εκπαιδευτικές επισκέψεις

21740158_10213662484977701_3981916640490526706_n

Ένας εκπαιδευόμενος του σχολείου γράφει για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις του φθινοπώρου:

Επισκεφτήκαμε το «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών», προσκεκλημένοι με το σχολείο μας στα τέλη Σεπτεμβρίου για να δούμε και να θαυμάσουμε από κοντά φυσικά προϊόντα, που είχε φυτέψει ο καλλιτέχνης Adrian Villar Rojas. Ο καλλιτέχνης είναι Αργεντινός και τους σπόρους τους έφερε από την Αργεντινή. Ήταν υπέροχα, Υπήρχε καλαμπόκι λευκό και κολοκύθες μαζί με άλλα που είχε φυτέψει. Το «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών» δεσπόζει στην κορυφή του «Λόφου των Νυμφών» στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών. Ήταν αποτέλεσμα της φιλοδοξίας, της διορατικότητας και της γενναιοδωρίας του Γεωργίου Σίνα, τραπεζίτη και πρεσβευτή της Ελλάδος στην Αυστρία. Όταν εγκαινιάστηκε το 1846 ήταν το πιο προωθημένο και φιλόδοξο κοσμολογικό παρατηρητήριο στον κόσμο. Η ιστορία της δημιουργίας και των επεκτάσεων του ακολουθεί παράλληλη πορεία με αυτήν της ίδρυσης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το 1832.

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 επισκεφτήκαμε με το σχολείο μας το κέντρο πολιτισμού του ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Εκεί υπήρχαν ποικίλες δραστηριότητες. Στο κεντρικό αμφιθέατρο έγινε χαιρετισμός από τη Γενική Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Πατρίτσια Κυπριανίδου. «“Οταν πάψουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι ακραία» από τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό. «Η επίδραση της ρύπανσης από πέτρελαιοειδή στο θαλάσσιο περιβάλλον» από το δρ. Γιάννη Χατζηανέστης του ΕΠΚΕΘΕ, κ.α. Πήγαμε στα κτήρια που ήταν εκθεσιακοί χώροι – περίπτερα όπου οι ερευνητές εκθείαζαν και συνομιλούσαν με το κοινό διάφορες δραστηριότητές τους, επιδείξεις, πειράματα κ.α. Είδαμε ταινίες «Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη – περιήγηση στην αρχαία Μίλητο» και «Ακτινογραφώντας το σύμπαν, ιστορικά τηλεσκόπια ΕΑΑ, σύγχρονα τηλεσκόπια, μέτρηση της ώρας της Ελλάδος από το ΕΑΑ, κ.α.

IME

Με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε τα κτήρια της πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, νυν Πάρκο Ελευθερίας, όπου ξεναγηθήκαμε στο μουσείο με φωτογραφίες κατοχής από την είσοδο των κατακτητών στην κλειστή πόλη των Αθηνών. Εκεί για το μεγάλο λιμό της πόλης είδαμε φωτογραφίες με ανθρώπους και παιδιά να πεθαίνουν και να τους μαζεύει το κάρο του Δήμου. Επίσης είδαμε φωτοτυπίες από τα σημειώματα των εκτελεσθέντων  στην Καισαριανή, φωτογραφίες από την Αντίσταση με ήρωες και ηρωίδες που αψήφησαν τον κίνδυνο και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, δύο φωτογραφίες ντοκουμέντο που έστειλαν από την κατεχόμενη Αθήνα του λιμού στην Αμερική στον Ερυθρό Σταυρό και σταμάτησαν οι σύμμαχοι το εμπάργκο της Ελλάδος για τα τρόφιμα.

EAT ESA

Γιάννης, εκπαιδευόμενος β” κύκλου

* οι φωτογραφίες μέσα στο άρθρο είναι των εκπαιδευόμενων και η φωτογραφία του εξώφυλλου του άρθρου είναι του Γ. Τσιχλή.

Σχολιάστε

Top