Χριστουγεννιάτικη Μουσική: Τι το διαφορετικό έχει;

Κάθε χρόνο -τέτοια εποχή- όλοι μας ακούμε χριστουγεννιάτικη μουσική. Στο σπίτι, στα μαγαζιά, στις καφετέριες, παντού γύρω μας βρίσκονται όμορφες, γλυκές, εύηχες μελωδίες, που ο καθένας μας λίγο πολύ αναγνωρίζει και κατατάσσει στην κατηγορία χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να διαχωρίζουμε αυτό το είδος μουσικής από τα υπόλοιπα;

f1c4085bb59b33222ba1111a39cc05e5

Αρχικά, το πιο ευδιάκριτο στοιχείο, είναι τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται. Τα συνηθέστερα είναι πιάνο, ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο, μερικά κρουστά όπως ντραμς, μεταλλόφωνο, καμπάνες και τρίγωνο και πνευστά με έμφαση στο σαξόφωνο, την τρομπέτα και το τρομπόνι.

Πολλές φορές το άκουσμα αυτών των κομματιών θυμίζει αυτό των jazz. Αυτό συμβαίνει διότι χρησιμοποιούνται δρόμοι και συγχορδίες (κυρίως V,II μεθ΄εβδόμης) που ορίζουν τη jazz μουσική.

Όσον αφορά το ρυθμό, τα περισσότερα είναι γρήγορα και ‘’χαρούμενα’’, παρόλο που υπάρχουν και αρκετά με πιο χαλαρό και ήρεμο ρυθμό.

Περά από τα πιο ενορχηστρωμένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, υπάρχουν και πολλά χορωδιακά. Τραγούδια που κυριαρχούν και παραμένουν διαχρονικά, χάρη στην πανέμορφη ατμόσφαιρα που καταφέρνουν να δημιουργούν με την πολυφωνία και, πολλές φορές, την απαγγελία μονό με φωνές, γνωστή και ως a capella. Βεβαία, μιας και αυτό το είδος υπάγεται στην κλασσική μουσική, συχνά διακρίνονται μουσικά όργανα όπως η οικογένεια τον βιολιών, η κλασσική κιθάρα, η άρπα και πολλά ακόμη που μπορεί κανείς να συναντήσει σε κλασσικές ορχήστρες.

 

 

Επιμέλεια: Χαρούλα Σουμάδη

Σχολιάστε

Top