Εθνική Λυρική Σκηνή: Η Πονηρή Αλεπουδίτσα

Η αφίσα της παράστασης

Η αφίσα της παράστασης

Στην εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ομίλου Μουσικής Παιδείας, παρακολουθήσαμε την παιδική όπερα του L. Janacek με τίτλο «Η Πονηρή Αλεπουδίτσα». Πρόκειται για την τρυφερή ιστορία μιας άτακτης αλεπούς, έναν ύμνο στον κύκλο της ζωής, δοσμένο με χιούμορ και ρεαλισμό.

Στο δάσος, ο Δασοφύλακας ξεκουράζεται κάτω από ένα δέντρο, όταν η Αλεπουδίτσα, η οποία κυνηγά ένα Βατραχάκι, πέφτει πάνω του. Ο Δασοφύλακας γεμάτος έκπληξη αποφασίζει να την πάρει σπίτι του.

Η «αλεπουδίτσα» (Μίνα Πολυχρόνου-28/04)

Η «αλεπουδίτσα»
(Μίνα Πολυχρόνου-28/04)

Μετά από καιρό, η Αλεπουδίτσα έχει μεγαλώσει και βρίσκεται δεμένη στο σπίτι του Δασοφύλακα, μαζί με ένα συντηρητικό Σκύλο. Αποφασίζει να το σκάσει κι έτσι μασά το σκοινί της, επιτίθεται στον Κόκορα και την κότα Χόχολκα, σκοτώνει κι όλες τις άλλες κότες και φεύγει. Όταν επιστρέφει στο δάσος, διώχνει τον Ασβό και παίρνει τη φωλιά του.

Η Αλεπουδίτσα εναντίον  του Κόκορα- Οι κότες  συνεδριάζουν

Η Αλεπουδίτσα εναντίον
του Κόκορα- Οι κότες
συνεδριάζουν

Παράλληλα, στην ταβέρνα του χωριού ο Δάσκαλος, ο Εφημέριος και ο Δασοφύλακας μιλούν για την όμορφη τσιγγάνα Τέρυνκα, την οποία αγαπούν και οι τρεις. Ο Δάσκαλος, όντας μεθυσμένος, φεύγει και στο δρόμο του συναντά την Αλεπού, κρυμμένη πίσω από ένα ηλιοτρόπιο. Την μπερδεύει με την Τέρυνκα και της εξομολογείται την αγάπη του. Σε λίγο φτάνει κι ο Δασοφύλακας, βλέπει την Αλεπού και της ρίχνει με το όπλο του, αστοχώντας. Αργότερα η Αλεπού συναντά μια Αρσενική Αλεπού, την οποία ερωτεύεται αμέσως, με τα αισθήματα να είναι αμοιβαία. Όλο το δάσος ξέρει πως περιμένουν Αλεπουδάκια, οπότε η Αλεπού παντρεύεται τον καλό της.

Οι τρεις άντρες στην  ταβέρνα (από αριστερά: ο Δάσκαλος, ο Ταβερνιάρης, ο Δασοφύλακας  –απευθυνόμενος στο  Δάσκαλο-, ο Εφημέριος  καθιστός)

Οι τρεις άντρες στην
ταβέρνα (από αριστερά: ο
Δάσκαλος, ο Ταβερνιάρης,
ο Δασοφύλακας
–απευθυνόμενος στο
Δάσκαλο-, ο Εφημέριος
καθιστός)

 Εντωμεταξύ, ο πραματευτής Χάραστα έχει αρραβωνιαστεί την Τέρυνκα, την οποία και θα παντρευτεί. Πηγαίνει στο δάσος γυρεύοντας ένα ωραίο δώρο για την αγαπημένη του, και στήνει μια παγίδα για αλεπούδες. Τα Αλεπουδάκια, τα παιδιά της Αλεπούς, περιγελούν την παγίδα, όμως ο Χάραστα πυροβολεί και σκοτώνει την Αλεπού. Στο γάμο, ο Δασοφύλακας βλέπει την Τέρυνκα να φορά τη γούνα της Αλεπούς και φεύγει για το δάσος. Επιστρέφει στο σημείο που πρωτοσυνάντησε την Αλεπού, σκέφτεται ότι έχασε και αυτήν και την Τέρυνκα και θλίβεται περισσότερο. Βλέπει όμως ένα Βατραχάκι να πηδά στην αγκαλιά του, όπως τότε. Δεν πρόκειται για το ίδιο Βατραχάκι, αλλά για το εγγόνι του παλιότερου. Τότε καταλαβαίνει τον κύκλο της ζωής και ηρεμεί…

Η «Πονηρή Αλεπουδίτσα» είναι μια όπερα για μικρούς και μεγάλους, μιλά για το θαύμα της ζωής και για τον κύκλο της, αλλά και για τις διαχρονικές σχέσεις του ανθρώπου με τα ζώα και για τα ιδεώδη όλων των ανθρώπων.

 

Από το κλείσιμο της παράστασηςponiri_alepouditsa2

 Trailer τη παράστασης:

https://www.youtube.com/watch?v=qeymhQBBUjU

Ε.Λ.Σ.- Περιγραφή του Έργου & κριτικές:

http://www.nationalopera.gr/gr/event/i-poniri-alepouditsa/

 Πρεκατσουνάκη Ειρήνη, Β’3

Σχολιάστε

Top