Οι ήχοι και οι φωνές του 2017! (female edition)

 

Το 2017 μπορεί πλέον επίσημα να θεωρηθεί η χρονιά πολλών μουσικών εκπλήξεων. Εκτός από την ξεκάθαρη καθοδική πορεία της pop στα παγκόσμια chart και την ξαφνική άνοδο της rap/edm (γεγονός που παρεπιπτόντως προβλημάτισε ιδιαίτερα τους κριτικούς), φαίνεται πως πολλοί καλλιτέχνες επέλεξαν το 2017 ως την χρονιά που θα επιστρέψουν στην μουσική σκηνή δοκιμάζοντας καινούργια ακούσματα. Πολλά από αυτά φάνηκαν εξαιρετικά επιτυχημένα τόσο στο τελικό αποτέλεσμα όσο και στην αποδοχή του κοινού ενώ κάποια απέτυχαν παταγωδώς απογοητεύοντας τόσο τους κριτικούς όσο και τους αυστηρούς θαυμαστές. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα 7 πιο πολυσυζητημένα γυναικεία pop άλμπουμ της χρονιάς και τα βαθμολογήσαμε αναλόγως!

 

1. Melodrama- Lorde 
Βαθμολογία: 9/10

Έκπληξη και εντύπωση προκάλεσε η επιστροφή της Lorde, με την δεύτερη δισκογραφική δουλειά της  στο μουσικό στερέωμα, μετά από πέντε χρόνια απουσίας. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως η ιδιαίτερη καλλιτέχνιδα αυστραλιανής καταγωγής, θα έφτιαχνε ένα δίσκο που δεν θα θύμιζε σε πολλά τον πολυβραβευμένο προηγούμενο της “Pure Heroine” (2013).
Το Melodrama ανοίγει το upbeat και ανανεωτικό Green Light, προδιαθέτοντας τον ακροατή πως η ηρωίδα του δίσκου πρόκειται να παρουσιάσει μια σειρά από ιστορίες βασισμένες στο μεστό συναίσθημα. Και αυτό κάνει.
Άλλοτε με μια πιο συγκινησιακή προσέγγιση και συναισθηματική φόρτιση τόσο ακουστικά όσο και στιχουργικά (Liability, Writer in the dark) και άλλοτε με μια δυναμική διάθεση και μυστηριώδη ατμόσφαιρα που διακρίνεται στις περίεργες ενορχηστρώσεις και στα απρόσμενα back vocals (Sober , Homemade Dynamite, The Louvre), η Ella (όπως είναι το πραγματικό της όνομα) καταφέρνει να βουτήξει τον ακροατή μέσα στο προσωπικό της μελόδραμα και να αποσπάσει τελικά τις καλύτερες κριτικές!
Ένας εξαιρετικά καλοφτιαγμένος δίσκος που αποδεικνύει πως ακόμα τα ασυνήθιστα ακούσματα μπορούν να κερδίσουν κοινό και κριτικούς, αρκεί να παρουσιάζονται φροντισμένα και ειλικρινή.

melodrama

 

 

2. Witness- Katy Perry 
Βαθμολογία: 5/10

Σε αντίθεση με την Lorde, το 2017 αποδείχθηκε μια απρόσμενα κακή χρονιά για την δημοφιλή pop star. Παρόλο που το “Witness’ χαρακτηρίστηκε από πολλά και αξιόλογα περιοδικά (Billboard, Rolling Stone κ.τ.λ) ως το πιο πολυαναμενόμενο album του ’17, δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει την τελική αναμέτρηση με τους ακροατές.
Με το Chained To The Rhythm να αποτελεί το lead single του δίσκου (ένα τραγούδι- περιγραφή της σύγχρονης ζωής με εξαιρετικό ενδιαφέρον) και την την ίδια να συμμετέχει ενεργά στις εκστρατείες της Hillary Clinton κατά την περίοδο της προεκλογικής περιόδου στην Αμερική, έγινε η αρχή μιας αρκετά risky περιόδου για την καριέρα της Katy.
Ένα album με έντονα 80′s vibes, τα οποία διακρίνονται τόσο στο ιδιαίτερο εξώφυλλο του όσο και στους εκρηκτικούς ήχους με έντονο το άκουσμα του electronic synthesizer (Roulette, Chained To The Rhythm). Σε πιο σκοτεινά μονοπάτια κινούνται τα Power , Hey Hey Hey (τραγούδι με έντονες φεμινιστικές επιρροές) και Witness ενώ σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή φαίνεται πως στέκονται τo Bigger Than Me και το Pendelum .
Ακόμα και αν το εγχείρημα της Perry φάνταζε ενδιαφέρον και ακόμη και αν την παραδεχόμαστε για το ριψοκίνδυνο ρίσκο που επέλεξε να πάρει κρατώντας ξεκάθαρες τις θέσεις τις σε μια αμήχανη περίοδο για την Αμερική (το οποίο ρίσκο σίγουρα επηρέασε τις πωλήσεις σε συνδιασμό με το ανύπαρκτο promotion), το album από μόνο του δεν υπόσχεται πολλά μετά το πρώτο άκουσμα.

