Η μόδα στους νέους…

χατζησαββας

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια η εξάπλωση της μόδας γίνεται ραγδαία. Αυτό δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους ανθρώπους, εφόσον η ενδυμασία και η εμφάνιση τούς απασχολεί σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο τα αποτελέσματα της επίδρασης της μόδας δεν είναι πάντοτε θετικά, αφού αυτή φτάνει σε σημείο εθισμού.

Αρχικά λοιπόν η σοβαρότερη επίπτωση από την επιβολή της μόδας θα μπορούσε να είναι η δημιουργία αλλά και η συνεχής αύξηση των πλαστών καταναλωτικών αναγκών, που οδηγούν σε μία εντατικοποίηση του τρόπου ζωής και της εργασίας, προκειμένου αυτές να ικανοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό η μόδα γεννά επίσης τάσεις μιμητισμού, εφόσον οι άνθρωποι που την ακολουθούν πληθαίνουν. Παράλληλα η καλλιέργεια της ωραιοπάθειας και της αυταρέσκειας αποτελεί μία εξίσου σημαντική επίπτωση που οδηγεί στην αλλοίωση της προσωπικότητας. Γενικά η επίδραση της μόδας στους ανθρώπους κατορθώνει να αλλάξει ριζικά ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα τους.

Είναι ανάγκη επομένως ο άνθρωπος να υιοθετήσει μια σωστή στάση απέναντι στη μόδα. Αρχικά μια πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει η δημιουργία των προσωπικών αισθητικών κριτηρίων για την φροντίδα της εμφάνισης μας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αντισταθμιστεί το καταναλωτικό πνεύμα μέσα από την καλλιέργεια και της προσωπικότητας του ατόμου. Η πνευματική καλλιέργεια αλλά και η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας διαμέσου της παιδείας θα θωρακίσει το άτομο από τον καταναλωτισμό. Έτσι ο άνθρωπος θα είναι σε θέση να ιεραρχήσει τις ανάγκες του, ώστε να τις υπηρετεί με σύνεση χωρίς να υποδουλώνεται σε αυτές.

Κλείνοντας λοιπόν, καλό θα ήταν να αναφέρουμε πως η ενδυμασία είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας μας και συχνά είναι ανάγκη να αλλάζει, γιατί οι συνθήκες ζωής μας και η ζωή αλλάζει. Όμως δεν θα πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα με τις επιταγές της βιομηχανίας, αλλά με βάση τις ανάγκες και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ατόμου.

Χρήστος Χατζησάββας

Σχολιάστε

Top