Οι τετράποδοι φίλοι μας

χατζογλου 1

Είναι φυσικό κάθε άνθρωπος να συναναστρέφεται καθημερινά με διάφορα άτομα. Με ορισμένα, μάλιστα, διατηρεί πολύ στενές σχέσεις και τα ονομάζει φίλους. Ωστόσο, η πιο ιδιαίτερη σχέση που μπορεί κάποιος να αποκτήσει στην ζωή του είναι αυτή με το κατοικίδιό του. Η σχέση του ιδιοκτήτη με τον σκύλο, την γάτα ή οποιοδήποτε άλλο ζώο, είναι από τους πιο ισχυρούς δεσμούς στον κόσμο. Αυτό το πιστεύω ακράδαντα. Τα ζώα είναι πλασμένα έτσι ώστε να γίνουν ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, γεμίζοντας την ζωή του με ευχάριστες στιγμές. Όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί, έως ότου να αγαπήσει κανείς ένα ζώο, ένα κομμάτι της ψυχής του παραμένει κενό. Τα ζώα μόνο θετικά μπορούν να μας προσφέρουν.

Πρώτα απ’ όλα, η ύπαρξη ενός ζώου σε ένα σπίτι και ιδιαίτερα ενός σκύλου, παρέχει ασφάλεια στον ιδιοκτήτη, αφού τον προστατεύει από ανεπιθύμητες «επισκέψεις». Ακόμη, για έναν άνθρωπο που δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικός, η παρουσία ενός κατοικίδιου είναι απαραίτητη. Το κατοικίδιο πέρα από το ότι είναι μια εξαιρετική συντροφιά, μπορεί να διδάξει πολλά μαθήματα. Μπορεί να διδάξει για την ανιδιοτελή αγάπη, για την ευχαρίστηση με μικρά, απλά και καθημερινά πράγματα, για τον σεβασμό και πάνω από όλα για την φιλία.

Τα θετικά που αποκομίζει κανείς από μια τέτοιου είδους σχέση δεν σταματούν εδώ. Ένα ζώο βοηθάει και στηρίζει τον άνθρωπό του και στον ψυχολογικό τομέα. Κάθε φορά που κάτι πάει στραβά, βρίσκει πάντα τον τρόπο να θεραπεύει κάθε πληγή και να χαρίζει ένα πλατύ χαμόγελο στον ιδιοκτήτη του. Του προσφέρει έμμεσα τη δυνατότητα να δει την ζωή με μια άλλη ματιά. Όσο παράλογο και αν ακούγεται, τα ζώα υπάρχουν για να μας υπενθυμίζουν πώς να είμαστε άνθρωποι, καθώς διατηρούν την φυσικότητα και την αγνότητα τους σε έναν κόσμο που, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα δύο απουσιάζουν. Αν μπορούσε κανείς να προσδιορίσει από πού προέρχονται τα ζώα, θα έλεγε πως είναι άγγελοι ερχόμενοι από τον παράδεισο.

Τα ζώα είναι η σκιά μας πάνω σε αυτήν τη γη. Μπορεί εμείς οι άνθρωποι να τα παραμελούμε ορισμένες φορές, όμως αυτά είναι πάντα εκεί, να κατεβάζουν το κεφάλι μέχρι το πάτωμα, μόλις πάρουμε στα χέρια μας τα κλειδιά και φύγουμε, και να περιμένουν με ανυπομονησία να μας δουν κουνώντας αδιάκοπα την ουρά τους. Τα ζώα υπήρχαν πάντα στη ζωή του ανθρώπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί αυτό του Άργου, που περίμενε για χρόνια να δει τον ιδιοκτήτη του, τον Οδυσσέα, και ύστερα να ξεψυχήσει. Τα κατοικίδιά μας αξίζουν τα πάντα σε αυτήν την ζωή και, όμως, ζητούν τόσο λίγα. Ίσως το μοναδικό τους μειονέκτημα να είναι η μικρή διάρκεια της ζωής τους.

Κλείνοντας, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί  πόσο σημαντική είναι η παρουσία ενός ζώου στην ζωή κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα ενός σκύλου. Έχοντας βιώσει μια τέτοια ξεχωριστή σχέση και βιώνοντάς την ακόμη και σήμερα, θα ήθελα να παροτρύνω όποιον διαβάζει αυτό το άρθρο να υιοθετήσει ένα ζώο. Όσον αφορά σε αυτούς που ήδη κατέχουν κάποιο, να μην σταματήσουν να το αγαπούν ποτέ.

Χατζόγλου Κωνσταντίνα

Σχολιάστε

Top