην κάλυψη των ΜΜΕ για τις γυναίκες αθλήτριες.
H Μπράντι Τσαστέιν έχει μόλις πετύχει το νικητήριο γκολ των ΗΠΑ στον τελικό εναντίον της Κίνας το 1999 και πανηγυρίζει
Η παρακάτω συνέντευξη παρουσιάζει τις απόψεις και την εμπειρία μιας νεαρής αθλήτριας στη σύγχρονη περίοδο του γυναικείου αθλητισμού.
Δ→Δημοσιογράφος Α→Αθλήτρια
Δ : Πόσο χρονών είσαι, τι άθλημα κάνεις και για πόσο καιρό ;
A: Είμαι δεκατεσσάρων ετών και κάνω δύο αθλήματα, ποδόσφαιρο για ένα χρόνο και μπάσκετ για τρία χρόνια.
Δ: Βρίσκεσαι σε μικτές ομάδες ή σε ομάδες θηλέων ;
Α: Βρίσκομαι σε μεικτές ομάδες και στα δύο αθλήματα.
Δ: Σε έχουν υποτιμήσει ποτέ για τα αθλήματα που κάνεις ;
Α: Ναι συνέχεια και συμβαίνει ακόμα και τώρα.
Δ: Πώς νιώθεις και τι πιστεύεις για αυτά τα σχόλια;
Α: Θα ένιωθα σίγουρα πολύ καλύτερα εάν έκανα αυτά τα αθλήματα χωρίς να έχω κάποιον να μου λέει ότι είναι καλύτερος από εμένα μόνο και μόνο επειδή είμαι κορίτσι ενώ δεν ξέρει τίποτα για το άθλημα. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι αυτά τα σχόλια προέρχονται πάντα από τα άτομα που δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ στην ζωή τους γυναικεία αθλήματα ή που απλά δεν έχουν την γνώση και την ωριμότητα να αντιμετωπίσουν με σεβασμό το ότι και μια γυναίκα έχει δικαίωμα στον αθλητισμό. Αν βέβαια κάποιος έχει την προτίμηση να παρακολουθεί μόνο «αντρικά» αθλήματα έχοντας την πεποίθηση ότι είναι οι άνδρες είναι καλύτεροι σε αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα αρχίζει όταν νιώθει κάποιος την ανάγκη να το προβάλλει παντού
Δ: Ποιο μήνυμα θα ήθελες να δώσεις στα κορίτσια που κάνουν παρόμοια αθλήματα ;
Α: Μην επηρεάζεστε από κακοπροαίρετα σχόλια γι’ αυτό που κάνετε και συνεχίστε να το κάνετε με αγάπη και όρεξη γιατί μόνο έτσι θα αποδείξετε και στους υπόλοιπους αλλά πάνω από όλα στον εαυτό σας, ότι τα αθλήματα είναι για όλους και δεν έχουν σύνορα στο φύλο, στην ηλικία, στην εξουσία που κατέχει κάποιος ή στο χρώμα της επιδερμίδας. Όλοι και όλες είμαστε ίσοι και αυτό πρέπει να προβάλουμε χωρίς κακίες και διχόνοια.
Σοφία Οργκότσκα
Ματούλα Παναγοπούλου
Γ2 Γυμνασίου
Πηγές:
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.