Η μάστιγα του aids…

Stop-AIDS

 

ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ή HIV, ανήκει στην κατηγορία των λεντοϊών (κατηγορία ρετροϊών, δηλαδή ιών με μακρά περίοδο επώασης) και κατ’ επέκταση ίσως προκαλέσει σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας, AIDS (acquired immunodeficiency syndrome). To AIDS είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα, και συνεπώς ο ανθρώπινος οργανισμός, εξασθενεί, χάνοντας την ικανότητα να αμύνεται σε μικροοργανισμούς που συνήθως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει. Έτσι, συγχρόνως, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκινογενέσεων αυξάνονται. Χωρίς θεραπεία, ο μέσος όρος χρόνου ζωής, μετά την προσβολή από τον ιό, κυμαίνεται από 9 έως 11 χρόνια.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μόλυνση μπορεί να προκληθεί από:

  • Μεταφορά αίματος (είτε απλή επαφή είτε μετάγγιση αίματος)
  • Κολπικά και σπερματικά/προεκσπερματικά υγρά
  • Kατά τον τοκετό

    Η μόλυνση από HIV ΔΕΝ μεταδίδεται με:

  • Το φιλί
  • Τη χειραψία
  • Το τσίμπημα εντόμων (κουνούπια κλπ)
  • Την αγκαλιά
  • Το σάλιο
  • Τα δάκρυα
  • Τον ιδρώτα
  • Την κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους με ένα άτομο που έχει HIV
  • Το κολυμβητήριο, τη θάλασσα ή την πισίνα
  • Τα μολυσμένα αντικείμενα του σπιτιού ενός οροθετικού (ρούχα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα)

 Πώς όμως μπορούμε να προστατευτούμε από αυτό τον απειλητικό ιό;

  • Σωστή σταθερή χρήση προφυλακτικού
  • Αποφυγή κοινής χρήσης αιχμηρών αντικειμένων
  • Σωστή επιλογή συντρόφων
  • Προγεννητικό έλεγχο στην έγκυο γυναίκα

 Υπάρχει θεραπεία; 

Αν και δεν υπάρχει ριζική θεραπεία, η ανάπτυξη νέων φαρμάκων έχει ­μετατρέψει το AIDS σε χρόνια νόσο. Η βασική μέθοδος αντιμετώπισης του ιού είναι η αντιρετροϊκή αγωγή (HAART), που περιλαμβάνει την ταυτόχρονη χορήγηση τριών ή περισσότερων αντιρετροϊκών φαρμάκων. Τα ­φάρμακα αυτά καθυστερούν ή εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδά του στο αίμα. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχουν παραχθεί αρκετά νέα φάρμακα πιο δραστικά, στα οποία ο ιός αναπτύσσει σε μικρότερο ποσοστό αντοχή, έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες και είναι πιο εύκολα στη λήψη. Έτσι, επιμηκύ­νεται η διάρκεια και βελτιώνε­ται η ποιό­τητα ζωής των ασθενών. Όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο VITA ο Robert Gallo: «Μπορεί εγώ ή εσείς να έχουμε κάτι και, παρ’ όλα αυτά, να ζούμε καλά. Έτσι και κάποιος που έχει μολυνθεί από τον HIV έχει κάτι, αλλά μπορεί να ζει καλά, εφόσον έχει ιατρική φροντίδα και φάρμακα».

Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί στον ιό: 

  • Απευθυνθείτε το συντομότερο στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ή στα εξωτερικά ιατρεία του πλησιέστερου νοσοκομείου.
  • Θα σας ζητηθεί να κάνετε εξέταση αίματος. Εξετάσεις γίνονται σε όλες τις Αιμοδοσίες και Μονάδες Λοι­μώ­ξεων των νοσοκομείων, χωρίς ραντεβού και είναι δωρεάν για όλους. Οι πρώτες απαντήσεις λαμβάνονται μέσα σε δύο ημέρες. Αν είναι θετικές, απαιτείται επιβεβαίωση και οι τελικές απαντήσεις λαμβάνονται μετά από μία εβδομάδα.
  • Αν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ­μόλυνσης, ο γιατρός θα σας ­χορηγήσει αγωγή, που ονομάζεται «Προφύλαξη μετά την Έκθεση» και περιλαμβάνει ένα συνδυασμό τριών φαρμάκων κατά του HIV, με σκοπό να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού. Χορηγείται για ­σύντομο χρονικό διάστημα και έχει αποτέλεσμα, αν την αρχίσετε μέσα σε 72 ώρες. Οι πιθανότητες να μη νοσήσετε είναι πολύ μεγάλες. Αν πάλι έχετε ήδη μολυνθεί, ακολουθείται διαφορετική αγωγή.

