Σχολικοί αγώνες…γιατί;

sxolikoi-agones1

Μαθητές, που είτε ασχολούνται σοβαρά με τον αθλητισμό είτε για διασκέδαση, περιμένουν με ανυπομονησία τους σχολικούς αγώνες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλα τα σχολεία. Αυτές οι εκδηλώσεις μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας σωστής αντίληψης για τον αθλητισμό από τους μαθητές.

Αρχικά, οι σχολικοί αγώνες είναι αναπόσπαστο μέρος της σχολικής κοινότητας, καθώς έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μέσα από αυτούς οι αγωνιζόμενοι μαθαίνουν να υπακούν, αφού, ως γνωστόν, η πειθαρχία είναι αναγκαία στον αθλητισμό. Επίσης, μαθαίνουν να συνεργάζονται, κυρίως στα ομαδικά αθλήματα, όπου, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, χρειάζεται καλή οργάνωση και συνεννόηση. Έτσι καταφέρνουν, συγχρόνως, να διαχειριστούν το άγχος της καθημερινής τους ζωής, αφού εξοικειώνονται με αυτό στη διάρκεια του αγώνα. Το αντιμετωπίζουν, κυρίως, κάθε φορά πριν από την έναρξη των αγώνων και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να αντιδρούν πιο ψύχραιμα σε αγχώδεις καταστάσεις.

Οι αρχαίοι Έλληνες, ως γνωστόν, υποστήριζαν το γνωμικό «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ». Το σχολείο, λοιπόν, με τη συμβολή των σχολικών αγώνων, πετυχαίνει και τους δύο στόχους. Αφενός διαπαιδαγωγεί τους μαθητές με τα καθημερινά μαθήματα και αφετέρου με τα αθλήματα φροντίζει για τη σωματική ευεξία των παιδιών. Οι σχολικοί αγώνες δίνουν ζωή στα σχολεία, θα μπορούσε να πει κανείς. Αποτελούν ένα παραγωγικό διάλειμμα από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα του σχολείου, το οποίο προσφέρει αρκετές ώρες ξεγνοιασιάς σε μαθητές αλλά και καθηγητές.

Τέλος, οι σχολικοί αγώνες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του σχολικού έτους, καθώς κατά τη διάρκειά τους οι μαθητές έρχονται σε επαφή με αθλήματα που ίσως δε γνώριζαν, βρίσκουν νέα ενδιαφέροντα και φυσικά δένονται μεταξύ τους και δημιουργούν νέες φιλίες.

Ισμήνη Παναγιωτοπούλου

Σχολιάστε

Top