Η προσφορά του αθλητισμού (!)

1331026267121

 «Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ»: Όλοι έχουμε ακούσει αυτή τη φράση έστω και μια φορά στη ζωή μας. Δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που δεν την έχει ακούσει και δεν την έχει καταλάβει. Ωστόσο, η δυσκολία δεν είναι στην κατανόηση της φράσης, αλλά στην εφαρμογή της. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αξία του αθλητισμού έχει υποτιμηθεί στις μέρες μας. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν πλέον το τι έχει να προσφέρει ο αθλητισμός στον άνθρωπο. Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτόν.

Ο αθλητισμός προσφέρει υγεία. Τα σωματικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός είναι πολλά. Αρχικά, πρέπει να επισημανθεί ότι με τη σωματική άσκηση αναπτύσσονται σωστά τα οστά και βελτιώνεται το καρδιαγγειακό σύστημα. Έτσι, μειώνονται οι κίνδυνοι για ορισμένες ασθένειες. Για παράδειγμα, αν κάποιος αθλείται, έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρδιοπάθειες ή διαβήτη (ή, τουλάχιστον, οι ασθένειες εμφανίζονται σε μικρότερα ποσοστά). Επιπλέον, μέσω του αθλητισμού, το άτομο αποκτά μυϊκή δύναμη, ενώ αναπτύσσει και φυσικές σωματικές ικανότητες, όπως η αντοχή, η δύναμη, η ταχύτητα και η ευκινησία. Αξίζει να σημειωθεί, ακόμα, ότι με τον αθλητισμό επιτυγχάνεται πρόληψη και καταπολέμηση της παχυσαρκίας, κάτι στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, μιας που δεν είναι λίγοι εκείνοι που πάσχουν από αυτήν.

Ο αθλητισμός έχει συναισθηματικά οφέλη. Συγκεκριμένα, ο αθλητισμός ψυχαγωγεί, αλλά παράλληλα μειώνει το στρες και οδηγεί σε μια θετική στάση απέναντι στη ζωή. Ταυτόχρονα, σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι καλλιεργεί την αυτοπειθαρχία, την υπευθυνότητα, το ομαδικό πνεύμα και τον σεβασμό προς τον άλλο, στοιχεία που είναι αναγκαία γενικότερα στη ζωή. Με βάση αυτές τις αρετές, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο άνθρωπος θέτει διάφορους στόχους, τους οποίους προσπαθεί να φέρει εις πέρας. Με τον τρόπο αυτό, αναπτύσσει την αποφασιστικότητά του. Όμως ακόμα και αν αποτύχει, θα μάθει να αντιμετωπίζει την ήττα, κάτι που μπορεί να τον κάνει ακόμα πιο αποφασιστικό, ώστε να κατακτήσει τη νίκη την επόμενη φορά. Έτσι, ο αθλητισμός συμβάλλει και στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων, αφού το άτομο έχει τη δυνατότητα να πάρει πρωτοβουλίες και να νιώσει, κατά αυτό τον τρόπο, ότι είναι χρήσιμος στους άλλους, αποκτώντας και αυτοπεποίθηση.

Ο αθλητισμός βελτιώνει την κοινωνικότητα. Μέσω του αθλητισμού είναι δυνατό να σχηματιστούν φιλίες. Φιλίες μπορούν να προκύψουν όχι μόνο επειδή υπάρχει κοινό ενδιαφέρον για κάποιο άθλημα, αλλά και επειδή το αίσθημα της προσπάθειας και της αλληλεγγύης φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι ο αθλητισμός προωθεί και αξίες, όπως είναι το «εὖ ἀγωνίζεσθαι».

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, είναι σχεδόν αδύνατο να αμφισβητήσουμε ότι ο αθλητισμός έχει μεγάλη αξία για τον άνθρωπο. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς, είναι να παρακινήσουμε πολλούς συνανθρώπους μας να ασχοληθούν με αυτόν, σταματώντας να τον υποτιμούν. Πρέπει να τους κινητοποιήσουμε, γιατί ο αθλητισμός είναι κάτι που αξίζει…

                                                                                                               Ζήσης Λαμπρόπουλος

 

Σχολιάστε

Top