Εφηβεία … τόσο απλό;

ψυχολογία-και-εφηβεία-375x195

Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου στην διάρκεια της οποίας παρατηρείται έντονη σωματική αλλαγή, ώστε το άτομο να γίνεται σταδιακά ενήλικας. Στα κορίτσια διαρκεί συνήθως από το 12ο έως το 18ο έτος τους, ενώ στα αγόρια από το 14ο έως το 20ο έτος της ηλικίας τους. Συμπίπτει με την μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα και χαρακτηρίζεται από αύξηση των πνευματικών ικανοτήτων και την ένταση του συναισθηματικού βίου του εφήβου.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που διέπουν την περίοδο της εφηβικής ηλικίας είναι η σταδιακή διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου. Στο πλαίσιο της μεταβατικής αυτής περιόδου ο νέος καλείται να διερευνήσει τις δυνατότητες μα και τις ελλείψεις του, ώστε να γνωρίσει καλύτερα και εντέλει να αποδεχτεί, τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι η ηλικία κατά την οποία η νοητική ικανότητα του ανθρώπου ενισχύεται σημαντικά, επιτρέποντας την ουσιαστική κατανόηση και επιλογή ηθικών αρχών, αλλά και γενικότερων αξιών, που θα διέπουν  την κοινωνική του παρουσία. Ο νέος, επηρεαζόμενος ως ένα βαθμό από τα πρότυπα του άμεσου περιβάλλοντος του, δοκιμάζει και σταδιακά επιλέγει τις συμπεριφορές εκείνες που εκφράζουν καλύτερα την εικόνα που έχει διαμορφώσει για τον εαυτό του, και την οποία επιθυμεί να παρουσιάσει στους γύρω του. Για το λόγο αυτό συχνά συγκρούεται με τους γύρω του.

Επίσης, κατ” αυτή την περίοδο το  άτομο αποφασίζει για την επαγγελματική του κατεύθυνση. Με την συνδρομή του σχολείου ο έφηβος αποκτά γνώσεις και δεξιότητες που του επιτρέπουν σταδιακά να κατανοήσει τις κλίσεις και τις επιθυμίες του και να προχωρήσει στην πολύ σημαντική απόφαση σχετικά με την επαγγελματική του αποκατάσταση. Πρόκειται, βέβαια, για μια πολύ σημαντική απόφαση, η οποία στην σκέψη πολλών εφήβων μοιάζει δεσμευτική και συνιστά πηγή άγχους, καθώς θεωρούν πως καλούνται να αποφασίσουν πολύ νωρίς, χωρίς να έχουν ακόμη την απαραίτητη και σαφή γνώση του εαυτού τους και των πραγματικών επιλογών που έχει να τους προσφέρει η αγορά εργασίας.

Τέλος, σε αυτή την διάρκεια της ζωής του ο νέος διαμορφώνει ισχυρούς φιλικούς δεσμούς. Οι νέοι απομακρύνονται σταδιακά από τους γονείς τους, αποζητούν ολοένα και περισσότερο την συντροφικότητα των φίλων τους. Σύντομα, οι φίλοι τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους και συνιστούν κυρία πηγή ευχαρίστησης για τους εφήβους. Το πόσο ισχυροί είναι οι φιλικοί δεσμοί διαφαίνεται από την ένταση της επίδρασης που ασκούν οι φίλοι στους έφηβους και από το πόσο μετρά η γνώμη τους στην διαμόρφωση της προσωπικότητας τους.

Συμπερασματικά, είναι γνωστό ότι η εφηβική ηλικία αποτελεί ευάλωτη και δύσκολη στιγμή στην ζωή των εφήβων αλλά και των ανθρώπων που συναναστρέφονται μαζί τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντική περίοδος, καθώς το άτομο δημιουργεί την προσωπικότητα του και τις φιλικές παρέες που ενδέχεται να κρατήσουν πολύ καιρό. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται πνευματικά, ώστε να βγει στην κοινωνία έχοντας τα κατάλληλα εφόδια.

Φωτεινή Καλλιπολίτου

 Πηγή  http://latistor.blogspot.gr/2015/04/blog-post_21.html

Σχολιάστε

Top