Σχέσεις γονέων και παιδιών

Σχέσεις γονέων και παιδιών

Στις μέρες μας οι σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών βρίσκονται σε μια περίεργη κατάσταση. Οι γονείς συνήθως διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους δεν τους υπακούουν και ειδικά όταν αυτά έχουν πλέον εισέλθει στην εφηβεία, εκείνοι παραπονιούνται συνέχεια ότι δεν τους δίνουν σημασία και δεν τους αγαπάνε πια. Τα παιδιά από την άλλη πιστεύουν ότι οι γονείς τους δεν τα καταλαβαίνουν και τα καταπιέζουν πολύ με τα πρέπει και τις απαγορεύσεις που τους  θέτουν. Όλα τα παραπάνω προκαλούν μοιραία πολλές συγκρούσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, με αποτέλεσμα οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους να μην είναι καλές. Ποιά είναι άραγε η ιδανική σχέση γονέων και παιδιών?

Οι γονείς οφείλουν να δείχνουν υπομονή με τα παιδιά τους, να ακούν προσεκτικά τους προβληματισμούς τους και να είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικοί απέναντι τους. Αρχικά πρέπει να αναγνωρίζουν την αξία του κάθε παιδιού και να το αποδέχονται για αυτό που πραγματικά είναι, αποφεύγοντας τις συγκρίσεις με τα άλλα μέλη της οικογένειας αλλά και τις διακρίσεις που κοστίζουν συναισθηματικά στην ψυχή των παιδιών.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι γονείς πρέπει να κάνουν διάλογο με τα παιδιά τους, ώστε να υπάρχει μια επικοινωνία μεταξύ τους, να ξεδιπλώνονται χαρακτήρες και να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν. Αναμφισβήτητα, οι γονείς είναι αυτοί που μπορούν να διαμορφώσουν τις σχέσεις των μελών της οικογένειας. Οι γονείς πρέπει να διατηρούν μια ισορροπία τόσο στη σχέση που αναπτύσσουν αυτοί με τα παιδιά τους όσο και στη σχέση που έχουν και τα παιδιά μεταξύ τους. Όταν, δηλαδή, οι γονείς δεν δείχνουν απροκάλυπτα να ξεχωρίζουν κάποιο από τα παιδιά τους, τότε εκείνα αντιλαμβάνονται πως μοιράζονται εξίσου την αγάπη και το ενδιαφέρον των γονέων τους και πως κανένας δεν υπερτερεί σε σχέση με τον άλλον μέσα στην οικογένεια. Έτσι, τα αδέρφια μεταξύ τους διαμορφώνουν μια σχέση αγάπης, αλληλοϋποστήριξης  και όχι μια σχέση ζήλιας και ανταγωνισμού. Ακόμη, οι γονείς οφείλουν να συμβουλεύουν τα παιδιά τους, ώστε να αποφεύγουν τα λάθη  και να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς πετυχαίνουν να διατηρούν στενή συναισθηματική σχέση με τα παιδιά τους, αφού τα ίδια νιώθουν πως οι γονείς τους τα καταλαβαίνουν, εισπράττουν ηθική και συναισθηματική ασφάλεια από αυτούς και αντιλαμβάνονται ότι έχουν ένα πολύ καλό στήριγμα στη ζωή τους.

Μανώλης Πεδιαδιτάκης  Β3

Σχολιάστε

Top