Φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις… Γνωστό απόφθεγμα που καθόλου άδικα δεν έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του λαού. Μία εικόνα αρκεί πολλές φορές για να πει λέξεις που ο άνθρωπος στέκεται ανίσχυρος απέναντί τους. Για να διεγείρει συναισθήματα , μύχιες σκέψεις  και επιθυμίες. Για να μας προβληματίσει, να αφυπνίσει το θυμικό μας, να μας συγκινήσει, να μετουσιώσει τη γνώση σε εμπειρία και να μας κάνει σοφότερους.  Με την παγίωση της τεχνολογίας στη ζωή μας, η φωτογραφία τείνει να αποτελέσει την Τρίτη διάσταση του ανθρώπου. Διασώζει μνήμες που το περιορισμένο σε εμβέλεια ανθρώπινο πνεύμα αδυνατεί να διαφυλάξει.  Και  όχι μόνο αυτό. Η φωτογραφία συνιστά μία σύγχρονη μορφή τέχνης , που κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες. Δεδομένης λοιπόν της επίδρασης που δύναται να ασκήσει στον άνθρωπο, σκόπιμο θα ήταν να εξετάσουμε ορισμένες φωτογραφίες, που κάθε μία με το δικό της τρόπο, άφησε το στίγμα της στην ιστορία της ανθρωπότητας .


 Το κορίτσι του Αφγανιστάν, Steve McCurry, 1984

EIKONA1

Ο Στιβ Μακ Κάρι φωτογράφισε τη νεαρή Αφγανή με τα εντυπωσιακά καταπράσινα μάτια που τον κοιτούσε φοβισμένη σε στρατόπεδο προσφύγων στο Πακιστάν. Τον Ιανουάριο του 2002 το συνεργείο του Νational Geografic βρήκε την γυναίκα μετά από μεγάλη προσπάθεια. Το όνομά της είναι Σαρμπάτ Γκουλά και είναι μέλος των Παστούν, μίας από τις πιο πολεμοχαρείς φυλές του Αφγανιστάν.

 

 Το παιδί που σέρνεται, Nick Carter,1994

ΕΙΚΟΝΑ2

Ο δημοσιογράφος Nick Carter βρίσκεται στο Σουδάν στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικής αποστολής των NY Times. Όταν ακούει περίεργους ήχους σε μία κοντινή ανοιχτή έκταση, πλησιάζει και αντικρίζει το θέαμα ενός εξουθενωμένου κοριτσιού από το Σουδάν που προσπαθεί να φτάσει στο κέντρο σίτισης του ΟΗΕ που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά. Ένα όρνιο έχει σταθεί λίγα μέτρα μακριά από το αποστεωμένο παιδί και περιμένει να πεθάνει για να ορμήξει. Ο φωτογράφος περιμένει υπομονετικά να βρει το κατάλληλο κάδρο, το απαθανατίζει και στην συνέχεια διώχνει το όρνιο.

 

 11/9- 11Η Σεπτεμβρίου 2001

ΕΙΚΟΝΑ3

Η 11η Σεπτεμβρίου έχει γραφτεί με «μαύρα γράμματα» στην ιστορία της Αμερικής, καθώς ήταν η ημέρα κατά την οποία 19 τρομοκράτες, που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, κατέλαβαν τέσσερα αεροπλάνα, με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον στόχων στις ΗΠΑ. Δύο από τα αεροπλάνα στα οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Την επίθεση αυτή, που συγκλόνισε την ανθρωπότητα, απεικονίζει η εικόνα.

 

 Η εκτέλεση ενός Vietcong, Eddie Adams, 1968

ΕΙΚΟΝΑ4

 

Στο νότιο Βιετνάμ, το 1968, ο αρχηγός των βιετναμέζικων κρατικών δυνάμεων Ngoc Loan εκτελεί εξ επαφής τον άμαχο. Ο Eddie Adams απαθανατίζει την στιγμή. Αργότερα, αποδεικνύεται πως ο άμαχος είναι ένας Vietcong, o αρχηγός της αντίπαλης ομάδας των ανταρτών, ο οποίος προηγουμένως είχε δολοφονήσει αμέτρητους αθώους πολίτες. Ο φωτογράφος Eddie Adams φέρεται να δήλωσε: «Ο Loan σκότωσε τον Vietcong με το όπλο του. Εγώ σκότωσα τον Loan με την φωτογραφική μου μηχανή».

 

 Το φιλί του τέλους του πολέμου, Alfred Eisenstaedt, 1945

ΕΙΚΟΝΑ5

 

O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις έχει τελειώσει, οι Ιάπωνες σηκώνουν λευκή σημαία και οι Αμερικανοί στρατιώτες γιορτάζουν την λήξη καταφθάνοντας στην Νέα Υόρκη και πανηγυρίζοντας στους δρόμους της. Ένας από αυτούς φιλά την όμορφη νοσοκόμα και γίνεται παγκοσμίως γνωστός χάρη στον φακό του Eisenstaedt.

Αποτύπωμα στο φεγγάρι

 ΕΙΚΟΝΑ6

Το 1969 ο Νιλ Άρμοστρονγκ, έκανε πραγματικότητα ένα όνειρο της ανθρωπότητας : έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Το πρώτο αποτύπωμα ανθρωπίνου ποδιού στο φεγγάρι φωτογραφήθηκε για να αποτυπώσει στη μνήμη την ιστορική εκείνη στιγμή.

Μαχάτμα Γκάντι, Margaret Bourke-White

ΕΙΚΟΝΑ7

Ινδία, 1946. Ο Μαχάτμα Γκάντι διαβάζει δίπλα στην ανέμη του Ο Γκάντι επέτρεψε στην δημοσιογράφο Margaret Bourke-White να τον φωτογραφίσει, με την προϋπόθεση να μάθει να χειρίζεται την ανέμη.

 

 Τείχος του Βερολίνου

ΕΙΚΟΝΑ8

9 Νοεμβρίου, 1989. Η πτώση του τείχους του Βερολίνου είναι πια γεγονός. Το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, γκρεμίζεται μετά από ζωή 28 ετών.

Πηγές Πληροφόρησης :

 

Σχολιάστε

Top