witness

 

 

3. Dua Lipa- Dua Lipa
Βαθμολογία: 8/10

Self-titled εμφανίζεται το debut album της Dua το 2017. Με κύρια βάση την Αγγλία και μετρώντας ήδη κάποιες επιτυχίες τα προηγούμενα χρόνια (π.χ Be The One, 2015), η νεαρή Dua αρχίζει να καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στα charts- φαινόμενο σπάνιο για μια πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνη.
Με ένα album που “φωνάζει” περίτρανα τα σύγχρονα στοιχεία του και με ένα υλικό που αγγίζει κυρίως το νεαρό κοινό, η Dua καταλήγει headliner στα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ και ξεκινάει την δική της  παγκόσμια περιοδεία σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τραγούδια που υπηρετούν άξια το άκουσμα της σύγχρονης pop μουσικής (Last Dance, New Rules, IDGAF) και τραγούδια με έντονο συναισθηματισμό και δυναμικές μελωδίες (Garden, No Goodbyes, Homesick) σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα βαθιά και alto φωνή της τραγουδίστριας, δημιουργούν έναν δίσκο ιδιαίτερα ελκυστικό προς το ευρύτερο κοινό της pop.
Η Dua Lipa, όπως όλα φανερώνουν και όπως όλοι διακρίνουν, θα διαγράψει μια φωτεινή πορεία στην pop μουσική σκηνή αφού αφενός διαθέτει ταλέντο και αφετέρου αποδεικνύει πως ακόμα η σύγχρονη μουσική μπορεί να δημιουργείται με ποιότητα.

dua lipa

 
4. Tell Me You Love Me- Demi Lovato
Βαθμολογία: 8/10

Μουσική… στροφή για την Demi η φετινή χρονιά. Μετά από μια περίοδο συναισθηματικής αστάθειας και αβεβαιότητας, η Demi επιλέγει τελικά να πάει ένα βήμα παραπέρα τον μουσικό της πειραματισμό και να ξεφύγει αρκετά από τα δεδομένα του προηγούμενου Grammy nominated album της “Confident” (2015).
To Tell Me You Love Me ήταν ομολογουμένως ένας δίσκος που περίμεναν χρόνια οι θαυμαστές της Lovato για τον εξής λόγο: ένα album με soul και R&B επιρροές θα ταίριαζε απόλυτα στην δυνατή και μεγάλης έκτασης φωνή της. Και πραγματικά, είχαν δίκιο.
Με εκρηκτικές, άψογες μπαλάντες (Tell Me You Love Me , You Don’t Do It For Me Anymore) και με αισθησιακές μελωδίες που “ξεσκονίζουν” όλη την φωνητική της έκταση (CrybabyConcentrate), τα τραγούδια αυτού του δίσκου αναδεικνύουν και αποδεικνύουν γιατί η Demi θεωρείται μια από τις καλύτερες φωνές της τωρινής pop σκηνής. Φυσικά, δεν λείπουν ούτε τα απόλυτα σύγχρονα ακούσματα (Sorry Not Sorry, Only Forever, Games) που προσδίδουν μια πιο διασκεδαστική απόχρωση στο album.
Η Demi για πολλούς δημιούργησε τον αρτιότερο δίσκο της καριέρας της. Ένας δίσκο που απεθύνεται σε κάθε ηλικία, που έχει “ζυγίσει” ορθά όλα τα μουσικά στοιχεία που περιέχονται σε αυτόν και που σίγουρα αξίζει αρκετές ακροάσεις.

tell me you love me

 

 

