Το θέατρο στη ζωή μας

28059052_1839242749454068_188685834159204433_n

Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με την χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής και του χορού. Πρόκειται για την παραγωγή ζωντανών απεικονίσεων, πραγματικών ή φανταστικών συμβάντων, με σκοπό την τέρψη και την επιμόρφωση των θεατών. Το θέατρο μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως είναι ο μονόλογος, η όπερα, το μπαλέτο, η παντομίμα κ.ά. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Αθήνα, σαν μια εξέλιξη του διθυράμβου. Οι πρώτες μορφές του θεάτρου σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής αρχαιότητας ήταν η τραγωδία, η κωμωδία και το σατυρικό δράμα. Στο αρχαίο ελληνικό θέατρο πρωταγωνιστούσαν μονάχα άνδρες, και ακόμη και σε γυναικείους ρόλους ντύνονταν οι ίδιοι γυναίκες. Έπειτα ο χώρος του θεάτρου μέσα από το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε, και τώρα στις σκηνές του θεάτρου πρωταγωνιστούν τόσο γυναίκες όσο και παιδιά.

(Πηγή https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF )

Το θέατρο έχει μπει για τα καλά στις ζωές των παιδιών και ευτυχώς πολλά σχολεία έχουν υιοθετήσει ως μάθημα την θεατρική αγωγή, και δεν είναι λίγα τα παιδιά που έχουν ως εξωσχολική δραστηριότητα το θεατρικό παιχνίδι. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, η απασχόληση των παιδιών με τη τέχνη του θεάτρου από μικρή ηλικία ενισχύει την εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους και την ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων. Επίσης, τα βοηθάει σημαντικά στη ολοκληρωμένη μόρφωση και εκπαίδευση τους και τα παρέχει ένα ευρύ σύνολο από γνώσεις.

Τα οφέλη του θέατρου

  • Τα παιδιά μαθαίνουν να συμμετέχουν σε ομάδα και να σέβονται τα μέλη που την αποτελούν. Το θέατρο είναι ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι ικανότητές τους για συνεργασία και επικοινωνία.
  • Μαθαίνουν επίσης να συζητούν τις ιδέες τους, να τις μοιράζονται κάνοντας πρόβα, για να γίνουν καλύτεροι σε αυτό τον τομέα.
  • Αναζητούν την καλαισθησία, και έχουν την ευκαιρία να ερευνήσουν τα κείμενα, να ψάξουν, ώστε μην έχουν «μασημένη» γνώση.
  • Το θέατρο διδάσκει στα παιδιά την πειθαρχία.
  • Ενισχύει τη συγκέντρωση και το εύρος της προσοχής τους.
  • Βοηθά το παιδί να νιώθει θετικά συναισθήματα και γίνεται ο οδηγός για μια καλύτερη ζωή.
  • Συμβάλει στη μείωση του άγχους, στην εκδήλωση συναισθημάτων και στοργής.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε όλους στην μεγάλη και ξεκαρδιστική παράσταση του πολύ γνωστού βιβλίου του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου, «ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ». Παίζουμε από 22-25 Φεβρουαρίου 2018 στο πρώην συσκευαστήριο «ΠΑΣΧΑΛΗΣ». Πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία. Για τις  βραδινές παραστάσεις, απευθυνθείτε στον κ. Πέτρο Κουφοπέτρο (6977185401). Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά!!!

Πέτρος Κουφοπέτρος, μαθητής Β΄ Λυκείου και μέλος του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Ν.Περάμου Καβάλας

 

Σχολιάστε

Top