Το graffiti επιστρέφει

GRAFFITI3

Το graffiti επιστρέφει δυναμικά στο κτήριο του καφέ Μωσαϊκό

Το graffiti είναι  τέχνη του δρόμου και αποτελεί ένα από τα κυριότερα είδη του street art. Πρόκειται για εκείνες τις ιδιαίτερες εικαστικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, που δίνουν χρώμα και διαφορετική διάσταση σε «σκοτεινά» σημεία των πόλεων και σε αρκετές περιπτώσεις χορηγείται άδεια για τη δημιουργία τους.

graffiti1Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου, όπου για αρκετά χρόνια έχει παραμείνει «αφώτιστο» περιμένοντας τις παρεμβάσεις των αρμόδιων αρχών, ένα έργο τέχνης έρχεται να δώσει χρώμα στην περιοχή αλλάζοντάς της όψη. Συγκεκριμένα, στο κτήριο όπου βρίσκεται το καφέ Μωσαϊκό αρχίζει να αναρριχείται την Παρασκευή 1 Απριλίου ένα έργο διαφορετικό από τα άλλα. Όχι, δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο! Το graffiti αυτό είναι γεγονός και έρχεται να ανατρέψει το «γκρι» της πόλης σπάζοντας τη σιωπή της.

Μία πρωτότυπη και εναλλακτική μορφή τέχνης για τα δεδομένα του Ηρακλείου. Ένα έργο που μπορεί να προβλήματισει τον καθένα από εμάς ερεθίζοντας τη φαντασία. Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς χρηματοδοτείται από πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους. Ένας εκκολαπτόμενος καλλιτέχνης και μία φιλόσοφος αποτέλεσαν τους συνδετικούς κρίκους για έναν συλλέκτη έργων τέχνης (ιδιοκτήτη ιδιωτικού μουσείου), έναν οίκο ανοχής, την gallery της πόλης, ένα βιβλιοπωλείο, μία σχολή ζωγραφικής και επιχειρηματίες, συμβάλλοντας όλοι μαζί στη χορηγία του έργου. Τη δημιουργία του έχει αναλάβει ο γνωστός και καταξιωμένος street artist b.

Ένα έργο που θα παρουσιάζει την υπάρχουσα κατάσταση της Ευρώπης. Μία απεικόνιση οξύμωρη, καθώς διέπεται από αντιθέσεις. Βασίζεται σε δύο αντικρουόμενες εικόνες, όπου η μία έρχεται σε σύγκρουση και ταυτόχρονα σε συμφωνία με την άλλη. Στο πρώτο μέρος του έργου θα απεικονίζεται η σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στη Ευρώπη, ενώ στο υπόλοιπο μέρος του θα προβάλλεται μία Ευρώπη που μπορεί να έχει διαφορετική πορεία από εκείνη του σήμερα. Μία Ευρώπη της ομόνοιας, της ελπίδας και της αλληλεγγύης.

Το εν λόγω graffiti έρχεται να θέσει ερωτήματα στην απόληξη του καταναλωτισμού, που ως φυσικό του επακόλουθο προέκυψε η οικονομική κρίση, φέρνοντας μία κρίση ανθρωπιστικών αξιών και ιδανικών, εντείνοντας τη μετανάστευση των ανθρώπων μέσα και έξω από την Ευρώπη. Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και ο καθένας μπορεί να δώσει, έχοντας κάνει πρώτα το δικό του απολογισμό, αφήνοντας στην άκρη το «Εγώ».

Ένα έργο τέχνης που στόχο έχει να προβληματίσει και ταυτόχρονα να δώσει χρώμα δημιουργώντας μία διαφορετική οπτική στην καρδιά του κέντρου της πόλης.

Διεύθυνση: Χατζημιχάλη Γιάνναρη 11-13 & Σμύρνης

Ιδιοκτήτης κτηρίου: Σπύρος Κανάκης

Συνέντευξη με τον καλλιτέχνη b

Στα πλαίσια του μαθήματος των Καλλιτεχνικών μεταξύ άλλων καλλιτεχνών και κινημάτων τέχνης έγινε αναφορά στη street art, ως μια κατεξοχήν έκφραση της εποχής μας. Θεωρήθηκε τύχη η σύμπτωση να βρίσκεται στην πόλη μας και να δημιουργεί ο street artist b. Η συνέντευξη από καλλιτέχνη είναι επίσης προέκταση του μαθήματος έξω από τη σχολική αίθουσα.

