Πως ακούγεται το φθινόπωρο;

Φθινόπωρο. Η εποχή της μελαγχολίας, η εποχή που η φύση αρχίζει να πεθαίνει μαζί με την ελεύθερη και ξέγνοιαστη καθημερινότητα. Αρχίζουν οι πρώτες βροχές, τα πρώτα κρύα και οι πρώτοι συλλογισμοί για την εξέλιξη της ζωής μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Το φθινόπωρο είναι αδιαμφισβήτητα μια μεταβατική περίοδος. Δεν έχει την βαθύτητα του χειμώνα, την ελευθερία της άνοιξης ή την ανεμελιά του καλοκαιριού. Έχει κάτι πολύ δικό του, κάτι πολύ μοναδικό και νοσταλγικό, κάτι που συνδέει απόλυτα την φύση με την ανθρώπινη υπόσταση. Το φθινόπωρο είναι μελαγχολία και για αυτό έχουμε μαζέψει 10 τραγούδια που το αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο!

 

1. River – Leon Bridges 

Το ακούσαμε στο τέλος του δεύτερου επεισοδίου της βραβευμένης σειράς «Big Little Lies» και ομολογουμένως το αγαπήσαμε αμέσως! Τρυφερός και δυναμικός ήχος, με εξίσου πανέμορφους στίχους που περιγράφουν την ανάγκη ενός ανθρώπου να αγαπήσει και να καταλάβει έναν άλλο άνθρωπο, χωρίς ο ίδιος να είναι μια αποτύπωση της τελειότητας.

 

2. Tomorrow Never Came – Lana Del Rey & Sean Ono Lennon

Ακόμα ένα τραγούδι με συγκεκριμένες περιγραφές από τον καινούργιο δίσκο της Lana «Lust For Life». Νοσταλγικός ήχος, σχεδόν βγαλμένος από άλλη εποχή με στίχους συγκινητικούς που περιγράφουν μια αγάπη που θεωρητικά τελείωσε αλλά οι αναμνήσεις δεν έφυγαν ποτέ και περίμεναν το αύριο και αυτό δεν ήρθε ποτέ.

 

3.  Back To Autumn – Tall Heights

Μελωδικός, γλυκός ήχος. Οι στίχοι του αντίθετα παρουσιάζονται ιδιαίτερα στενάχωροι και με επίκεντρο τον θάνατο με έναν άνθρωπο που δεν θέλει και δεν είναι έτοιμος να γυρίσει στο φθινόπωρο, το οποίο θα τον βυθίσει στην μοναξιά.

 

4. Don’t You Remember – Adele

Το τέταρτο κομμάτι από τον εξαιρετικό, επιτυχημένο και πολυβραβευμένο δίσκο της Adele ’21′ (2011). Μια μπαλάντα με έντονο στοιχείο της κιθάρας (στο ηχογραφημένο κομμάτι) και την δυναμική φωνή της Adele. Το στιχουργικό μέρος αναλαμβάνει να σκιαγραφήσει το άτομο που περιμένει να θυμηθεί αυτός που έχει φύγει, τις αναμνήσεις που έφτιαξαν μαζί.

 

5. Begin Again – Taylor Swift

Το κομμάτι που κλείνει τον 4ο δίσκο της Taylor «RED» (2012) και που διέγραψε  πολύ καλή πορεία στα chart. Το video clip γυρισμένο στο πανέμορφο Παρίσι, με την αίσθηση της δεκαετίας του 50-60′. Η μουσική προσεγγίζει την country, περιγράφει την αρχή μιας καινούργιας αγάπης μετά από μια περίοδο χωρισμού και το πως μπορεί η αγάπη κάθε φορά να ξεκινάει από την αρχή.

 

6. I See Fire – Ed Sheeran

Ακούστηκε στην ταινία «Hobbit: The Desolation of Smaug», απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και βραβεύτηκε με πολλά βραβεία μεταξύ αυτών και με ένα Grammy. Ενα διαρκώς εξελισσόμενο κομμάτι που ενώ αρχίζει με ένα τετράστιχο ακαπέλα και παρόλο που το άκουσμά του προϊδεάζει ένα τραγούδι με μια πιο «acoustic» μορφή, μετά την γέφυρα, η φωνή του Sheeran με την εκρηκτική ενορχήστρωση κορυφώνουν όλο το τραγούδι.

 

7. Autumn Leaves – Paolo Nutini

Ίσως το πιο συγκινητικό τραγούδι της playlist αυτής. Μια μπαλάντα με βάση το πιάνο, στίχοι που γράφτηκαν για τον χαμό του παππού του Paolo ο οποίος τραγουδά τις μνήμες του μαζί του.

 

8. Little Green – Joni Mitchell

Γραμμένο εξ’ολοκλήρου από την Joni για τον πολύ ξεχωριστό της δίσκο «Blue» (1971). Ένα τραγούδι-διάλογος με την κόρη της την οποία έδωσε για υιοθεσία, μοιάζει σαν να έγραψε την μουσική μόνο για να ντύσει τους εξαιρετικούς στίχους.

 

9. Μαζί Σου – Γιώτα Νέγκα

Η μόνη ελληνική επιλογή για αυτή την playlist. Πιάνο και ακορντεόν σε ένα ευαίσθητο, ρομαντικό τραγούδι, με εκρήξεις στην δυναμική λαϊκή φωνή της ερμηνεύτριας.

 

10. September Song – Agnes Obel

Kαι αφού αρχίσαμε αυτή την λίστα με τραγούδι από το soundtrack του Big Little Lies, θα την κλείσουμε επίσης με ένα τέτοιο ορχηστρικό πανέμορφο κομμάτι.

 

Επιμέλεια: Λαμπρινή Σούλα

 

One comment on “Πως ακούγεται το φθινόπωρο;

  1. Ο/Η Λευτ. λέει:

    Πολύ ωραίες και άκρως μελαγχολικές οι επιλογές σου – ταιριαστές με την εποχή (με ενδιαφέρουσες ιστορίες να τα συνοδεύουν). Κατ’εμέ ξεχωρίζουν τα 10, 2 και 1 !
    Αντίστοιχα, δικά μου:
    Chinawoman – Good Times Don’t Carry Over
    https://youtu.be/2PUX6HRnLpg
    Papercut – Better Skies
    https://youtu.be/XTrUrB24Y_8
    Tom Baxter – Tell Her Today
    https://youtu.be/3a87i_8BPPw
    Sasha – Rooms
    https://youtu.be/tkfCQjDc-3Y

Σχολιάστε

Top