Λογοτεχνικός Όμιλος

Ο όμιλος λογοτεχνίας πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 14:00-15:00, στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου. Με τη βοήθεια των καθηγητριών μας, Μαρία Αγγελιδάκη και Μαρία Γρηγοριάδη, προσπαθούμε να αποκτήσουμε ή να βελτιώσουμε κάποιες ικανότητες, με βάση την ανάπτυξη διαφόρων ειδών κειμένων, ακόμα και ποιημάτων, μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια. Επίσης, έχει γίνει πια ένας, με τον όμιλο ζωγραφικής, τον οποίο διηύθυνε η κα Γρηγοριάδη, αφού συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε κοινούς στόχους, στον τρόπο εκμάθησης και λειτουργίας.
litterature   Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, ο όμιλος λογοτεχνίας δημιουργήθηκε, με την πρωτοβουλία των μαθητών που συμμετέχουν, με σκοπό να αναδείξουν το ταλέντο τους, είτε στη λογοτεχνία, είτε στη ζωγραφική. Φυσικά, αυτή η πρωτοβουλία, είχε επιτυχία, καθώς ο όμιλος απέκτησε μεγάλη απήχηση. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε, καθώς επίσης και η δίψα των παιδιών για μάθηση. Αυτό, τον έκανε σπουδαίο.
Οι μαθητές πειραματίζονται με τις ιδέες τους και εμπνέονται από άλλους δημιουργούς, όπως τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Συγκεκριμένα, η ομάδα είχε ασχοληθεί για εκείνον και είχε αναζητήσει πληροφορίες για τη βιογραφία του. Όλα αυτά όμως δεν παρέμειναν απλά λέξεις, αφού τα παιδιά έγραψαν ποικίλα είδη κειμένων, με βάση το παγκοσμίως αγαπητό ποίημά του, ‘’Ιθάκη’’. Τα ίδια τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με το αποτέλεσμα, διότι αντιλήφθηκαν το εύρος της φαντασίας τους, μετατρέποντας το ποίημα, σε κείμενα με ύφος αστείο, μελαγχολικό και πολλές φορές παράξενο για τα καθημερινά δεδομένα.
Την δική του πινελιά, έβαλε και ο συγγραφέας, κος Γιαννακουδάκης, κάνοντας μια επίσκεψη, με σκοπό να μιλήσει για τον υπερρεαλισμό. Μέσα από παρουσιάσεις, βιβλία του, αλλά και παιχνίδι, κατάφερε να μας κάνει να βάλουμε τον υπερρεαλισμό στα κείμενα μας-και συνεπώς στη ζωή μας.
Ο όμιλος λογοτεχνίας-ζωγραφικής δίνει μια άλλη διάσταση στο θέμα ‘’δημιουργία’’. Τα παιδιά, αποκτούν μόνα τους τις γνώσεις και τις ικανότητες μέσα από τη δημιουργία. Μέσα από απλές, καθημερινές λέξεις, δημιουργούν κείμενα. Μέσα από λογικές εικόνες, δημιουργούν σκηνές έξω απ’τη λογική. Και αυτό είναι το μυστικό ενός επαγγελματία λογοτέχνη ή ζωγράφου. Κάτι, που έχει χαραχτεί στο μυαλό των μαθητών λόγω της ομάδας. Με οδηγούς  τις καθηγήτριές μας, αλλά και τη φαντασία, ταξιδεύουμε στα βάθη της γλώσσας και της λογοτεχνίας και κολυμπάμε στα νερά των χρωμάτων. Ένας λογοτεχνικός όμιλος θα μπορούσε να ήταν σπουδαία επιλογή για τους λάτρες της γραφής και της εικόνας!

 

Φανουράκης Γιώργος A’3

Σχολιάστε

Top