Κολύμβηση

Κολύμβηση

Η κολύμβηση είναι άθλημα κίνησης μέσα στο νερό. Ως άθλημα, το κολύμπι, είναι από τα πιο παλιά και πιο διαδεδομένα. Υπάρχουν τέσσερα στυλ κολύμβησης: το ελεύθερο, το πρόσθιο, το ύπτιο και η πεταλούδα.

 Στο  πρόσθιο κολύμπι ο άνθρωπος κινείται έτσι ακριβώς, όπως ο βάτραχος. Στο ελεύθερο κολύμπι το σώμα βρίσκεται σε επίπεδη σχεδόν θέση με το νερό, μπρούμυτα δηλαδή, με το πρόσωπο προς το νερό και τα χέρια κινούνται ελεύθερα κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Στο ύπτιο στυλ ο κολυμβητής βρίσκεται σε ύπτια θέση μέσα στο νερό, δηλαδή με την πλάτη του στην επιφάνεια του νερού. Στην πεταλούδα ο κολυμβητής κινείται έτσι που δίνει την εντύπωση της πεταλούδας, όπως αναπηδά πάνω στο νερό .

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι η πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων έχει μήκος 50μ. και πλάτος 30μ. και τα αγωνίσματα της κολύμβησης στο ελεύθερο στυλ περιλαμβάνουν αποστάσεις από 50μ. έως 1500μ, ενώ τα υπόλοιπα από 50μ. έως 200μ. Επίσης, εκτός από τα ατομικά αγωνίσματα διεξάγονται και σκυταλοδρομίες όπου αγωνίζονται ομάδες των τεσσάρων ατόμων.

Ξεχωριστό άθλημα αποτελεί η συγχρονισμένη κολύμβηση. Είναι χορός στο νερό, αποκλειστικά γυναικών. Αγωνίζονται ομάδες αθλητριών με στόχο να πραγματοποιήσουν τεχνικά άρτιες και απόλυτα συγχρονισμένες κινήσεις με τη συνοδεία μουσικής.

Το κολύμπι κατά τη γνώμη μου είναι ένα πολύ σημαντικό άθλημα, γιατί βοηθά και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και σωματική αντοχή του ανθρώπου. Επίσης, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα άσκηση μέσα στο νερό χωρίς να νιώθει κανείς εξάντληση και καταπόνηση στον οργανισμό του. Εμένα μου αρέσει ιδιαίτερα, καθώς έχω τη δυνατότητα να αποκτήσω νέους φίλους και να συνεργαστώ μαζί τους, γυμνάζω το σώμα μου και γενικά περνάω ευχάριστα τον ελεύθερό μου χρόνο. Πολλές φορές συμμετέχω σε αγώνες με την ομάδα μου και αν κερδίσω κάποιο μετάλλιο νιώθω μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και συγκίνηση. Αγαπώ το κολύμπι, θα το πρότεινα στους συμμαθητές μου και για μένα είναι το τέλειο άθλημα.

 Στους  Παγκρήτιους αγώνες  που  έγιναν  το  Σάββατο  9/1/16 η Ελένη Ζεϊμπεκάκη από το Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου έκανε ατομικό ρεκόρ στο αγώνισμα 50μ. πεταλούδα στην κατηγορία παγκορασίδες β΄ με χρόνο 34:00. Επίσης έκανε ατομικό ρεκόρ στα 50μ. ελεύθερο με χρόνο 31:00 ο Μιχαήλ Πανορμίτης Αντωνακάκης, ο οποίος σημείωσε ατομικό ρεκόρ και στα  100μ. πεταλούδα με χρόνο 1:09:00. Επίσης στο αγώνισμα 200μ. μεικτή ατομική  έκανε ατομικό ρεκόρ με χρόνο 2:42:13 και τέλος στο αγώνισμα 50μ. πεταλούδα ατομικό ρεκόρ με χρόνο 31:05. Να σημειώσουμε ότι Παγκρήτιοι αγώνες κολύμβησης διεξάγονται κάθε δύο εβδομάδες στο κολυμβητήριο Ηρακλείου και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους συμμαθητές μας που θα αγωνιστούν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης στις 12-14 Φεβρουαρίου.

Ελένη Ζεϊμπεκάκη Α2

Μαρία Ζεϊμπεκάκη Α2

Σχολιάστε

Top