Ριάλιτι σόου…!

ριάλιτι σοου

 

Είναι γενικά παραδεκτό πως η τηλεόραση απορροφά αρκετό χρόνο από τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Οι περισσότεροι ανεξάρτητα από την ηλικία, το επάγγελμα, την κοινωνική τάξη αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο στην τηλεθέαση εκπομπών. Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές εκπομπές χαμηλής ποιότητας και κύρους γεμίζουν τον τηλεοπτικό χρόνο και σπαταλούν τον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων. Τέτοιου είδους εκπομπές είναι τα ριάλιτι σόου.

Ωστόσο ο σκανδαλοθηρικός χαρακτήρας τους, καθώς και η ψευδαίσθηση της συμμετοχής και της καθοδηγητικής παρέμβασης που δημιουργούν στο κοινό, διεγείρει το ενδιαφέρον του, καθιστώντας τα δημοφιλή. Παραμένουν όμως τηλεοπτικές εκπομπές χαμηλής ποιότητας, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του κοινού, οδηγώντας το στην παθητικότητα, τον εφησυχασμό και την  αδράνεια. Έτσι ο θεατής εθίζεται στην παρακολούθηση προϊόντων της μαζικής κουλτούρας.

Κι αν αυτά δεν ήταν αρκετά, ο κόσμος που παρουσιάζεται από αυτά αναδεικνύει την μηδαμινή προσπάθεια και τον εύκολο πλουτισμό και όχι το δρόμο της μεθοδευμένης προσπάθειας και της εργασίας. Η συντροφικότητα υπονομεύεται από τον ανταγωνισμό και την σκανδαλοθηρική τακτική που ακολουθεί το σόου. Επίσης ο χαρακτήρας των πρωταγωνιστών αλλοτριώνεται. Κι έτσι συχνά χάνεται η αξιοπρέπεια τους, επιλέγοντας το κέρδος, θυσιάζοντάς τα ατομικά τους δικαιώματα.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι καλό είναι να αποφεύγουμε την τηλεθέαση τέτοιου είδους εκπομπών, διότι υποσυνείδητα ασπαζόμαστε τις ιδεολογίες και τα μηνύματα που περνούν, οδηγώντας μας σε μια «χειρότερη έκδοση» του εαυτού μας.

Κώστας Μυλωνάς

Σχολιάστε

Top