5. Reputation- Taylor Swift
Βαθμολογία: 7,5/10

Μετά από 1,5 χρόνο απόλυτης αποχής της από το προσκήνιο της δημοσιότητας, η Taylor φέτος ήρθε αντιμέτωπη με δύο τεράστια στοιχήματα: Αρχικά να προσπαθήσει να ξεφύγει από την ασύληπτη επιτυχία του προηγούμενου δίσκου της ’1989′ (2014) κυκλοφορώντας ένα album εντελώς διαφορετικό και έπειτα να μπορέσει να απαντήσει σε όλες τις κακεντρέχειες που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια από τα media, παρουσιάζοντας την πλευρά της και την εξέλιξη της ζωής της.
Το Reputation θεματικά θα μπορούσε να χωριστεί σε 2 κατηγορίες: Τα πρώτα επτά τραγούδια δίνουν απαντήσεις, εξηγούν καταστάσεις με έντονο ύφος σαρκασμού και ειρωνείας (π.χ I Did Something Bad*, Look What You Made Me Do ) ενώ τα υπόλοιπα οκτώ αφορούν την ιστορίες της προσωπικής της ζωής που αποδίδονται είτε με πιο συναισθηματικό τόνο (Call It Want You Want, New Year’s Day) είτε με πιο έντονο, δυνατό και εκρηκτικό (Dancing With Our Hands Tied*, Getaway Car*, This Is Why We Can’t Have Nice Things*).
Παρόλο που το Reputation διέπρεψε σε πωλήσεις και η επιτυχία του ήταν αναμενόμενη, δεν θεωρείται η καλύτερη της δουλειά. Θετικό στοιχείο που κρατάει ακόμα “ζωντανό” η Swift μετά από τόσα χρόνια καριέρας, είναι η γραφή του μεγαλύτερου μέρους των στίχων της από την ίδια και η συμμετοχή της στο producing. Ένας δίσκος με ιστορίες που έχουν ειπωθεί με πολύ αξιόλογο τρόπο αλλά και που ακουστικά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από το σύνολο των σημερινών κυκλοφοριών.

reputation

*(Τα τραγούδια με τον αστερίσκο δεν κυκλοφορούν στο Youtube)

 

6. Rainbow- Kesha
Βαθμολογία: 8,5/10

Είναι βέβαιο πως η Kesha, διένυσε μια από τις δυσκολότερες χρονιές της ζωής της. Αφετηρία; Η δικαστική διαμάχη με τον επί χρόνια βιαστή και παραγωγό της Dr Luke (!). Μια διαμάχη που διήρκησε μήνες και με την ίδια να χάνει τεράστια χρηματικά ποσά για τις δικαστικές ανάγκες και να απειλείται η καριέρα της λόγω συμβολαίων με την δισκογραφική.
Τελικά, αφού κατάφερε τουλάχιστον να αποδεσμευτεί από την εταιρεία, κυκλοφόρησε το συγκινητικά αισιόδοξο Rainbow, το οποίο της χάρισε για πρώτη φορά δύο υποψηφιότητες για τα Grammys του 2018!
Ένα αυθεντικό ουράνιο τόξο, τόσο θεματολογικά όσο και μουσικά. Μια μουσική “ομπρέλα” που σκεπάζει pop (Woman, Learn To Let Go), country (Bastards, Hunt You Down), rock & roll/punk (Boogie Feet, Let Them Talk) και gospel (Rainbow, Praying) ακούσματα και που θέτουν ως στιχουργική βάση την συγχώρεση, την αισιοδοξία και την γενικότερη αλλαγή στην στάση ζωής.
Ένα album που κρατά το ενδιαφέρον του ακροατή μέχρι και το τελευταίο τραγούδι και που είναι ικανό να συγκινήσει, να διασκεδάσει, να ξεσηκώσει και να αγγίξει κάθε άνθρωπο που βιώνει την οποιαδήποτε δύσκολη περίοδο. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι πως η Kesha κυκλοφόρησε έναν δίσκο- σημείο αναφοράς πως όλες οι καταστάσεις είναι αναστρέψιμες και πως το ουράνιο τόξο αργά ή γρήγορα θα φανεί.

Rainbow

 

 7. Lust For Life- Lana Del Rey
Βαθμολογία: 7/10

Η χρονιά πέρασε με την Lana να βγάζει τον πιο αισιόδοξο και πολυθεματικό δίσκο της καριέρας της. Η καινούργια era του album, ξεκινά με την κυκλοφορία του Love και χωρίς να χάνει το χαρακτηριστικό μελαγχολικό της άκουσμα, η Lana εξακολουθεί να κυκλοφορεί τραγούδια με τον ίδιο τρυφερό τρόπο που τα δημιουργεί πάντα (π.χ 13 Beaches, Cherry, White Mustang). Το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό που προστίθεται σε αυτόν το album και είναι πρώτη φορά που το επιχειρεί η Lana είναι τα τραγούδια που αναφέρονται σε πολιτικές καταστάσεις, είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο (When The World Was At War We Kept Dancing, Beautiful People With Beautiful Problems , God Bless America- And All The Beautiful Women In It, Change).
Δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το Lust For Life έναν δίσκο εξαιρετικά διαφορετικό από τις ήδη υπάρχουσες δουλειές της Lana αλλά υπάρχουν στοιχεία που τον διαφοροποιούν έως έναν βαθμό, όπως οι πολλές και διαφορετικές συνεργασίες της και οι διευρυμένη θεματολογία.

 

lfl

 

 

Επιμέλεια: Λαμπρινή Σούλα

Σχολιάστε

Top