Τι σημαίνει το ψευδώνυμό σας και πώς προέκυψε;

Το ψευδώνυμο μου είναι το αρχικό γράμμα του ψευδωνύμου που χρησιμοποιούσα όταν παλιότερα ζωγράφιζα  graffiti. Ήθελα κάτι πολύ απλό, κάτι που να μην είναι κωδικοποιημένο, κάτι το οποίο κάποιος μπορεί να δει εύκολα, όπως είναι ένα λογότυπο. Ίσως προέκυψε σχολιάζοντας τα λογότυπα των εταιρειών με ένα τρόπο κριτικό θέλοντας να κρατήσω και την ανωνυμία μου.

Ποιός ήταν ο πρώτος τοίχος που είχατε ζωγραφίσει, τι είχε ως θέμα και σε ποια ηλικία ήσασταν τότε;

graffiti2Ήταν ένας τοίχος στο σχολείο μου, στην Κυψέλη, Αθήνα. Είχα ζωγραφίσει μία πόλη και από κάτω είχα γράψει »pink city». Είχε γίνει παράνομα και όταν αργότερα στο σχολείο έμαθαν ότι το έκανα εγώ, γιατί έκανα και άλλα graffiti, μου έδωσαν την άδεια και τα χρώματα και ζωγράφισα όλο το σχολείο. Τώρα έχει άλλες ζωγραφιές και αυτό είναι το ωραίο, ότι το graffiti είναι κάτι εφήμερο, κάτι που μεταβάλλεται, αλλάζουν οι γενιές, και σίγουρα περνάνε καινούργια άτομα που κάνουν graffiti.

Έχετε δει ποτέ να κακοποιείται καμιά ζωγραφιά σας;

Επειδή έχω ξεκινήσει από πολύ μικρός, δηλαδή ασχολούμαι εδώ και 20 χρόνια, ξέρω ότι αυτό είναι το παιχνίδι. Θα ζωγραφίσεις κάτι, θα το σβήσουν, θα ζωγραφιστεί κάτι άλλο από πάνω. Θέλω να πω ότι όσο ελεύθερα μπορείς να κινείσαι μέσα στην πόλη και να ζωγραφίζεις, τόσο ελεύθερα μπορεί ο καθένας  να ζωγραφίσει, δηλαδή η πόλη δεν σου ανήκει, είναι ένα ανοικτό πεδίο. Έτσι, αντίστοιχα και άλλοι θα διεκδικούν τον χώρο τους.

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από τις ζωγραφιές σας;

Το μήνυμα που θέλω να περάσω μέσα από αυτά που ζωγραφίζω είναι ένα μήνυμα για την χαρά της ζωής, μηνύματα αλληλεγγύης, αγάπης, ειρήνης. Συγχρόνως θέλω να θίξω επίκαιρα θέματα, όπως η ανθρωπιστική κρίση και ο υπερκαταναλωτισμός. Γενικότερα, θέλω να δείξω ότι η τέχνη είναι για όλους, για εμένα το graffiti είναι η απόλυτη δημοκρατικοποίηση της τέχνης.

Υπήρξαν αντιδράσεις από την οικογένειάς σας, όταν έμαθαν ότι θα ασχοληθείτε με την τέχνη του graffiti;

Όταν ξεκίνησα, ανησυχούσαν για τους πιθανούς κινδύνους, επειδή ήμουν εκτεθειμένος. Σιγά σιγά έβλεπαν ότι είναι κάτι δημιουργικό, τους άρεσε και τώρα πια χαίρονται και καμαρώνουν. Αφού ζω απ’ αυτό, δεν έχουν καμία αντίρρηση.

Εκτός από την Ελλάδα έχετε ζωγραφίσει στο εξωτερικό;

Ναι, έχω ζωγραφίσει έργα στην Νέα Υόρκη, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, στο Μαϊάμι, στο Ντουμπάι, στο Πεκίνο και στο Τόκυο.

Το επόμενό σας project;

Ετοιμάζω έκθεση στη Ν. Υόρκη.

Κύριε b, σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας διαθέσατε.

Μάνος Τζωρτζουλάκης Β3

Μαρία Γρηγοριάδη, Εκπαιδευτικός ΠΕ08

Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του street artist b. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστοχώρο του artist b στη διεύθυνση: thisismybworld.com

Σχολιάστε

Top