ΣΟΥΔΑ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ…

ΑΠΟ: Οι μικροί μας δημοσιογράφοι - Απρ• 19•18

souda

Συνέντευξη  για το ιστορικό της ίδρυσης της       κωμόπολης της ΣΟΥΔΑΣ –ΧΑΝΙΩΝ –ΚΡΗΤΗΣ

Δέσποινα Ν. Βενιανάκη

 (Mαθήτρια της Α τάξης του Γυμνασίου Σούδας-Χανίων .)

ΑΠΡΙΛΗΣ 2018

Πάντα ήμουν περίεργη και ήθελα   να συλλέξω πληροφορίες για τον τόπο που γεννήθηκα , που ζω με την οικογένεια μου, τους συγγενείς μου, τους φίλους  μου, και τους συμμαθητές μου και κάθε μέρα θαυμάζω  το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας της ,με τα καράβια να πηγαίνουν και να έρχονται στα ατέλειωτα ταξίδια τους.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα πάρω πληροφορίες από τον ενενηνταδύο   ετών σήμερα , αδελφό της γιαγιάς μου  ΓΙΩΡΓΟ Β. ο οποίος  εγκαταστάθηκε στη Σούδα με τους γονείς του στα εφηβικά χρόνια του, καταγόμενος  από τα χωριά  των Σφακίων.Είναι ακόμα ακμαίος και δυνατός με καθαρό μυαλό και πολλές γνώσεις.

—ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΕΙΕ !ΗΘΕΛΑ  ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ.

 Ευχαρίστως να σου απαντήσω παιδί μου, γιατί αξίζει τον κόπο να μαθαίνουν οι νεότεροι την ιστορία  του  τόπου μας.

Η Σούδα, όπως ξέρεις , βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων και είναι κτισμένη κατά μήκος της νότιας παραλίας του κόλπου που δημιουργεί το φημισμένο φυσικό λιμάνι της.

Ετυμολογείται από την λατινική λέξη SUDA που σημαίνει χαράκωμα , στενή δίοδος .Δεν είναι βέβαιο πότε πρωτοεμφανίζεται, ασφαλώς όμως πριν το Μεσαίωνα και πριν από την κατάληψη της Κρήτης από τους Άραβες 823 μ .Χ. Οι Τούρκοι έλεγαν την περιοχή Τούζλα που σημαίνει στην Τουρκική γλώσσα Αλυκή (τουζ =αλάτι).Αργότερα (1870)ο Ρεούφ –Πασάς, αποξήρανε τις αλυκές και έκτισε εκεί συνοικισμό τον οποίο ονόμασε ΑΖΙΖΙΕ, προς τιμή του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ και εγκατέστησε 150 οικογένειες Τούρκων  που ζούσαν στη νησίδα του φρουρίου . Σήμερα είναι η συνοικία της Κάτω Σούδας.

—ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ;

Η Σούδα είναι σχετικά νέα πόλη , μόλις 120 χρονών σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω πάρει από το κείμενο του σεβάσμιου Ανδρέα Φουρναράκη ο οποίος κατέγραψε το ιστορικό της πριν πεθάνει(1979). Σύμφωνα με όσα γράφει το 1866 δεν υπήρχε η Πάνω και η Κάτω Σούδα παρά μόνο δυο ξύλινες παράγκες που ανήκαν σε Τσικαλαριανούς και Τούρκους εμπόρους. Μετά την επανάσταση του 1869 οι Τούρκοι εγκατέστησαν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις σε όλη την Κρήτη και έκτισαν τον Τερσανά (Ναύσταθμος) σε σχέδια του Άγγλου Ληντς.

—ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ Η ΣΟΥΔΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ ;

Η Σούδα εξελίχθηκε με την οικοδόμηση πολλών σπιτιών , καταστημάτων, σχολείου και ίδρυση  τζαμιού .Η περιοχή αναπτύχθηκε , οι αλυκές καταργήθηκαν και το εμπόριο έφερε χρήματα  και οικονομική άνθηση.

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΘΗΚΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ;

Όπως ίσως γνωρίζεις, μετά τον πόλεμο του 1897 ο Σουλτάνος αναγνώρισε τη  δημιουργία Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας με ύπατο αρμοστή τον Πρίγκιπα Γεώργιο .Η υποδοχή του έχει μείνει αλησμόνητη όταν κατέβηκε στο Λιμάνι και πολλοί λογοτέχνες έχουν περιγράψει τις ιστορικές αυτές στιγμές. Στο λιμάνι στάθμευαν μόνιμα τέσσερα πολεμικά πλοία των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Η Σούδα γνώρισε μεγάλη κοινωνική και οικονομική ευημερία.

 

 

 

—Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΟΥΔΑ —

Μετά την επανάσταση στο Θέρισο ο Βενιζέλος επισκεπτόταν συχνά τη Σούδα και πολλοί  κάτοικοι ήταν  με το μέρος του. Του άρεσε η παρέα των Σουδιανών , το καλό φαγητό , το κρασί και το ριζίτικο  τραγούδι.

—ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ   ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ;

Οι άνθρωποι ασχολούνταν με διάφορα επαγγέλματα: Ήταν αγωγιάτες, παγοπώλες , καρεκλάδες , τσαγκάρηδες και κυρίως ψαράδες .Ειδικότερα οι ψαράδες είχαν τράτες που ψάρευαν σε ανοιχτές θάλασσες, χρησιμοποιούσαν τις καλάδες και τον κολοβρέχτη.  Κέρδιζαν έτσι πολλά χρήματα.

—ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΥΣ , ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ;

Σύμφωνα με πληροφορίες  κτίζονταν  από το 1928 μέχρι το 1932 από τον Θ .Σουλάκο όπου εργάστηκαν πολλοί Σουδιανοί. Το 1934 αρχίζει η κατασκευή του προβλήτα που είχε μήκος 300 μέτρα και στον οποίο πλευρίζουν τα πλοία εγκαταλείποντας το λιμάνι των Χανίων .Η ναυτική βάση δημιουργήθηκε μετά το 1952.

—ΠΟΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ;

Την 1/10 1979 σημειώθηκε  έκρηξη ενός  καραβιού  στο λιμάνι , του Πανορμίτη που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του λιμανιού , της πλατείας και πολλά καταστήματα αλλά και σπίτια, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα.  Μετά από αυτή την καταστροφή ξανακτίστηκε η ΣΟΥΔΑ και αναμορφώθηκε σε σύγχρονο αστικό κέντρο.

Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο που διαθέσατε .Να είστε πάντα καλά.

 

 

Top