Ένα αμάξι «τέρας» για τον Πρόεδρο

Από την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου ο απερχόμενος αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε την Αθήνα και είχε συνομιλίες με την Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία της χώρας μας. Στην ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού τουobama1 Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αναγνώρισε ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό πολιτισμό και ότι τα φώτα της φιλοσοφίας και των επιστημών αλλά και η δημοκρατία (μια σύνθετη λέξη από το «δήμος» + «κράτος», όπως είπε χαρακτηριστικά) προήλθαν από εδώ, την Αθήνα. Απλός, σεμνός και καλλιεργημένος γοήτευσε τους συνομιλητές και το ακροατήριό του, αναγνωρίζοντας τις θυσίες του λαού μας και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον μας.

Μαζί του κατέφτασε και το Βeast, το λεγόμενο «Τέρας». Πρόκειται για μια από τις λιμουζίνες μάρκας Cadillac του Προέδρου των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα είναι ένα φορτηγό που μεταμορφώθηκε σε αυτοκίνητο και μπήκε σε λειτουργία στις 20 Ιανουαρίου 2009. Είναι εξοπλισμένο με πολλά συστήματα προστασίας, επιθετικά και αμυντικά, και κατασκευάστηκε με τις προδιαγραφές των μυστικών υπηρεσιώνobama2 των ΗΠΑ. Μέσα στο «Τέρας» ο Πρόεδρος  είναι παντελώς αποκομμένος από τον έξω κόσμο, αλλά διαθέτει πλήρη εξοπλισμό με τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά επικοινωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικάνικης κατασκευάστριας εταιρίας General Motors, το 2013 είχαν κατασκευαστεί 12 πανομοιότυπα αυτοκίνητα που ο Πρόεδρος χρησιμοποιεί εναλλάξ. Όσα δεν χρησιμοποιεί, είναι σταθμευμένα στα κεντρικά γραφεία των μυστικών υπηρεσιών και φυλάσσονται όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος του κάθε αυτοκινήτου αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο δολάρια. Τα χαρακτηριστικά του «Τέρατος», όπως η τελική του ταχύτητα και το βάρος του, είναι απόρρητα, καθώς και η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή των αλεξίσφαιρων παραθύρων. Ωστόσο, η κάθε Cadillac ζυγίζει περίπου 6,8 τόνους λόγω της θωράκισης και των επιπλέον συστημάτων ασφάλειας. Η μέση κατανάλωση του κινητήρα V8 που διαθέτει είναι 63 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα με περιορισμένη αυτονομία. Η πλευρική θωράκισή του είναι η μέγιστη που υπάρχει σε όχημα. Έχει πάχος 20 εκατοστά στις πόρτες και άλλα 13 εκατοστά είναι το κρύσταλλο του παραθύρου, με αποτέλεσμα οι πόρτες να είναι τόσο βαριές, που είναι σχεδόν είναι αδύνατον να ανοίξουν από μέσα. Υπάρχει κατάλληλη προστασία για σκοπούμενη πρόκληση φωτιάς, η καμπίνα είναι στεγανοποιημένη για προστασία από επίθεση με χημικά και στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται συστήματα νυχτερινής όρασης και δορυφορική επικοινωνία με βιντεοκλήσεις για τηλεδιάσκεψη, αν χρειαστεί. Στο πορτ-μπαγκάζ υπάρχει πάντοτε παροχή οξυγόνου και πυροσβεστικός εξοπλισμός, ενώ το ρεζερβουάρ των καυσίμων έχει επένδυση σαν αυτή που έχουν τα πυρηνικά καταφύγια, ώστε να μην εκρήγνυται ακόμη και αν χτυπηθεί απευθείας. Στην πρόσοψη, το «Τέρας» έχει φακούς υπέρυθρης ακτινοβολίας και κανονάκια που ρίχνουν δακρυγόνα. Οι τροχοί είναι ενισχυμένοι με πλέγμα Κέβλαρ (ένα είδος πολυέστερ), αλλά ακόμη και αν σκάσουν τα λάστιχα, οι ζάντες είναι ειδικές για να μπορούν να συνεχίσουν να τρέχουν. Τα τζάμια έχουν πολλά στρώματα και μπορούν να συγκρατήσουν μια σφαίρα, ενώ το εσωτερικό στρώμα πλαστικού τη φυλακίζει, όπως το γάντι του μπέιζμπολ τη μπάλα.

Επισημαίνεται ότι όταν έρθει η ώρα της απόσυρσής τους, τα προεδρικά αυτοκίνητα αποσυναρμολογούνται και καταστρέφονται με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών, ούτως ώστε να μην διαρρεύσουν τα «μυστικά» τους.

Πάντως, μέχρι τη δολοφονία του Προέδρου Κέννεντυ το 1963 οι πρόεδροι των ΗΠΑ επιτρεπόταν να κυκλοφορούν και με ανοιχτά οχήματα εκτεθειμένοι στο κοινό. Μετά τη δολοφονία του όμως, ξεκίνησε η χρήση ολοένα και καλύτερα θωρακισμένων οχημάτων μέχρι το τωρινό, που είναι ισχυρά προστατευμένο και εξοπλισμένο με πρωτοποριακό τρόπο.

Το εσωτερικό της Προεδρικής Λιμουζίνας

Το εσωτερικό της Προεδρικής Λιμουζίνας

Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου πρόσφερε μια σοβαρή ηθική στήριξη στο δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση σήμερα λαό μας και όλοι ευχηθήκαμε και αισιοδοξούμε και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να τηρήσει την ίδια στάση!!!

Μιχάλης Βρέντζος Γ1

http://www.google.gr

http://www.protagon.gr

https://el.wikipedia.org

http://www.mixanitouxronou.gr

http://www.thebest.gr

http://www.altsantiri.gr

Σχολιάστε

Top