 Γιατί δεν έχουμε ακόμη εμβόλιο; 

Γίνονται προσπάθειες, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην οριστική λύση του προβλήματος, καθώς ο ιός παρουσιάζει πολλές παραλλαγές και, επιπλέον, πρόκειται για ένα ρετροϊό που εισάγει πολύ γρήγορα τα γονίδιά του στα ανθρώπινα κύτταρα, µε αποτέλεσμα η μόλυνση να εγκαθίσταται αμέσως. Το εμβόλιο, λοιπόν, θα πρέπει να διατηρεί συνέχεια σε υψηλά επίπεδα τα αντισώματα και αυτό είναι δύσκολο.

Η πρώτη εμφάνιση της νόσου

Το AIDS πρωτοπαρατηρήθηκε το 1981 στις ΗΠΑ. Οι πρώτοι γνωστοί ασθενείς ήταν χρήστες ναρκωτικών και ομοφυλόφιλοι άντρες οι οποίοι εμφάνιζαν συμπτώματα ενός σπάνιου είδους πνευμονίας, χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Λίγο καιρό αργότερα άλλοι ομοφυλόφιλοι εμφάνισαν ένα σπάνιο είδος καρκίνου του δέρματος, σηματοδοτώντας την αρχή της πανδημίας. Όμως, όλη αυτή αναταραχή έθεσε την ανήξερη κοινωνία της εποχής σε κατάσταση σοκ. Όλοι κατηγορούσαν τους ομοφυλόφιλους, υποστηρίζοντας την εξωφρενική άποψη ότι είναι «θεία δίκη» για τις «αμαρτίες» τους! Όμως αυτή η άποψη άρχισε να ξεθωριάζει όταν ετεροφυλόφιλοι προσβλήθηκαν από τον ιό. Αυτό χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς τώρα όλοι ήταν «υποψήφιοι» ασθενείς και τα μέτρα προστασίας ήταν ακόμη άγνωστα… Μεταγενέστερες έρευνες ανακάλυψαν ότι αυτός ο ιός δεν είναι κάτι καινούργιο… Το πρώτο κρούσμα ήταν ένας δεκαεξάχρονος Αμερικανός την δεκαετία του 1960. Πιστεύεται ότι προέρχεται από συγγενικά μας πρωτεύοντα θηλαστικά της Αφρικής και μεταδόθηκε στον άνθρωπο.

Στάδια της νόσου

Χωρίς θεραπεία το HIV εξελίσσεται γρήγορα και χειροτερεύει με το πέρας του χρόνου. Υπάρχουν τρία στάδια της νόσου: 1.οξεία μόλυνση, 2.λανθάνουσα κατάσταση, 3.AIDS

  1. Ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα γρίπης· εμφανίζεται συνήθως 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση
  2. Ο ασθενής θεωρείται οροθετικός, δηλαδή δεν εμφανίζει συμπτώματα της νόσου· αυτό μπορεί να διαρκέσει συνήθως μέχρι 10 χρόνια, ανάλογα με τον οργανισμό
  3. Το ανοσοποιητικό καταστρέφεται σταδιακά. Χωρίς θεραπεία ο ασθενής μπορεί να ζήσει έως και 3 χρόνια.

Η εξέλιξη σήμερα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα στη χώρα μας, την Ελλάδα της κρίσης όπου η αμάθεια οργιάζει, δεδομένου ότι το κόστος των προφυλακτικών, απαραίτητου προϊόντος, ανεβαίνει, και συχνά γίνεται χρήση της ίδιας σύριγγας από χρήστες ουσιών, λόγω οικονομικής ανέχειας, παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στη νέα γενιά. Παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς το κράτος, αρκετές φορές, αδυνατεί να τα παρέχει. Προσπάθειες γίνονται από διάφορους φορείς (π.χ. ΚΕΛΠΝΟ) για την επίλυση κάποιων προβλημάτων αυτών των συνανθρώπων μας. Όμως η ελλιπής κρατική πρόνοια δυσκολεύει τον ήδη υπάρχοντα γολγοθά τους. Προς ενημέρωση αυτού του θέματος προσήλθε στο σχολείο μας, την παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS, συνεργάτης του ΚΕΛΠΝΟ, ο Νομίατρος κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, για να μας ενημερώσει για τη μάστιγα αυτή, καθώς και για το πώς θα πρέπει να προφυλασσόμαστε, βάζοντας έτσι και το δικό μας λιθαράκι στην προσπάθεια εξάλειψης της νόσου. Ας τον/τους ευχαριστήσουμε λοιπόν για αυτήν τους την κίνηση και ας ευχηθούμε πως τα λόγια τους πως δεν πήγαν χαμένα. Ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ορίστηκε η 1η Δεκέμβρη· καιρός είναι λοιπόν να:

«Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις, μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS, μηδενίζουμε τις διακρίσεις».

Σχολιάστε

Top