ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΠΟ: Οι μικροί μας δημοσιογράφοι - Οκτ• 25•17

 «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ»  

 ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ  ΤΟΥ Β2

ΛΙΟΝΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ,           ΚΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ           ΜΕΝΔΩΝΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

 

Ο λαός του Βυζαντίου ήταν πολύ συνδεδεμένος με το Ιππόδρομο. Οι αρματοδρομίες ήταν το πιο δημοφιλές άθλημα και το πιο αγαπητό λαϊκό θέαμα , αφότου η χριστιανική εκκλησία απαγόρευσε τις μονομαχίες και όλοι σχεδόν οι πολίτες υποστήριζαν με ενθουσιασμό κάποια από ομάδες που έπαιρναν μέρος σ αυτές.

Ο Ιππόδρομος αποτελούσε το επίκεντρο της αστικής ζωής στο Βυζάντιο που υπεράσπιζαν τις δυο σημαντικότερες ομάδες , των ΒΕΝΕΤΩΝ και των ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό και γεμάτο συγκινήσεις .

Οι φατρίες πήραν το όνομα τους από το χρώμα της στολής των ηνιόχων τους. Ήταν  οι Λευκοί, οι Ερυθροί , οι Βένετοι και οι Πράσινοι και θεωρείται πως το όνομά τους  συμβόλιζε στοιχεία της φύσης ή τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Δεν είναι γνωστό πόσες φορές το χρόνο διεξάγονται αρματοδρομίες , σίγουρα όμως όχι πάνω από δεκαπέντε. Τον υπόλοιπο χρόνο ο χώρος ήταν κλειστός .Την έναρξη την έκανε ο ίδιος  ο Αυτοκράτορας. Διεξάγονταν οκτώ αρματοδρομίες και τα διαλείμματα καλύπτονταν με διάφορες  παραστάσεις.

Ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας των δήμων δεν είναι με σαφήνεια γνωστός .

Αρχικά η προσοχή των ερευνητών στράφηκε από τον 19 αιώνα στις ταραχές που προκαλούσαν και τις θεώρησαν όμοιες με αυτές που συνέβαιναν στη Ρώμη .Τον 20ο  αιώνα ο Ρώσος Ουσπένσκι αναγνώρισε την πολιτική σημασία τους .Αργότερα ο Σέρβος Μανόλοβιτς  συγκέντρωσε τεκμήρια για το ρόλο τους ,ως πολιτικών και στρατιωτικών οργανώσεων ,πως αντιπροσώπευαν ορισμένες κοινωνικές τάξεις και ορισμένα θρησκευτικά δόγματα. Ο Ρώσος Διακόνωφ υποστήριξε πως ήταν λαϊκές οργανώσεις και εξυπηρετούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση .

Εκείνο πάντως που προκάλεσε την αλλαγή των δήμων από απλές αθλητικές οργανώσεις σε πολιτικές ήταν ο φανατισμός των οπαδών τους και η απήχηση που έβρισκαν από τους οπαδούς τους.

Τελικά γνώριζαν να ποδηγετούν τις μάζες των οπαδών και να τους παρασύρουν σε ταραχώδεις διαμαρτυρίες.

20/10/217

Top