Οδηγός στο Γυμνό

Στις μέρες μας, η έκθεση του ανθρώπινου σώματος είναι ίσως η μεγαλύτερη ντροπή του καθενός. Το γεγονός ότι ο οποιοσδήποτε θα ένιωθε εκτεθειμένος εάν βρισκόταν λιγότερο ντυμένος από το “φυσιολογικό” μπροστά σε ένα πλήθος ανθρώπων, μας δείχνει την αλλαγή συμπεριφοράς της κοινωνίας απέναντι στη γύμνια τους τελευταίους αιώνες. Πλέον θεωρείται ντροπή, ξεπεσμός και οδηγεί στη δημιουργία στερεοτύπων για όσους δεν νιώθουν το ίδιο.

Στην τέχνη όμως, εκφράζεται μεγάλη αγάπη για το ανθρώπινο σώμα. Η δομή του, βοήθησε πολλούς καλλιτέχνες να ανακαλύψουν τρόπους και τεχνικές που κανένας δεν είχε σκεφτεί μέχρι τότε. Έτσι ξεκίνησαν όλοι να θαυμάζουν το ανθρώπινο σώμα, καλλιτέχνες ή όχι. Και δικαίως το θαύμαζαν! Σήμερα, ο κόσμος είναι ανασφαλής για το σώμα του κυρίως λόγω των υπερεπεξεργασμένων φωτογραφιών των celebrities και μοντέλων, οι οποίες προβάλλουν κάτι ανθυγιεινό ως φυσιολογικό και επιθυμητό, ενώ είναι ντροπιαστικό εάν το σώμα σου διαφέρει από αυτό.

Από τον 14ο αιώνα, ο θαυμασμός για το ανθρώπινο σώμα άνθισε παράλληλα και μέσα από την τέχνη της Αναγέννησης. Μεγάλοι καλλιτέχνες όπως οι Λεονάρντο ντα Βίντσι, Σάντρο Μποτιτσέλι και ο ζωγράφος/γλύπτης Μικελάντζελο άφησαν πίσω τους τεράστια καλλιτεχνική κληρονομιά η οποία περιέχει γνωστά γυμνά έργα. Η λατρεία απέναντι στο γυμνό τότε ήταν όμως κάτι αρκετά αθώο. Εντασσόταν στην έννοια της αισθητικής του καθενός, απέναντι σε οποιοδήποτε φύλο. Αν και οι περισσότεροι θεωρήθηκαν απρεπείς, βλάσφημοι και «στον δρόμο του Σατανά» από τον λαό και την εκκλησία, συνέχισαν να κάνουν αυτό που αγαπούσαν και ενέπνευσαν πολλούς μέσα από αυτό. Για παράδειγμα, ο Μικελάντζελο έγινε γνωστός για το έργο του «Η δημιουργία του Αδάμ» και το άγαλμα του Δαυίδ τα οποίαν προβάλλουν γυμνά σώματα ανδρών.

Τέλος, είναι δύσκολο να πείσεις έναν άνθρωπο πως δεν είναι ντροπή η έκθεση του σώματός του, γιατί απλά και μόνο  όλοι μας μεγαλώσαμε μαθαίνοντας αυτό. Μπροστά σε μια γυμνή φωτογραφία, το παιδί θα γελάσει ή θα αποστρέψει το βλέμμα του, ο έφηβος θα κοκκινίσει και ο ενήλικας θα προσπαθήσει να δείξει στο παιδί του πως αυτό είναι κακό, όπως ακριβώς έμαθε κι αυτός ως παιδί. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν σε αφήνει να αποδράσεις παρά μόνο με τη βοήθεια και τη ματιά της τέχνης.

Γυμνό σκίτσο της Μόνα Λίσα- Leonardo da Vinchi

Γυμνό σκίτσο της Μόνα Λίσα- Leonardo da Vinchi

 

Birth of Venus- Sandro Botticheli

Birth of Venus- Sandro Botticheli

 

Birth of Adam- MIchelangelo

Birth of Adam- Michelangelo

 

David- Michelangelo

David- Michelangelo

 

Vitruvian Man- Leonardo da Vinchi

Vitruvian Man- Leonardo da Vinchi

 

Adam and Eve- Titian

Adam and Eve- Titian

 

Σύγχρονες φωτογραφίες:

vasoimage_1777419

 

αρχείο λήψης (6)

 

αρχείο λήψης (7)

 

thumb_01NellysNikolska1929

 

thumb_Brandt_Campden_Hill_1949

 

Επιμέλεια: Γεωργία Αρβανιτάκη

 

 

 

2 comments on “Οδηγός στο Γυμνό

  1. Ο/Η ... λέει:

    Συγχαρητήρια , ειλικρινά ενθουσιαστηκα ! Και μακαρι το γυμνο,αγνο σωμα μια μερα να μην ειναι ντροπη !

Σχολιάστε

Top