ΠΑΡΑΝΟΜΟ DOWNLOADING

piracy_c01

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές εφαρμογές (π.χ.: MP3) που βοηθούν στην παράνομη κατοχή μουσικής, ταινιών μέσω του Internet κ.α. Όμως έχουμε ποτέ σκεφτεί τι ακριβώς πράττουμε όταν κατεβάζουμε παράνομα μουσική, ταινίες, βιβλία κ.λπ..; Κάθε φορά που πατάμε το κουμπί “Download” κλέβουμε ένα κομμάτι δουλειάς, κόπου και μόχθου πολλών ανθρώπων. Δεν μπορούμε όμως και να αναλογιστούμε τις συνέπειες που έχει και σε αυτούς και σε εμάς, το παράνομο downloading.
Πρώτον, με αυτό τον τρόπο υποτιμούμε τον ίδιο τον καλλιτέχνη, όσο κι αν μας αρέσει το έργο του, αφού με αυτή την πράξη μας ουσιαστικά δηλώνουμε ότι η δουλειά του δεν αξίζει (οικονομική) επιβράβευση. Επίσης είναι σίγουρο ότι εφόσον οι καλές δουλειές δεν πληρώνονται, στο μέλλον να μην είναι της ίδιας ποιότητας. Δηλαδή στο τέλος θα φτάσουμε στο σημείο να μην υπάρχουν στο καλλιτεχνικό εμπόριο ποιοτικές δουλειές. Τέλος, υπάρχει περίπτωση κάποιος καλλιτέχνης του οποίου η δουλειά δεν του αποφέρει χρήματα να αναγκαστεί στο τέλος να αλλάξει επάγγελμα, αφού δε θα έχει σχεδόν καθόλου εισόδημα ασχολούμενος με αυτό που αγαπά.
Κάποτε ένας γνωστός μου είπε : « Εγώ θα αγοράζω δουλειές καλές και ποιοτικές από ανθρώπους που πραγματικά χρειάζονται τα χρήματα, αλλά θα συνεχίζω να “κατεβάζω” δουλειές αυτών που δε χρειάζονται τα 15 ευρώ μου μιας και βγάζουν εκατομμύρια», όμως κατά πόσο σωστό είναι αυτό ;

 

Σχολιάστε

Top