Χατζιδάκειο Φεστιβάλ.Έρχεται…

Το Χατζιδάκειο φεστιβάλ, είναι μία πρωτοβουλία που πήρε το σχολείο μας, πριν από τέσσερα χρόνια. Είχε τεράστια επιτυχία και πέτυχε όλους τους στόχους του. Κατάφερε να ενώσει αρκετά σχολεία μιας και έρχονται σε επαφή  παιδιά από πολλές διαφορετικές  πόλεις. Οι καθηγητές μεταξύ τους παίρνουν ιδέες, ανταλλάσσουν απόψεις, και πολλά ακόμη. Υπάρχει μία συνεργασία από όλους για τις εκδηλώσεις και συναυλίες που γίνονται. Όλο αυτό μας απέφερε πολλά καλά και κυρίως την έννοια της ομαδικότητας. Είναι πραγματικά μεγάλη μας τιμή που όλα αυτά γίνονται στην πόλη μας, τη γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι.

Το φεστιβάλ διαρκεί τρεις μέρες. Σε αυτές τις μέρες τα παιδιά από τις άλλες πόλεις, ξεναγούνται από γονείς, καθηγητές αλλά και παιδιά. Επίσης γίνονται και εκδηλώσεις από όλα τα σχολεία πρωί και βράδυ. Τέλος υπάρχει ένα ‘’τραπέζι’’, που γίνεται σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, ως αποχαιρετιστήριο, και ως μία ‘’ανάσα’’ από τις καθημερινές  πρόβες και εκδηλώσεις.

Στο φεστιβάλ οι μαθητές καλούνται να πάρουν μέρος σε ένα από τα δύο σύνολα: χορωδία ή ορχήστρα.

Στην χορωδία οι μαθητές μαζεύονται σε μια μεγάλη αίθουσα και κατατάσσονται σε ομάδες ανάλογα με  το ύψος της φωνής τους (basso,tenoro,alto,soprano). Κάθε ομάδα έχει διαφορετική παρτιτούρα και με την βοήθεια της Παναγιώτας Τηγανούρια, που αναλαμβάνει την διεύθυνση, καταλήγουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στην ορχήστρα οι μαθητές επίσης μαζεύονται σε μια μεγάλη αίθουσα και κατατάσσονται ανάλογα με το είδος του μουσικού οργάνου που παίζουν. Την διεύθυνση τους αναλαμβάνει ο Νίκος Κυπουργός (ένας απο τους τελευταίους συνεργατες του Χατζιδάκι). Τα όργανα που συμμετέχουν είναι: πνευστά(φλάουτα, κλαρίνα, σαξόφωνα, τούμπες, τρομπέτες, τρομπόνια…), έγχορδα(βιολιά, βιόλες, βιολοντσέλα, κοντραμπάσα, κιθάρες), κρουστά(τύμπανα, πιάτα, κάσες, μεταλλόφωνα… ), πληκτροφόρα(ακορντεόν…).

Οι πρόβες διαρκούν δύο μέρες και τα κομμάτια, συνήθως  3-4, παρουσιάζονται στη κεντρική πλατεία της Ξάνθης την τελευταία μέρα στην τελετή λήξης. Το κύριο τραγούδι κάθε χρονιά είναι το “Μια πόλη μαγική”.

Έχουμε πάρει πολλά πράγματα αυτά τα τέσσερα χρόνια και ελπίζουμε σε παρόμοιες και καλύτερες νέες εμπειρίες!

 

Πάρτε μια γεύση, σ’αυτό το βιντεάκι

 

 

Δώρα Παπαντοπούλου

Χαρά Σουμάδη

One comment on “Χατζιδάκειο Φεστιβάλ.Έρχεται…

  1. Ο/Η Ελεάνα Δημητρίου λέει:

    Όλη η πόλη σας περιμένει κ φέτος, να μας γεμίσετε μελωδίες μαγικές, νιάτα, ελπίδα.. καλή σας επιτυχία!!! κ καλή δύναμη στη δουλειά σας, για το εξαιρετικό αποτέλεσμα που έχετε κάθε χρόνο!

Σχολιάστε

Top